Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '17

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Avrupa Kooperatifleri Örgütü (Cooperative Europe) yeni yönetimini seçti

Avrupa Kooperatifleri Örgütü (Cooperative Europe) yeni yönetimini seçti
 

Merkezi Brüksel’de bulunan Cooperative Europe dünyadaki kooperatiflerin tek ve en eski üst örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliğinin dört kıta örgütünden en büyüğüdür. Avrupa kıtasındaki faaliyet gösteren tüm alanlardaki kooperatifleri temsil etmektedir. Bünyesinde örgüte üye 33 Avrupa ülkesinden 84 üye kooperatif üst örgütü bulunmaktadır. Bu kooperatiflere ortak 141 milyon ortak bulunmaktadır. Cooperative Europe üyesi kooperatiflerin sahip olduğu 176.000 kooperatif işletmesi vardır. Bu işletmelerde bulunmaktadır. 4.7 milyondan fazla Avrupalı insan istihdam imkânı bulunmaktadır.
 
Cooperative Europe kıtadaki kooperatiflerin uluslararası sivil toplum örgütü olarak yasalar çerçevesinde kooperatifleri destekleyici, geliştirici ve sorunlarına çözümler getirici konularda çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçevede Cooperative Europe; Kooperatifler ve diğer işletme biçimleri arasında düzgün bir oyun alanı olması gerektiğini savunmaktadır. Avrupa çapında kooperatif iş modelinin bilgisini arttırmak ve kooperatif işletmelerinin gelişmesini kolaylaştırmak için çalışmaktadır. İnsanları faaliyetlerinin merkezine koyan bir girişim modeli geliştirmektedir. Diğer herhangi bir iş gibi, kooperatifler de başarılı bir şekilde ticaret yapmasını, ancak herhangi bir fiyatla ticaret yapmaması gerektiğini dikkate almaktadır. Kooperatiflerin insanın açgözlülüğünü değil, ihtiyaçlarını karşılamak için var olduğunu düşünmektedir. Cooperative Europe kooperatif iş modelinin Avrupa düzeyinde gelişmesini teşvik etmeye çalışmaktadır.
 
Avrupa'da kooperatifçilik alanında çok sayıda iş modelinin kurulmasını savunmaktadır. Bunun için Cooperative Europe kooperatif işletmelerinin gelişimini desteklenmesini ve yeni AB veya ulusal mevzuatın etkisini öngörmek için politikalar ve araçlar tasarlanmasını ve uygulanmasını istemektedir. AB yetkilileri arasında kooperatif iş modeline daha fazla bilgi ve imkân tanınmasını istemektedir.
 
Cooperative Europe kooperatif teşebbüsleri arasında iletişimi sağlamaktadır. Çalışmalarını üyeler arasında bağlantı kurmaya ve bunun için araçlar oluşturmaya odaklamaktadır. Üye kooperatiflerle birlikte AB ve kıta kooperatiflerin görünürlüğünü, farkındalığını ve tanınmasını arttırmaya çalışmaktadır.
 
Cooperative Europe Avrupa kıtasında kooperatiflerin gelişimi sonucu kooperatif teşebbüslerinin sosyal ve ekonomik kalkınmalarında kilit oyuncular haline dönüşeceğini düşünmektedir. Bu nedenle, Avrupa ve uluslararası büyüme stratejisi için kooperatif işletmelerinin önemli bir araç olacağını vurgulamaktadır. Cooperative Europe kooperatif iş modelini AB politikaları ve programlarına entegre etmek ve kooperatifleri AB kurumları için uygun ortaklar olarak tanıtmak için çalışmaktadır. Hiç şüphesiz bu çalışmalar tüm kıta Avrupa’sındaki politikalarıda etkilemektedir.
 
Cooperative Europe’un yönetim yapısı, genel kurul, başkan, yönetim kurulu ve AB Koordinasyon komitesi ve çalışma gruplarından oluşmaktadır. Genel Kurul, Kooperatiflerin Avrupa'nın en üst yapısı ve bütün üyeleri bir araya getiriyor. Genel Kurul, kooperatiflerin çalışma planını ve bütçesini onaylamak ve stratejik kurallar oluşturmak için yılda en az bir kez toplanır. En son genel kurul 27-28 Nisan 2017 tarihinde Malta’da yapılmıştır. Yapılan bu genel kurulda 2017-2021 yılları arasında görev yapacak bir başkan ve 13 yönetim kurulu üyesi seçilmiştir.
 
