- Kategori
- Dekorasyon
Ay Çiçeği
Ay Çiçeği
Sofralarımızın vazgeçilmez yağlarından ayçiçek yağının kaynağı olan Ay Çiçeği bitkisini yakından tanımaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise! Aşağıdaki yazı okunması için sizi bekliyor.
- Latince ismi Helianthus annuus ‘dur.
- Papatyagiller ailesinden olup en büyük özelliği bitkiden yağ üretilmesidir. Bu nedenle en büyük tarım bitkilerindendir.
- Diğer ise günebakan, gün çiçeği, güneş çiçeği’dir.
- Trakya ve Marmara bölgelerinde yoğunlukla yetişme gösterir.
- Kazık kök sistemine sahip olup sıcak ve güneşli ortamlarda rahatlıkla gelişir.
- Su tutan topraklarda da gelişim gösterir.
- Toprak Ph oranı 6,5-7,5 arasında olmalıdır. Tuza dayanıklılığı vardır.
- Genellikle tohumla üretimi yapılmaktadır. Tohumlar aralı ekilmeli ve toprak sıcaklığıyüksek olduğu zamanlarda ekilmelidir. Toprak sıcaklığı en az 10 derecenin üzerinde olmalıdır.
- Toprağı azot, fosfat ve potasyum bakımından zengin olmalıdır.
- Ekim öncesi toprağı havalandırılmalı, yenilenmeli ve dinlendirilmelidir.
- Susuzluğa dayanıklı olmasına rağmen gelişim döneminde düzenli sulama ister.
- Özellikle yaz mevsiminde yoğunlukla çıkan yabani otlardan hiç hoşlanmaz. Bu nedenle belirli zamanlarda aralıklara temizlenmelidir.
- Bu bitkinin en büyük zararlısı orobanş parazitidir. Diğer zararlılar, mildöyü, yaprak biti, kök-sap çürüklükleridir.
- Ay çiçeğinin tabla kısmı hem arakası hem brakte olan kısmı kahverengileşmeye başladığında bitki olgulaşma evresine giriyor demektir.
- Hasad için tabla ve arka kısımlar tamamen kahverengi olmalı ve bitkideki nem oranı düşük çıkmalıdır.
- Ayçiçeği;yağlı tohumlara sahip olduğundan hem kuruyemişlerin vazgeçilmezleri arasında hem de yemeklerin eşsiz tad vermede aranılan bitkilerindendir.
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)