Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '10

 
Kategori
Futbol
 

Aykut Kocaman olsam Beşiktaş maçına nasıl çıkardım?

Aykut Kocaman olsam Beşiktaş maçına nasıl çıkardım?
 

Fenerbahçe belki de ligdeki en kritik maçına çıkıyor. Üstelik sezon başı olmasına rağmen! Kaybederse ortalık fena karışacak, kazanırsa sular durulacak, biraz kredi kazanılmış olacak. Kendisi her ne kadar sakin gözükse ve bu karşılaşmayı kader maçı olarak kabul etmese de, bu maç Aykut Hoca açısından bir dönüm noktası.
Rakip Beşiktaş' ın gücü ise malum. Son yılların isim bazında en güçlü kadrosunu kurdular. Hoca Alman ekolünden gelen, büyük takımların ceketini giymiş, karizmatik ve sevilen bir Hoca. Taraftar motive, futbolcular motive ve en önemlisi camiada çatlak ses çıkmıyor.
Fenerbahçe ise tam tersi. Taraftar kime tepki göstereceğini bile şaşırmış durumda. Şartlar bir taraf için bu kadar olumlu, diğer taraf için bu kadar olumsuz iken, Fenerbahçe ve Aykut Hoca bu maçı kazanabilir mi? Bu maçtan 3 puan çıkartmak için ne yapmalı?
Öncelikle Fenerbahçe' de sorunu doğru teşhis etmek gerekiyor. Sorun ne Aykut Kocaman' ın felsefesi, ne Alex ne de başka birşey. Sorunu 3 senedir yazıyoruz. Bir Başkan, takımının orta sahasını senelerdir Deniz, Selçuk, Josico, Maldonado, Cristian gibi oyunculara, savunmasını da Bilica, Bekir, İlhan, Önder, Edu ve Lugano gibi stoperlere emanet ediyorsa 5 değil, 15 sene şampiyon olamazsınız. Bir takımın omurgası yani kale-stoperler-ortanın ortası ve forvetten oluşan hattı zayıf ise kanatlara Ronaldo ve Messi, forvete de Rooney' i koy yine şampiyon olamazsın. 3 atar, 4 yersin. Kural bu kadar basit.
Modern futbolda maçı savunma kazandırır, forvet ise pastanın kremasıdır. Hala futbol kafası 80' lerin Brezilya'sı düzeyinde olan ve futboldan anlamayan bazı kişiler de kadromuz bu sene çok güçlü, Aykut oynatamıyor diye bol keseden atıp tutuyorlar. Taraftar da bunlara kanıp, dolduruşa geliyor. Tabi bu kronik bir sorun ve bir günde düzelmez. Biz hafta sonu oynanacak kader maçına dönelim.
Eldeki malzeme bu ise Beşiktaş maçında nasıl bir yemek yapmalı ve nasıl bir lezzet yakalamalı? Aykut Kocaman elindeki malzeme ve rakibin analizi sonucu sahaya nasıl çıkmalı?
Bu maçta rakibi orta sahada durdurmanız gerek. Oyunu dar alana çekmeniz gerek. 2. bölgeden ileri hızlı top çıkmasına, hele de kontra ataklara imkan vermemeniz gerek. Boşluk bırakmamanız gerek. Üstelik maçın ilk 30 dakikası dirençli olmanız ve rakibe baskı kurmanız gerek. İhtiyacınız olan taktik ise 4-5-1. Özelliği istenildiği takdirde hızla 4-3-3' e dönebilmesi olan bu taktikte, rakibin oyununa göre rakibi bozmak ve şaşırtmak esastır. İlk 30 dakika kalabalık orta saha kurulur, rakibin direnci düştükten sonra da ileri defansın arkasına sarkan 2 kanat forvet ile ilk yarı bitmeden gol bulunmaya çalışılır.
Bu maçta 4-5-1 sisteminde 11' im şu şekilde olurdu:
