- Kategori
- Yemek - Mutfak
Ayva reçeli

ev yapımı ayva reçeli
Çalışan hanımlar sürekli zaman yetersizliğinden yakınıyorlar. İşten eve gelince sürekli ellerindeki işleri yetiştirme derdinde ve panik durumundalar. Zaman darlığından yakınanlar için çok çabuk ve tencerenin başını beklemeden yapılan bir ev yapımı ayva reçeli tarifi. Bu tarifi uygulayabilmek için sadece düdüklü bir tencereye ihtiyacımız olacak.
Malzemeler:
Arzu ettiğiniz kadar ayva
Toz şeker (Ayvaların çekirdeklerin ve kabuklarını ayıkladıktan sonra rendeleme ya da doğrama sonucu elde kalan ayva miktarı kadar toz şeker)
4-5 tane parmak büyüklüğünde kabuk tarçın
1 tatlı kaşığı dolusu karanfil
1 tatlı kaşığı iri limon tuzu veya 2 tane limonun suyu ve bir kaç tane ufak limon tuzu
1 kahve fincanı su (Az sulu olmasını istiyorsanız yarısını da koyabilirsiniz, biraz daha sulu olmasını istiyorsanız 1 çay bardağı su da koyabilirsiniz.)
10 tane kadar ayva çekirdeği
Yapılışı:
Ayvaların dış kabuğu yıkandıktan sonra soyulur ve tekrar yıkanır, daha sonra ister rende yapılır ister küçük parçalar halinde doğranır.
Ayvaların miktarı kadar toz şeker ölçülüp ayvaların üzerine dökülür, onunda üzerine bir kahve fincanı su dökülür.
Diğer malzemeler de koyularak tenceredeki malzemeler harmanlanır ve düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak ocağa konulur.
Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra tencerenin altı kısılır ve buhar düdüğü yan çevrilir, 30 dakika süreyle pişirilir.
Ocağın altı kapatıldıktan sonra düdüklü tencerenin buharının dinginleşmesi beklenilir ve kapağı açılır.
Kapağı açıldıktan sonra reçelin altı üstüne getirilerek tekrar harmanlanır, ılıkken kavanozlara dökülür, bu arada kabuk tarçınları reçelin içinden çıkarıp atmayalım.
Soğuyan reçel kavanozlarının kapakları sıkıca kapatılır ve güneş görmeyen serin bir dolapta saklanır.
Afiyet olsun, sevgiyle kalın.
Sibel Koçarslan
Afiyet