Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

17 Temmuz '22

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Az yiyorum, kilo alıyorum

Kesin bilgi yayalım ‘az yemek şişmanlatır!’

Kilo vermek için bana ulaşan danışanlarımın ortak ve yaygın hatalarından birisi az yemeleri oluyor. Kimisi şok diyetlerle, kimisi öğün atlayarak, kimisi sabahtan akşama kadar aç gezerek yemesi GEREKEN miktarda yemiyor. Böylelikle günlük enerji alımını azalttığından dolayı kilo vereceğini düşünüyorlar. Bu bir yanılgıdır!

Önce 5 kilo veriyor sonra 8 kilo alıyor... Sonra 5 kilo daha veriyor ama zamanla 10 kilo daha alıyor. Uzun vadede kilo vermenin aksine şişmanlıyor hatta obez oluyorlar… Bunun bilimsel adı ‘’yo-yo etkisi’’.

 

Oysa ki metabolizmanız beslenmek istiyor!

Metabolizmanızın çalışmasını hatta hızlanmasını istiyorsanız yeterli ve dengeli beslenmeniz şart. Kilo verme sürecinde dahi olsanız gerek protein gerek karbonhidrat gerek yağ gerekse vitamin ve mineral alımınız ihtiyacınız kadar olmalı. İhtiyaçtan az ve fazla yemek ne yazık ki metabolizmanızı olumsuz etkiliyor.

İhtiyacınızdan az beslendiğinizde metabolizma bunu ‘’kıtlık-açlık tehdidi’’ olarak algılıyor ve hayatta kalabilmek için hızını azaltıyor. Bazı danışanlarımın vücut analizini yaptığımda gördüğüm tabloda ne yazık ki metabolizma hızı bin kalorinin daha aşağısında idi. Besin tüketimlerini değerlendirdiğimde günlük enerji alımı çok az olmasına rağmen ne yazık ki şişmanlık hakimdi ve vücut yağ oranı çok yüksekti…

 

Az beslenenlerin yaşadığı hipoglisemi atakları besinlere saldırmaya yol açıyor!

Yeterli enerji ve doğru karbonhidrat tüketilmediğinde hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi beklenen bir tablodur… Kan şekeri düşen bir bireyin ise tatlı krizi ya da yeme atağı yaşaması son derece muhtemeldir. Yani gün boyunca aç gezdiğinizde ve akşam eve geldiğinizde saldırdığınız sofralar da bir anda yüksek miktarda enerji ve dengesiz besin alımına yol açar ve sizi şişmanlatır.

 

Çözüm nedir?

Metabolizmanızı hızlandırmak! Bunun için de doğru bir beslenme uzmanı ile ilerlemek ve bireysel ihtiyacınız kadar tüm besin ögelerini gün içerisine yayarak, öğün atlamadan beslenmek lazım. Bunların yanı sıra yeterli su içmek, düzenli uyumak ve fiziksel aktivite yapmak önemli. Örnek olarak verdiğim tüm danışanlarım ile metabolizmamızı bu şekilde hızlandırarak, çıkmaz sokaklara girmeden kilo verdik ve belki de en önemlisi verdiğimiz kiloyu koruyabildik.

 

Sağlıcakla kalın,

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

 

 

 
Toplam blog
: 45
: 54
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..