Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '10

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe Beşiktaş maç analizi

Fenerbahçe Beşiktaş maç analizi
 

Maç öncesi yaptığım skor tahmininde maçın 1-1 veya 2-2 bitebileceğini belirtmiştim. Skorda yanılmadım ancak Aykut Kocaman' ın kadro tercihinde yanıldım. Aykut Hoca maça Stoch- Cristian ile başlamadı ve Alex- Dia ikilisine forma şansı verdi. Beşiktaş ise erken gelen sakatlıklar nedeni ile ritmini bulamayarak kötü bir 60 dakika geçirdi.

Maça her iki teknik adamın oyuncu seçimleri damga vurdu. Schuster' in Nihat ve Nobre ısrarı ilk 60 dakika Beşiktaş' ın zorlanmasına neden olurken, Aykut Hoca' nın maçta geniş alanların oyuncusu Stoch' u kenarda tutarak maçta Alex' e 75 dakika dayanması oyunun kontrolünün rakibe kaptırılmasına neden oldu. Schuster' in tek atımlık barutunu Bobo ile kullanması Beşiktaş' a 1 puanı getirdi.

Bugün Fenerbahçe' yi ortaya koyduğu futbol olarak değil ancak taktiksel disiplin yönünden beğendim. Aykut Kocaman oyunu geride kabul edip hızlı adamları ile kontraya çıkmayı planladı. Beşiktaş' a top yarı alanı geçer geçmez müthiş bir pres koyarak, oyunu dar alana yıktı. Bu tam da geniş alan seven Beşiktaş takımını durdurabilecek taktik idi. Ayrıca kontra ataklar sonucu maç boyu en az 6 net gol pozisyonu yakalandı. Ancak bireysel beceri eksikliği ile bu neredeyse %100' lük fırsatlar harcanmış oldu. Kaçan her pozisyonda geçtiğimiz sezonun kabusu Guiza' yı hatırladık. Alex, Niang ve Dia üçlüsü onu kesinlikle aratmadılar!

Taktik tercihi nedeni ile Aykut Hoca' yı kutlarım. Öte yandan bu kaybedilen 2 puanı Aykut Kocaman' ın hatalı oyuncu tercihlerine bağlıyorum. Maçın ikinci yarısına Alex yerine kontra atağa çok daha yatkın bir Stoch ile başlamak ve Emre' nin yerine Özer' i değil, Baroni' yi oyuna dahil etmek çok daha akıllı bir tercih olabilirdi.

İkinci yarı sık alan değiştiren Dia ve ön liberoya geçen Mehmet Topuz oyuna katkı sağlayamadılar. Buna birde, Alex' in 75 dakika sahada yürümesi eklenince Fenerbahçe oyunun kontrolünü tamamen kaybetti ve Beşiktaş baskısı golü getirdi. Oysa ikinci yarıya Alex yerine Stoch ile başlanmış olsa, ısrarla İbrahim Üzülmez' in üstüne doğru oynansa, çok ciddi pozisyonlar bulunabilirdi. Aykut Kocaman rakibin bu açığını bir türlü fark edemedi.

Beşiktaş' a gelince ilk yarı oyunlarını oturtamadılar. Ancak ikinci yarı müthiş bir mücadele örneği göstererek 1 puanı söke söke aldılar. İbrahim Üzülmez bile ters ayaklı kalmasına rağmen Fenerbahçe' nin sol kanat oyuncuları ile müthiş bir mücadeleye girdi.

Beşiktaş' ta Ernst ve Aurelio zamanında müdahaleler ile defansif yönde önemli işler yaptılar. Ancak Beşiktaş' ın ve maçın oyuncusu kesinlikle Guti idi. Penaltı pozisyonunda Bobo' ya attığı pas gerçek bir futbol resitali idi.
Fenerbahçe' de sahadaki en iyi isimler şaşırtıcı biçimde Selçuk Şahin ve Bilica oldu. Bunun sebebi Fenerbahçe' nin geriye yaslanarak oynamasıydı. Geriye yaslanarak oynanan oyunlarda Selçuk- Bilica üstün performans gösterebilecek isimler. Emre' nin sakatlığı ise Fenerbahçe' yi hücum organizasyonlarında tamamen Alex' e mahkum etti. Fenerbahçe' de bugün Dia, Özer ve Alex ikinci yarı boyunca son derece etkisiz kaldılar.

Bu sonuç Beşiktaş açısından iyi bir sonuç. Rakip her ne kadar formsuz ve moralsiz olsa da Fenerbahçe idi. Nitekim gol vuruşlarında biraz becerikli olunabilse, maç daha 60. dakikada kopabilirdi. Ne diyelim, Guiza sendromu bu sene de Dia, Niang ve Alex ile devam edeceğe benziyor. Allah Fenerbahçe taraftarına sabır versin. Beşiktaş ise doğru hoca ve futbolcu tercihleri ile bu sezon da şampiyonluğun en büyük adayı olmaya devam ediyor.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..