Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '22

 
Kategori
Deneme
 

Azerbaycanlılar Azeri Değilmiş

Şaşırdınız tabi, adı üzerinde “Azerbaycan” diyorsunuz.

Tarihî gelişimi "Hazerbayegân > Azerbayegân > Azerbaycan > Azerbaycan" şeklinde olan "Azerbaycan" ismi, "Hazar memleketi, Hazar yurdu, Hazar toprakları" anlamına gelmektedir.

Azeri kelimesi ilk bakışta Azerbaycan kelimesinin kısaltılmışı gibi görünse de aslında bu kelime kasıtlı olarak kullanılmış ve altında art niyet taşımaktadır. Azeriler İran'da yaşamış Farsça konuşan ve etnik fars milletine mensup, bir topluluktur. Bu topluluğun Azerbaycan Türkleriyle ilgilisi yoktur.

Gerek Azerbaycan Türkleri kendilerine ve gerekse Türkiye Türkleri Azerbaycanlı soydaşlarımıza bilinçsizce "Azeri" demektedir. Oysa Azerbaycan Türklerine "Azeri" demek yanlıştır. Çünkü "Azeri" sözcüğü Farsçadır ve Azeriler, İran'da yaşamış olan bir Fars kavminin adıdır.

Azerbaycan Türkçesi, Türk dillerinden biri olup, Azerbaycan'ın resmî dili konumundadır. Tarihî seyir içerisinde de Türkiye Türkçesine en çok benzeyen Türk dillerinden birisidir. Bunun nedenlerinden birisi Azerbaycan Türkçesinin de Türkiye Türkçesi gibi Batı Türkçesine ve Oğuz grubuna dâhil olmasıdır.(internet)

Aksini iddia edenler de var tabi. Bu durumda İran’daki Azerilerle Azerbaycanlıların hiçbir ilgisi yok. Zaten internet kaynaklarında Azerbaycanlılar ılıman, İran’daki Azeriler dindar denilmektedir.

Ve en önemlisi Azerbaycanlılar kendilerine Azeri denilmemesini, Azerbaycan Türk’ü olduklarını söylemektedirler.

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..