2017-2021 yılları arasında Cooperative Europe Başkanlığına Jean-Louis Bancel seçilmiştir. Başkan Bancel Avrupa Kıta temsilcisi olarak ICA'nın başkan yardımcılığı ve AB Koordinasyon Komitesi (EUCC) başkanı olarak görev yapmaktadır. Bu dönemde Cooperative Europe yönetim kuruluna seçilen üyeler ise Pernilla Bonde (HSB, İsveç), Vanya Boyuklieva (CCU, Bulgaristan), Rostislav Dvorák (DACR, Çek Cumhuriyeti), Mieczyslaw Grodzki (NCC, Polonya), William Janssens (Febecoop, Belçika), Dirk. J. Lehnhoff (DGRV, Almanya), Stefania Marcone, (Alleanza Cooperative Italiane, İtalya) Ed Mayo (Birleşik Krallık Kooperatifleri), Caroline Naett (Coop FR, Fransa), Ünal Örnek (ORKOOP, Türkiye) Anu Puusa, (Pellervo, Finlandiya) Malena Riudavets (Coceta, İspanya) ve Susanne Westhausen’dir  (KOOPERATIONEN, Danimarka).
 
Ayrıca Avrupa’da Cooperative Europe’u temsil etmek üzere kooperatifçilik ile ilgili kuruluşlarda yer almak üzere Massimo Bongiovanni (Euro Coop), Giuseppe Guerini (Cecop),  Christian Pèes (Cogeca), Etienne Pflimlin (EACB) seçilmişlerdir.
 
Cooperative Europe Başkanı en fazla dört Başkan Yardımcısı ile yıllık ve çok yıllık bütçeyi ve çalışma planını hazırlamakla görevlidir. Hazırlanan planlar yönetim kurulu tarafından kabul edilmekte ve Genel Kurul tarafından onaylanmaktadır. Genel Kurulca dört yıllığına seçilen yönetim kurulu ise çok yıllık stratejik programın geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumludur.
 
Cooperative Europe’un ayrıca AB ve çeşitli konularda çalışmalar yapan komite ve çalışma grupları bulunmaktadır.
 
AB Koordinasyon Komitesi (EUCC) AB kurumlarını kooperatif işletmelerini destekleyen politikalar lehine etkilemek için Yönetim Kurulundan AB kurumlarına göre pozisyon almak için bir yetkiye sahiptir. Bu görev, Kurul tarafından kararlaştırılan stratejiler ve yönergeler çerçevesinde uygulanmaktadır.  
 
Komite üyeleri şunlardır: Avrupa sektörü organizasyonları, Avrupa Birliği'nden gelen ulusal sektörler arası işbirliği organizasyonları ve EFTA üyesi ülkeler ve AB ile üyelik müzakereleri kapsamında aday ülkelerden gelen ulusal sektörel-kooperatif organizasyonları. Yukarıda bahsedilmeyen, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen Avrupalı Üyeler, gözlemci olarak ABGS toplantılarına katılmaktadırlar.
 
Çalışma Grupları ise belirli temalarla ilgilenmekte ve bazı özel çalışmalar yapmaktadırlar. Bazıları EUCC içinde çalışmaktadırlar. Cooperative Europe Avrupa Kalkınma Platformu ve Enerji Grubu gibi bazıları düzenli olarak toplanmaktadır. Cooperative Europe Avrupa stratejik yönergelerine uygun olarak belirli bir strateji izlemektedir.
 
Ülkemizde Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) üyesi bulunan ve Cooperative Europe kıta örgütünün da üyesi olan beş kooperatif üst örgütü bulunmaktadır. Bunlar Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Türk Kooperatifçilik Kurumu, Pankobirlik ve Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği’dir (ORKOOP).
 
Örgütün 2017-2021 yılları arasında görev yapacak yeni yönetim kurulunda Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği temsilcisi olarak görev yapacağım. Dünya kooperatifçilik hareketinin en eski ve en güçlü kooperatiflerini içinde barındıran Cooperative Europe’nun çalışmalarını kooperatifçiliğe gönül verenlere ve ilgi duyanlara aktarmaya çalışacağım. Dünya kooperatifçilik tarihi kadar eski olan Türk Kooperatifçilik Hareketinin geçmiştenn günümüze kadar el ettikleri başarılarını Avrupa ile paylaşacağım. Ülkemiz ve Avrupa Kooperatifleri arasında güçlü bağların kurulmasına ve ortak çalışmaların yapılmasına katkı sağlayacağım.
 
Tabii çalışmalarımı başta temsil ettiğim ve güç aldığım Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanımız Cafer Yüksel ve Yönetim Kurulu, Genel Müdürümüz Erdem Kaplan ve ORKOOP personeli yanında ülkemizdeki değerli kooperatif liderlerimizin, ilgili bilim çevrelerinin ve kooperatifçilerimizin desteği ile yapacağım. Cooperative Europe Yönetim Kurulunda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağım. Avrupa'da bana oy vererek yönetime seçen kooperatifçi dostlarımın güvenine layık olmaya özen göstereceğim.
 
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..