Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

16 Ekim '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bademli Köyü’ nün ünlü koruk şurubu (Alicem’s drink)

Bademli Köyü’ nün ünlü koruk şurubu (Alicem’s drink)
 

Hadi bu iyiliğimi de unutmayın (!).

Bugün sizlere geç kalınmış bir yaz tatilinde keşfettiğim, hoş bir içecekten söz etmek istiyorum;

Ege bölgesinin gizli kalmış güzelliklerinden biri olan Bademli Köyü’ nün, neredeyse sembolü haline gelmiş bir lezzetinden, koruk şurubundan…

***

Önce Bademli Köyü’ nden söz etmeliyim.

Bademli Köyü; İzmir' in Dikili ilçesine bağlı.

Köye Dikili ve Çandarlı’ dan da gidilebiliyor. Her iki yol da deniz kenarında olduğundan, köye varana kadar güzel koylar eşliğinde yolculuk edebiliyorsunuz.

***

Eğer Çandarlı' dan gidiyorsanız, keskin virajlar ardından karşınıza çıkan manzara size hoş sürprizler hazırlıyor.

Her yeni dönemeç , Ege’ nin farklı tonda mavilerini gözler önüne seriyor.

Dikili' den giderseniz, gene deniz manzaralı ama daha sakin bir yolculuk yapıyorsunuz.

Ama nereden giderseniz gidin, yaklaşık on dakika kadar sonra Bademli Köyü’ne varıyorsunuz.

***

Köye girince yan yana dizilmiş, şirin köy kahveleri karşılıyor sizleri.

Burası nedense bana, Marmaris’ de sıcak yaz günlerinde mola vermek için uğradığımız, serinlediğimiz Bayır Köyü’ nü hatırlatıyor.

Ancak Bademli Köyü daha bir Ege’ li sanki…

***

Bademli Köyü’ nün tüm kahvehanelerinde, bakkalarında şişelerde koruk şurubu satılıyor.

Ayrıca sıcak yaz günlerinde Bademli Köyü’ nde mola verdiğinizde; buz gibi, üzeri köpüklü, bordo renkli koruk suyu da afiyetle içime hazır bir şekilde sizi bekliyor.

O sıcakta içilince öyle iyi geliyor ki, insanı tazeliyor, zindelik veriyor.

Koruk şurubu yapımı

Koruk (olgunlaşmamış üzüm) şurubu, eskiden evlerin bahçelerinde büyük bakır kazanlarda ağır, ağır kaynatılarak yapılırmış.

Birkaç saat kaynatıldıktan sonra, bir bezin içinde ağaca asılır ve iyice süzülmesi için beklenirmiş.

Süzülen su yeniden kaynatılarak, renginin bordoya dönmesi sağlanırmış. İstenilen renge ulaşılınca, şeker koyulur ve en sonunda biraz daha kaynatılan suya koku vermesi için hindişah otu da katılırmış.

Bazı yörelerde ise koku vermesi için ıtır, amber, çubuk tarçın da koyulurmuş.

Koruk suyu yapımı

Kaynatılıp, tadı ve kokusu iyice yerine gelen koruk şurubundan, bir bardağa iki parmak kalınlığında (miktarı siz damak tadınıza göre ayarlıyorsunuz) koyup üzerine soğuk su ilave ediyorsunuz.

Daha sonra, iki bardağı birbirine boşaltarak koruk suyunun iyice köpürmesini sağlıyorsunuz.

Sonuç harika…

Koruk suyunun rengi de inanılmaz güzellikte oluyor.

Alicem (oğlum) koruk suyu yapmayı çok seviyor. Koruk suyunu; ünlü bir mutfağın şefi gibi, büyük bir titizlik ve zevkle hazırlıyor.

O yüzden biz koruk suyuna, artık Alicem’ s drink diyoruz.

Ha unutmadan, henüz denemedik ama ekmeğin üzerine reçel gibi sürülerek de yenebiliyormuş.

Haydi afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 34
: 5544
Kayıt tarihi
: 06.05.09
 
 

..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara