Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

12 Mart '22

 
Kategori
Dekorasyon
 

Bahçe İle İlgili Soru Cevap

Bahçe İle İlgili Soru Cevap

Merhabalar; Çok merak ettiğiniz bahçe ile ilgili soruların cevapları burada;

SORU;Hayırlı günler Özlem hanım…..Bahçemdeki ağaçların çoğu kar nedeniyle dalları kırıldı. Şuan ağaçlarım iyi gözükmüyor ne yapmalıyım?

CEVAP: Öncelikle ağaçlarınızın kırılan veya zarar görmuş kısımlarını budayın. Budanan yerleri temizleyin. Temizlediğiniz yerlere bitki macunu sürün. Kar bitene kadar geriye kalan dalları birbirine bağlayın veya koruma örtüleri ile kaplayın. Ağaçlarınızı destek sopalara bağlayın. Ağaç diplerine hayvan gübresi verin.

SORU: Kış soğuklarına dayanıklı sebzeler hangisidir?

CEVAP: Kar altında kalabilen ve oldukça dayanıklı sebzeler olarak ıspanak, havuç,turp,bürüksel lahanasını önerebilirim.

SORU: Özlemciğim; bahçemde çok yosunlaşma oluyor. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde… Bu durumdan kurtulmak için ne yapabilirim?

CEVAP: Yosunlaşma bahçenizin gölgede kalmasından kaynaklanmaktadır. Topraktaki su oranı yüksek olduğundan yosunlaşma sıkça görülür. İlkönce torağınızı en az 20cm kalınlığında üzerinde alın ve kumlu geçirgen humuslu toprakla değiştirin ve karıştırın. Karışım işini haftada iki defa tekrarlayın. Daha sonra toprağınıza demir sülfat dökün ve dinlenmeye bırakın.

SORU: Özlem Hanım; bahçeme kış bahçesi yaptırmak istiyorsunuz? Nelere dikkat etmem gerekli?

CEVAP: Öncelikle kış bahçenizin yönünü kuzey güney yönünde belirleyin. Pencere ve kapı yönünü rüzgar yönünün tersine tarında yaptırın. Ev mimarisine uyumlu ve uygun olsun. Evden kolayca ulaşılabilinir olsun. Isıtma, aydınlatma ve drenaj sistemlerine dikkat edin.

SORU; İyi haftalar özlem; arkadaşım ev aldı. Ev bitkilerini çok seviyor. Hemen hemen her türlü salon bitkisi var. Ona farklı bir bitki hediye etmek istiyorum. Ne tavsiye edersin.

CEVAP: Arkadaşınızın evinde hangi bitkilerin olduğunu bilseydim daha iyi olurdu. Ama farklı bir şey istiyorsanız; bodur kumkuat, bonzai, succulent arajmanı, duvar bitkisi farklı bitki hediyeleri olabilir.

SORU; Bahçemde ibreli ağaçlarım var. Bugüne kadar onlara hiç gübre atmadım. Bu sene ağaçlarımın ibrelerinde dökülme ve sararmalar var. Acaba hiç gübre vermediğimden mi kaynaklanıyor?

CEVAP: İbreli ağaçlarınızın türüne ve cinsine göre değişir. İbre ağaçları yavaş büyüyen dayanıklı ağaçlardır. İbre dökülmeleri; vitaminsizlikten, aşırı sulamadan veya hastalıktan kaynaklanabilinir. En yakın zamanda yetkili kişiden (ziraat mühendisi) yardım alınız ve ona göre müdahalede bulunun.

SORU: Özlem bu bahar balkonumu bahçeye çevirmek istiyorum. Bahçem 20m2 ve öğlen 14.00 e kadar güneş alıyor. Oldukça ferah bir içi var. Boyamasını ve temizliğini yaptım. Ama işe nereden başlayacağımı bilemiyorum. Sence balkonumu bitkilendirmem için nasıl yol izlemem lazım?

CEVAP: Öncelikle bir not defteri ve kalem elde edin. Balkonunuzda nasıl bir ortam oluşturmak istediğinizi yazın veya çizin. Bu işinizi çok kolaylaştıracaktır. Planlı bir iş her zaman başarıya ulaştıracaktır. Oturma birimlerinizi, aydınlatmalarınızı ve döşemelerinizi önceden belirleyin. Sıra bitkilendirmeye gelince bitkilerin büyük ve küçük ebatlarda seçmeye özen gösterin.  Bu konuda bir fidanlık gezisi yapmayı öneririm. Güneşlenme yönüne göre bitkilerinizi yerleştirin (gölge, yarıgölge yerleri tespit edin).  Fidanlıktan mutlaka seçtiğiniz bitkiler hakkında bilgi alın. Bitkilerinizin seçtiğiniz saksıların renklerine, dekoruna ve sağlamlığına dikkat edin. Şimdiden kolay gelsin.

SORU: Selam Özlem ramazan bayramı sonrası Ümraniye de cafe açıyorum. Şuan tadilat aşamasında…. Cafe içine birkaç boylu bitki koymak istiyorum. Ne tavsiye edersin?

CEVAP: Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Yucca, Areca, Benjamin, Fıcus elastica, Draceana, Kentia türlerinde seçebilirsiniz

 HUZUR, MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..