Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Avrupa’nın en batısı: Portekiz

Avrupa’nın en batısı: Portekiz
 

Ilıman iklimi, konukseverliği ve doğası ile insanın içini ısıtan Portekiz, tarih boyunca cazibe merkezi olmuş bir ülke. Büyük şehirlerinden kırsal kesimlerine kadar pek çok zenginlik barındıran bu bir zamanların imparatorluğu “sıcak” ülke, insana bambaşka duygular yaşatıyor. Mutfağından kültürüne, şarabından doğasına kadar cazibe merkezi olan Portekiz, Türkler’in yabancılık çekmeyeceği ülkelerden biri. Biz de Jabiroo olarak sizler için genel hatlarıyla Portekiz ve şarabıyla meşhur şehri Evora hakkında keyifli bir yazı hazırlamaya karar verdik

Portela Havalimanı şehrin merkezine çok yakın. Uçak iniş yapmaya başladığı zaman şehri tepeden rahatlıkla görebilirsiniz.

Portekiz’e THY ile direkt uçabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık olarak 4,5 saat sürüyor.

Portekiz yüzünü okyanusa çevirmiş bir ülke. Atlas Okyanusu’nun etkilerini ülkede görmek mümkün. Okyanusa doğru bakan “Kaşifler Anıtı” bunun en güzel örneği.

İspanya’nın Atlas Okyanusu’nda nasıl Kanarya Adaları varsa, Portekiz’in de Madeira Adası var. Turistik açıdan önemli bir yer alan Madeira’ya her yıl yüzbinlerce turist gidiyor. Dip not; ünlü futbolcu Christiano Ronaldo da bu adada doğmuştur.

Portekiz’de bankalar 3’e, alışveriş merkezleri ve marketler ise maksimum 7 – 8’e açık. İşlemlerinin ve yiyecek alışverişlerinizi bu saatlere göre ayırmanızda fayda var.

Portekizce yapısı itibariyle İspanyolca’ya benzeyen bir dil. İspanyolca bilen kişiler Portekiz’de kolay kolay dil sorunu yaşamıyor. Portekizce ve İspanyolca arasında aynı Türkçe – Azerice ilişkisi gibi bir ilişki var.

Fado, Portekiz’in de geleneksel halk müziği. İçindeki hüzün duygusu insanı duygusallaştırıp ağlatabiliyor. Geleneksel müzikleri sevenler için Fado bütün duygusallığı ile Portekiz’de her yerde karşınıza çıkabilir.

Portekiz, birçok Avrupa ülkesine göre konaklama ve yemek bakımından kalite ve uygun fiyat dengesini sağlamış olan bir ülke. Otel konaklamaları ve restoranlar kaliteli, fiyatları diğer Avrupa şehirlerine göre daha uygun.

Portekiz mutfağıyla da ünlü bir ülke. Kırmızı şarap, havuç, zeytinyağı, patates ve koyun etiyle yapılan bir güveç olan “Chanfana de Coimbra”, Portekiz usulü zeytinyağlı ahtapotlu pilav “Arroz de Polvo”, meşhur soğuk çorbaları “Gazpacho”, taze sarımsaklı beşamel soslu karides sote “Pudim de Alho Franceses e Camarao”, ton balıklı közlenmiş biber sarması “Rolinhos de Pimentos Com Atum”, leziz bir tart olan “Pastel de Nata” ve meşhur bademli kek “Bolo de Amendoa” Portekiz mutfağının en önemli ve kesinlikle denenmesi gereken lezzetleri arasında yer alıyor. Ayrıca Bakalyau isimli balıkları acayip meşhur.

Portekiz’in büyük şehirleri mimarisiyle, plajlarıyla, etkileyici yapılarıyla büyülü olsa da ülkenin kırsal kesimleri de bir o kadar muhteşem.  Portekiz’in doğusunda, üzüm bağlarına ev sahipliği yapan Evora, muhteşem manzaralarıyla insanı cezbeden bir destinasyon.

Evora, Portekiz'in Alentejo bölgesine bağlı Alentejo Central alt bölgesinin belediyelerinden biri. Roma İmparatorluğu zamanında Ebora Cerealis diye bilinen antik yerleşimin adının, Jül Sezar döneminde Liberalitas Julia diye değiştirildiği bilinir.

Evora çok küçük bir yerleşke. Bu yerleşke kale duvarları arasında konumlanmış durumda.

M.S. yaklaşık 200 yılında yapılan Diana Tapınağı görülmesi gerekenler arasında. Korint düzeninde inşa edilen tapınak, kendine özgü sütunlarıyla dikkat çekmekte.

Evora’da yaşayan insanların yaşları ortalamanın üstünde.

Evora Alentejo, UNESCO tarafından korunan bir bölge. Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından kurulan bu güzel şehir sahip olduğu tüm kültürel mirası günümüze kadar ulaştırmayı başarmış. Coğrafi konumundan ötürü Fas Kültürü’nden de izler taşıyan, açık hava müzesini andıran Evora Alentejo’da mutlaka görülmesi gereken yerler; Evora Katedrali, Vasco de Gama Sarayı, Evora Kraliyet Sarayı ve tarihi Evora Üniversitesi.

Küçük ve şirin bir Portekiz kafesi görünümündeki Evora’da bulunan Cafe Alentejo’da birbirinden lezzetli Portekiz tatlıları denenmeli.

Portekiz, sıcak kanlı insanları, enfes yemekleri, doğası, mimarisi, üzüm bağları ve bütün uysallığı ile turizmin cazibe merkezlerinden biri olmayan devam ediyor.

Portekiz'in güzel şaraplarını merak ediyorsanız tıklayın! 

 

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..