- Kategori
- Anne-Babalar
Baba olmanın ipuçları
Babanın Çocuğun Dünyasındaki Yeri:
Herkesin hayatında baba figürünün çok anlamlı ve değerli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Baba çocuklar için “güven” kelimesiyle eş değerdedir. İster kız olsun, ister erkek her çocuğun üzerinde babanın fiziki ve duygusal etkileri vardır. Özellikle kız çocukları için baba kahraman anlamına gelir. Çocuğun sağlıklı bir cinsel kimlik oluşturabilmesi, kendini doğru ifade edebilmesi, etkin iletişim kurabilmesi, egosunu kontrol altına alabilmesi ve sosyal uyumu tam olarak gerçekleştirebilmesi, yani özetle bireyselleşebilmesi için çocuğun baba ile iyi bir ilişkiye sahip olması gerekir. Baba ile sorunları olan, boşanma, terk etme ve ölüm gibi nedenlerle babanın olmadığı çocuklar daha saldırgan veya utangaç olabilirler. Sosyal açıdan geri kaldığı için ilişkilerinde ürkek ve mesafelidir, çünkü korkar ve kolay kolay kimseye güvenemez. Aile içinde iyi bir disiplin sağlanamamışsa davranış problemleri de kaçınılmazdır. Otorite açığı varsa, o çocuklar kendilerini kontrol edemezler. Sürekli yaşadıkları bir boşluk ve çaresizlik hissi ile bu çocuklar yalana daha çok başvurabilirler, dikkatleri dağınıktır ve çoğu zaman da okul ve ders başarısızlıkları da bu olumsuz tabloya eşlik eder. Özellikle anne de bu açığı yeterince telafi edemiyorsa, hele de olumsuz tutumları varsa, bu istenmeyen davranışlar daha da artar.
Nasıl İyi Bir Baba olabilirsiniz?
1. Çocuğunuzu Dinleyin ve Anlayın:
Sağlıklı bir baba-çocuk ilişkisi için babanın çocuğu saygıyla dinlemesi, anlamaya çalışması ve onunla ilgilenmesi çok önemlidir.
2. Bırakın Çocuğunuz Ruhsal Açıdan Büyüsün:
İleriki yıllarda problem yaşamamaları için gerektiğinde sorumluluk vermelisiniz. Bir işin sorumluluğunu aldıklarında da çocuğu takdir etmelidir. Sorumluluk verirken olası sonuçlarını anlatmalı, bunları yerine getirdiği takdirde de isteklerine izin vermelidir.
3. Sizden Korkmasın:
Korkuya dayalı bir ilişki kurmamalıdır. Bu durumda çocuklarda yalan söyleme davranışında ciddi artışlar olacaktır. Çocuk yanlış bir şey yaptığında, bunun yanlış olduğunu bildiği için çekinmelidir, sizden korktuğu için değil .
4. Asla Şiddet Kullanmayın:
Dayak, küfür, hakaret gibi fiziksel ve duygusal şiddetten kaçınmalıdır. Aksi halde çocuğunuzun olumsuz davranışları giderek artar ve sonunda kontrol edilemez bir hale gelir.
5. Kurallarınız Tutarlı Olsun:
Kurallarınızdan hiçbir koşulda vazgeçmemelisiniz, bugün hayır dediğiniz şey yarın evet olmamamlı. Özellikle küçük yaştaki çocukların sınırlarını bilmeleri için yönlendirilmeye ve tutarlı kurallara ihtiyaçları vardır.
6. Her İstediğini Yapmayın:
Çocuğun her istediği yapılmamalıdır. Her istediği yapılan çocuk doyumsuzlaşır ve zaman içinde hiçbir şeyden memnun olmamaya başlar.
7. Sorumluluğu Paylaşın:
Çocukların sorumluluklarını tek başınıza üstlenmeyin, anneyle de paylaşın
8. Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirin:
Baba da çocuklarıyla özellikle de erkek çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelidir, bu cinsel kimlik oluşumu açısından çok önemlidir. Bu kız çocuklarıyla ilgilenmeyecek anlamına gelmez, sadece bir babanın kızıyla geçireceği vakit daha farklıdır diyebiliriz. Sonuç olarak kız çocuklarla ayrı, erkek çocuklarıyla ayrı zaman geçirmelidir.
9. Çocuğunuzla Arkadaş Olmayın:
Yanlış anlaşılmasın, çocuğunuzla tabii ki oyunlar oynayacaksınız, bazen siz de çocuklaşacaksınız. Ancak bu onun arkadaşı olduğunuz anlamına gelmemeli, aradaki farkı çok iyi değerlendirmek gerekir. Samimi-sıcak olmalı, anacak aradaki mesafeyi hep korumalısınız. Çünkü çocuk, cinsiyet, yaş ayırt etmeksizin bir babaya ihtiyaç duyar.
10. Çocuklarınızı Birbiriyle Karşılaştırmayın:
Çocuğun gelişimine katkıda bulunmak için, onlardaki farklı yönlerinin farkında olup, geliştirmeleri için destek verin, ancak asla birbirleriyle karşılaştırmayın. “Bak kardeşine, bak abine” gibi sözler yaralayıcı olabildiği gibi, hiçbir işe de yaramaz.
11. Çocuğunuzla İnatlaşmayın:
Özellikle 2 yaş döneminde öfke çocukların kontrol edebileceği düzeyde değildir. 2 yaşa kadar dikkatini başka yöne çekmek en doğru yöntemdir. Daha sonraki yıllarda, inatlaşmalarda çocuk kendini ispat etmek için yanlış davranışlar içerisine girebilir. (evden kaçma, okula gitmeme, madde kullanımı vs.) o zaman da hep anlayışlı olmak, olumsuz davranışın sebebine odaklanarak çözmek gerekir.
Kaynak:
http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/iyi-baba-olmanin-11-yolu/1507
Bu makale de ilginizi çekebilir: