Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '09

 
Kategori
Dünya
 

Bakü vizeyi niye kaldır(a)madı?

Bakü vizeyi niye kaldır(a)madı?
 

Elmar Memmedyarov


Azerbaycan yönetiminin tavrı Ankarayı yine hayal kırıklığına uğrattı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarovun Türkiye ziyaretinde vize ili ilgili protokölün imzalanacağı bekleniliyordu. İmzalanmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kasım ayının sonunda AKP toplantılarının birinde Memmedyarovun Ankarayı ziyareti sırasında vize ile ilgili anlaşmanın imzalanacağını söylemişti. Bundan birkaç gün sonra Türkiye Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç da Memmedyarovun Ankara ziyareti sırasında anlaşmanın imzalanacağına hişbir kuşkusunun olmadığını dile getirmişti. Başbakan ve Büyükelçi Baküden bu konuda bir vad almasaydılar vize ile ilgili kesin açıklama yapmazdılar.

Böylece Memmedyarov Ankarada anlaşmanı imzalamamakla Başbakan ve Büyükelçinin tespitlerinde yanlışlığa uğrattı. Memmedyarov bazı teknik sorunları halen çözemedikleri için protokölü imzalayabilmeyeceğinin altını çizdi. Ancak bunun teknik bir sorunla ilgisi yok. Aksi halde Memmedyarov teknik sorunları çözüp bir kadar sonra Ankaranı ziyaret ede bilerdi.

Bakü İrandan çekiniyor. Türkiyenin ardından İran da Azerbaycan vatandaşlarına vize uygulamasını ortadan kaldırmış ve ayni adımı Azerbaycandan bekliyor. Bakü Türkiye vatandaşlarına vize uygulamasını ortadan kaldırırsa, ayni ile İran vatandaşlarına uyguladığı vizeyi de ortadan kaldırmak zorunda kalacak. Aksi halde Tahran Bakünü çifte standart uygulamakta eleştire bilir. Bakü ise İran vatandaşlarının vizesiz Azerbaycana girmelerinden endişe ediyor. Bundan Tahran rejiminin bir yolla faydalanacağı düşünüyor.

Ancak Bakü Ankara ve Tahranı çok fazla bekletemez. Her iki ülke vizeyi ortadan kaldırmışsa Azerbaycanın da ayni adım atması gündemde ağırlığını koruyor. Bakü “teknik sorunları” pahane edip sorunun çözümünü uzatırsa hem statejik ortak adlandırdığı Türkiye, hem de dost ülke adlandırdığı İranla ilişkileri bir az daha zora sokar.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..