- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
B12 Vitamini ve J Vitamini / Beslenmenin diyalektiği (17)

B12 VİTAMİNİ: (KOBALAMİN)
Yaşamsal önemi olan bir vitamindir.Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında yer alır.Demirin vücutça kullanılmasına yardım eder.DNA sentezi için gerekli RNA içinse yararlıdır.Bu süreçler için folik asitten destek alır. Bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir.Sinir harabiyetine karşı, sinir liflerini çevreleyen koruyucu kılıfın sürekliliğini, sinir hücrelerinin oluşumunu destekler ve etkinliğini çoğaltır.Vücutta karaciğerde ve böbreklerimizde depolanan bir vitamindir; beyin, kalp, kemik iliği, pankreas ve testislerde de bulunur.Birçok işlevlerin tamamlanabilmesi için, B9 vitamini(Folik Asit) ve B12 vitamini birbirlerine ihtiyaç duyarlar.B6 vitamini(Piridoksin) ile birlikte kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu engellerler. B12, C vitamininin etkinliğini de destekler.Vejetaryen beslenme, kan sulandırıcı ilaçlar, gut hastalığı tedavisi, potasyum içeren ilaçlar, alkol, sigara, aşırı çay ve kahve tüketimi, kötü beslenme, mide ve bağırsaklarında sorunları olanlar, antibiyotik, lipid , doğum kontrol ve kolestrol ilaçları, Alzhemier sorunu ve de ilerleyen yaşlar, önemli miktarda B12 eksikliğine yol açarlar.B12 eksikliği de dolaylı olarak B9 vitamininin işlev bozukluklarına ve dolayısiyle eksikliğinden kaynaklanan sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir;B12 eksikliği ayrıca, zihinsel karmaşa, unutkanlık, ruhsal dengesizlik, sinirlilik, kronik yorgunluk, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, sindirim bozuklukları, dilde iltihaplanma ve pernisiyöz anemiye neden olabilir.(Yaşlılarda daha çok görülür.)
Fazla B12 vitamini alımının toksit bir etkisi görülmemiştir.Kalın bağırsaklarda üretilirse de, vücuda yararı olmaz.
Bira mayası, yumurta ve akı, dana eti, karaciğer, böbrek, midye, istiridye, uskumru, ringa, sardalye ve dil balığı, süt ve peynirde bulunur.Sebze ve meyvelerde bulunmaz.
KOLİN: (J VİTAMİNİ)
B Vitamini grupları içinde yer alır.Suya karşı direnci çok zayıftır.Hafıza vitamini olarak da tanımlanır.Beyindeki kimyasal olaylarda yer alır.Beyinden gelen eylem uyarılarının merkezi sinir sistemine aktarılmasında, önemli katkısı vardır.Yağ metabolizmasını desteklediği, karaciğerin yağlanmasını azalttığı, unutkanlığa, Parkinson, Alzheimer sorunu yaşayanlara iyi geldiği belirtilmektedir.Doğada ençok anne sütünde bulunur.Beynin hafıza bölümünün iyi gelişebilmesi, bebeklik döneminde alınan anne sütüne bağlanmaktadır...
Eksikliğinde hücre zarlarında ve özellikle sinir liflerindeki(Myelin)kılıflarda deformasyon, bozulma görülür.
Anne sütü, karaciğer, karnabahar, soya fasulyesi, yumurta sarısı ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
(devam edecek)