Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '17

 
Kategori
Kitap
 

Aydınlı şair Mehmet Işılak ve şiirleri

Aydınlı şair Mehmet Işılak ve  şiirleri
 

Duygular galip gelirse, akıl çıkar gider,

Yangın olur yakar, deprem gibi yıkar gider.

Akıl gittiğinde, kargaşa ortaya çıkar,

Nefis keyif çatar,şeytan sırıtarak bakar.

Mantık tarumar olur, hisler baskın gelince,

Doğruları oturtamazsın, yerli yerinde.

Bu özgün dizelerin sahibi Aydınlı şair Mehmet Işılak’tır. Mehmet Işılak’ın şiirlerini ara sıra Aydın  Efesi ve bizim Sarızeybek dergilerlinde okuyorum. Gecenlerde Fuat Gursoy’la bir araya gelirken Aydınlı şair ve aynı zamanda öğretmen olan Mehmet Işılak’ın yazıhanesine de uğradık. Mehmet Işılak emekli bir öğretmen ve aynı zamanda yetiştirdiği iki evlatlarıyla birlikte baba oğul yan yana gelip inşaat işleriyle uğraşıyorlar. Mehmet Işılak’la sanat ve kültürn konusunda  bana bir   şiir kitabını imzalayıp armağan ettiler. “” Muhterem Abdülkadir Güler Hocam’a sevgi ve saygılarımla. 08.04. 2017 günü benim ziyaretime gelip, şeref vermişlerdir. Bu kitabı bugünün anısına hatıram olsun” diye yazmışlardır.  Bende Sayın Mehmet Işılak’a teşekkür ediyorum.

Kitabın adı: İşte Hayat

Türü: şiir, basıldığı yer: Aydın-  2016

Yıyına hazırlayan: Dicle Elbüğa,

Baskı adedi: 1000

Baskı Matbaası: Emre Dijital Ofset Baskı Matbaası, Aydın

Tashihi: Oğulları Alperen ve Hakan Işılak,

Yazarı: Mehmet Işılak.

Kitabın tertemiz bir baskısı vardır.160 sayfadan baret olup kitapta 65 şiir yer alıyor. Kitabın önsözünü Mehmet Işılak tarafından kaleme alınmıştır. Özetle şunları yazıyor:“Hayatta edindiğim tecrübeleri ve çıkardığım dersleri, bir nebze olsun şiirle mesaj olarak sunmak istedim. Belki bu öğretmenlikten gelen bir alışkanlık.” Olduğunu vurguluyor. Kitabında daha çok dini şiirlere yer verdiğini görüyoruz. 

Toplum yaşantımızda insanların  bir birlerine muhtaç olduğunu da  vurguluyor. Bir dörtlüğünde şunları yazıyor: 

Bütün meslekler ihtiyaçtır,

Sahibine bir taçtır

Münferit acziyetten dolayı

Herkes bir berine muhtaçtır. 

Mehmet Işılak’ın sosyal ve toplumsal konulara da şiirlerinde yer verdiğini görüyoruz. Mersin – Tarsus İlçesinde Özgecan Aslan ( 22 Ekim 1995), doğumlu idi. Yarınlarında umutlu gençlik baharını yaşayan gencecik bir kızımızdı.11 Şubat 2015'te tecavüz girişimine direndiği için bir minibüste öldürülen üniversite öğrencisi. Aslan'ın yanmış bedeni 12 Şubat 2015 günü suçlarını  itiraf eden iki kişi jandarma ekipleri  tarafında bulundu. Bu hun harca bin cinayetti.  Basında genişçe yer verildi. 16 Şubat günü "Kara Pazartesi" olarak anıldı.  Şair Mehmet Işılak’ta bir şiir yazıvermişler:  

Rüyamda gördüm ben Özgecan’ı

Güller arasında yaşıyordu

O kadar mutluydu ki

Yüzünde güller açıyordu

Ravza’nın

Gonca gülleri

Gıpta ile bakıyordu

Onu tebrik ediyordu

Sevgiyle selamlıyordu

Sordum Özgecan’a

Bu köşkü nasıl aldınız?

Cevap verdi bana:

Asilliğim ve asaletime…( say:115-116 )

-Özgecan’ günahsız bir genç kızımızdı Namusu ve onurlu idi. Namusu uğruna can verdi… Şairimiz Mehmet Işılak’ta onu unutmamıştır. Şiirlerinde ona özel bir yer vermişlerdir.  Diline sağlık diyorum. Mehmet Işılak, 1954 Aydın Köşk ilçesine bağlı Ilıdağ köyünde doğdu. Aydın İmam Hatip Lisesinden mezun olmuş ve Aydın İmam Hatip Lisesinde 25 yıl görev yapmıştır. Elekli  olduktan sonra  Aydın’da oğullarıyla  IŞILAK  İNŞAAT  işleriyle uğraşıyor.  “Şair Değilim”  (2010), şiir kitabıyla şiir dünyasına merhaba demiştir. Şiirleri Aydın Güzel hisar, Aydın Bakış ve Aydın Efesi dergisinde yer almıştır. “ İşte Hayatım “( 2016)  şairimizin ikinci yapıtıdır.(2016).   Mehmet Işılak’ın bir başka çalışması da vardı:  “Kaybolmaya Yüz Tutmuş Yöresel Kelimeler “  üzerende bir çalışması vardır. Işılak’ın ifadesine göre bugüne değin 2000’ne yakın yöresel kelimeleri bir araya getirdiği ifade ediyorlar. Bu özgün ve ilerisi için yararlı olacağına inandığımız bu  yöresel sözcükleri  bir kitapta toplamasını diliyoruz.  

Şairimiz memleketini seven, bayrağına hayran, şehitlerine saygı duyan ve birik  ve beraberlikten yana olan  bir kişiliğe sahiptir.Şiirlerinde tenleri tırmalan   sözcükler ve bunlar arasında   çalı, çırpı da  bulamazsınız.Dikkatimi  çeken  şiirlerinden bazıları: İşte Hayat ( 7 ), Adam Gibi Adam ( 8), Aziz Şehidim( 16), Al Bayrağa Sarıldım (21), Ağlama Anneciğim ( 22) , Bugün Bizede,Yarın Sizde 34), Evlat Acısı (60),  Özgecan ( 115) Vatan Sağ Olsun(144)), İlerde veya gelecekte Aydınlı şairler kitabı hazırlandığında, şair Mehmet Işılak’ın da bu güldestede yer alacağına inanıyoruz. Şairimiz Mehmet Işılak’ı tebrik ediyor ve çalışmalarında sağlık ve başarılar diliyoruz.

Mehmet Işılak’ın adını bir köşeye yazınız, bir gün size  merhaba diyebilir.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..