Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '13

 
Kategori
Tarih
 

Atilla'nın Roma şehrini fetih teşebbüsü

Atilla'nın Roma şehrini fetih teşebbüsü
 

Tarih, Milattan Sonra 452, Avrupa’da devlet kuran Hun Türklerinin başbuğu Atilla, devrin en güçlü devleti olan Roma İmparatorluğunun kuzey sınırlarını oluşturan ve başkent Roma’nın doğal kalesi olarak adlandırılan Alp Dağlarını aşarak Roma önlerine otağını kuruyor. Mağrur Roma ordusunun, Hun akıncıları önünde bozguna uğramış bir halde kaçışını seyreden Roma asilleri ve senatosu, Papa’ya yalvararak Başbuğ Atilla’nın ayağına gitmesini ve Roma’nın işgalden kurtarılması karşılığında, Türkler ne isterse kabul edileceğinin haber verilmesini istiyordu.

Kartacalı Hannibal’İn darbesinden sonra adam akıllı bir tokat yemeyeli 800 seneyi geçmişti. Bu süre zarfında bütün Akdeniz havzasını ele geçirerek burada yaşayan insanları Romalı asillerin kölesi haline getirerek arenalarda vahşi hayvanlara parçalattıran Roma, kuzeyden fırtına gibi esen Hun Türklerini de “barbar” olarak tanıtmış ve onların üzerine seferler düzenlemişti. İşgalden işgale, kıtalden kıtale koşarak şehir kültürünün getirdiği ticari hayatı benimseyen uysal Akdenizlileri yenmenin gururunu taşıyan Roma ordusunun generalleri, hayatlarında ilk defa gerçek savaşçılarla karşılaşınca toz duman olacaklardır.

Roma şehrinin kuzeye açılan büyük kapısından dışarı çıkan Papa’nın korkudan dizleri titriyor, bir yandan da kendisini takip eden Hıristiyan din adamlarına, aralarında fısıldamamalarını, yoksa Tanrının Kılıcı olan Atilla’nın gazabına uğrayacaklarını tembih ediyordu. Evet, o bir Tanrını Kılıcı ve gazabıydı. Hun Türklerinin Başbuğu Atilla’ya bu unvanı, amcası Balamir Han ve babası Muncuk Han’dan dolayı Romalılar takmıştı. Romalıların hudut tacizlerine bir son vermek ve hadlerini bildirmek için, başbuğları Balamir ve Muncuk önderliğinde 377 yılında Tuna’yı geçerek Avrupa’nın güneyine inmeye çalışan Hunların önünü kesip büyük bir darbe vurmak isteyen Roma imparatoru, büyük bir kuvvetle önlerini kesmeye çalışır. Ancak bu hareketi Roma imparatorunun sonu olacak, Hun akıncıları tarafından öldürülecekti.

Hun çerileri savaş düzeni almış bir vaziyette, gözlerini Başbuğ Atilla’ya dikmiş onun bir işaretini bekliyorlardı. Kılıcını kuşanan Atilla, ak yeleli ak atına binmiş savaş için emir vereceği sırada Roma’dan çıkan bir grup insanın ellerinde beyaz bayrak kendilerine doğru gelmekte olduklarını görünce, bunların elçi olduğunu anlayarak beklemeye başlarlar. Papa’nın yanında, daha önce Türklere esir düştükten sonra, 10 yıl kadar Hunlularla birlikte yaşayan ve Türkçeyi bilen Romalı bir komutan da bulunmaktadır. Hun öncü birlikleri tarafından Atilla’nın huzuruna getirilen Papa ve heyeti, önce yere kapanarak Hakan’ı selamlarlar ve imparatorun mektubunu sunduktan sonra beklemeye başlarlar.

Atilla kararlıdır. Fitne yuvası Roma’yı yerle bir edecektir. Atilla’yı bu kadar kızdıran ise, 2 yıl önce bir sefer sırasında olduğu zaman bunu fırsat bilen Romalıların başkenti olan Ettelburg’a (“Atilla şehri” demek, günümüzde Macaristan sınırları içerisinde olduğu tahmin edilmekte) saldırarak atalarının mezarlarını çiğnemek ve savunmasız yaşlı Türklere saldırmak suretiyle, Hunlulara hakarette bulunmaları sebebiyleydi. Bundan ötürü Atilla, kendilerini affetmeyeceğini söylüyordu.

Her şeyin tamamen bittiğini ve felaketin yakın olduğunu anlayan Papa, birden kendini at üstündeki Atilla’nın ayaklarının dibine atarak af dilemeye ve üzengi üzerinde bulunan çizmesinin altını öpmeye başlayınca, Atilla bu seferlik kendilerini affettiğini söyler ve fetihten vazgeçer. Atilla, barış anlaşması gereği, Avusturya, Romanya ve Balkanların kuzey taraflarını topraklarına katar.

Türk tarihi, bu türden binlerce kahramanlıklarla, şan ve şerefle dolu bir abidedir. Türk milleti dinine, töresine, diline, bayrağına ve mukaddesatlarına sahip çıktığı müddetçe, bağrından yeni Atillalar, Alp Arslanlar, Fatihler ve Yavuzlar çıkaracaktır.  
 

Resim: Şefik Direnoğlu

 
Toplam blog
: 65
: 3764
Kayıt tarihi
: 12.02.13
 
 

Ercişliyim. 2012 yılı içerisinde "Van Gölü Havzası ve Erciş Tarihi" 2015 yılında "Doğu ve Güneydo..