Volkan- Santos, İlhan, Lugano, Gökhan (defans hattı)- Mehmet Topuz (sağ açık), Stoch (sol açık), Cristian, Selçuk (ön liberolar), Emre (orta ön) ve Niang (forvet).
Defansta ağır ve patlamaya hazır bomba olan Bilica yerine standart ve düz olsa da istikrarlı bir İlhan ile başlamayı tercih ederim. En azından kademesi Bilica' dan iyi. Ayrıca 6. yabancıya da yer kalmış olur. Oyunun gidişine göre Alex' i ise ikinci 45 dakikada oyuna sürer, Emre' yi geri çeker ve Selçuk Şahin' i oyundan alırım. Maça bu 11 ile başlamak orta sahada rakibe denge kurmayı sağlar. Eğer maça Alex ile başlanır ise, bu güçlü Beşiktaş orta sahasını durdurmayı güçleştirecektir.
Şunu görmek gerekiyor, Fenerbahçe çift ön libero ile başladığında (selçuk- Emre) ya da (Emre- Cristian) etkinlik anlamında 1.5 ön libero ile oynamış oluyor. Ancak 3 orta saha (Emre-Selçuk-Cristian) ile başlandığında en azından 2 düzgün orta saha oyuncusu ile oynuyormuş gibi olacak. Anlayacağınız Fenerbahçe' nin 3 ön liberosu gerçek anlamda ancak 2 ön libero ediyor. Maalesef bu bölgede oyuncu kalitesi bu.
Öncelikle Beşiktaş gibi koşan, rakibi boğan ve kendi oyununu kabul ettiren bir takıma karşı defansta açık vermemeniz gerekir. Orta saha mücadelesini kaybetmeden topa hakim olarak, hızlı hücumlarla rakibi zorlamanız gerekir. Beşiktaş' ın en zayıf halkası İsmail Köybaşı veya İbrahim Üzülmez' in kanadı. Yani sol kanat. Ek olarak Ferrari çok ağır. Arkaya adam kaçırıyor. Bundan mutlak surette faydalanmak gerek. Maç başlar başlamaz Beşiktaş' ın soluna çullanıp, sol gösterip, işi sağdan bitirmek gerek. Yani Fenerbahçe sağ kanadı ki muhtemelen Gökhan Gönül- Mehmet Topuz ikilisi olacak, maçın ilk 30 dakikası sürekli bindirme yaparak, Beşiktaş savunmasının denge merkezini sola doğru kaydırmalılar. Öldürücü vuruşlar ise Ekrem' in savunduğu, Beşiktaş sağ kanadından gelmeli. Emre ve Cristian kazandıkları topları, Beşiktaş savunmasının dengesi sola kaymışken, hızla Caner ve Stoch' un bulundukları kanada aktarmalı. Caner ve Stoch hızlarını kullanıp, dengesi bozulmuş savunmadan pozisyon çıkarabilirler.
Savunmada ise yapılacak olan, rakibe kalabalık orta saha ile basıp, savunmayı rahatlatmak. Quaresma, Nihat, Bobo, Tabata ve hatta Ekrem gibi hızlı oyuncular Fenerbahçe' nin problemli defansını yakalarsa affetmezler. O yüzden asla orta sahayı geçememeliler. Fenerbahçe orta sahasında oynayacak 5 oyuncunun ilk yarıda temel önceliği rakibe sahanın her yerinde 2' li 3' lü gruplar halinde basmak olmalı.
Derbilerde favori olmaz, herkes kazanabilir görüşüne genelde katılırım. Ancak taraftar desteği Fenerbahçe açısından çok önemli. Bu destek tam olursa ve maç sonuna kadar coşku kesilmez ise, Fenerbahçe maçı kazanabilir. Benim skor tahminim maçın 1-1 veya 2-2 bitebileceği yönünde. Maç sonrası analizi ile tekrar görüşmek dileğiyle herkese iyi hafta sonları ve keyifli bir derbi maçı dilerim.
 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..