Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şebnem Kandıralı Yıldırım

http://blog.milliyet.com.tr/sebnemkandirali

08 Şubat '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?
 
Balık yağı omega 3 yağ asitleri ile doludur. Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmediğinden ve kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok fonksiyon için gerekli olduğundan yediklerimizden gelmelidir. Balık yağı yüksek yağ içeriğine rağmen kilo aldırmaz, bu nedenle her diyete uygundur. Yüksek bir omega-6 yağ asidi alımı ve yüksek bir omega-6/omega-3 oranı, hem hayvan hem de insan çalışmalarında kilo alımı ile ilişkilendirilirken, yüksek bir omega-3 yağ asidi alımı kilo alma riskini azaltır. Omega-3 yağ asitleri sağlık için gereklidir. Kızartma yerine haşlanmış veya fırınlanmış balık yiyerek onları diyetinizden almaya çalışın, haftada 2 porsiyon  balık yemiyorsanız veya yüksek trigliserit veya romatoid artritiniz varsa balık yağı takviyeleri yardımcı olabilir. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız, diyetinize balık yağı takviyesi eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışın.  
 
Sıvı bir yağ olarak omega-3, oksidatif hasara karşı oldukça hassastır. Yağ parçacıkları oksitlendiğinde, serbest radikaller adı verilen daha küçük bileşiklere parçalanırlar. Serbest radikaller doğası gereği kötü olmasa da, vücudunuzun üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olması oksidatif stres olarak bilinen duruma yol açabilir. Bayat bir balık yağı sadece tatsız olmakla kalmaz, aynı zamanda zararlı olabilir ve kilo alımına neden olabilir. Taze, toksinlerden arınmış, analiz edilmiş ve aktif içeriği yüksek kaliteli bir ürün aldığınızdan emin olmanız gerekir bu sayede vücudunuzdaki hormonları etkileyebilecek zararlı kimyasallar içermediğini bilirsiniz.  
 
Faydaları 
 
1-Kan trigliserid düzeylerini önemli ölçüde azalttığı, LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde de bir artış gözlenmesine rağmen HDL (iyi) kolesterolde de hafif bir iyileşme olduğu saptanmıştır.  
 
2- Balık yağının romatoid artritli bireylerde iltihap önleyici ilaçlara olan ihtiyacı azalttığı, ağrıyı hafiflettiği, sabah tutukluğunu iyileştirdiği ve eklem hassasiyetini gidermeye yardımcı olduğu öne sürülmüştür. 
 
3- Çok sayıda çalışma orta ve şiddetli yüksek tansiyonu olan kişilerde balık yağı takviyesi alanların kan basınçlarında ılımlı düşüşler olduğunu bildirmiştir. 
 
4- İyi kolesterolü artırmaya, kan basıncını ve kan yağlarını düşürmeye, damarlarda plak oluşumunu önlemeye ve damar sertleşmesini engellemeye yardımcıdır. Tüm bu nedenlerden ötürü balık yağı kalp sağlığını destekler, kalp krizi ve kalp hastalığı nedeniyle ölüm riskini azaltır.   
 
5- Kemik yoğunluğunu artırmaya ve yaşa bağlı kemik kaybını azalttığı saptanmıştır.  
 
6- Bilişsel performansı artırabilir, depresyonu ve kaygı bozukluğunu (anksiyete) azaltabilir. 
 
7- Kas kütlesini ve vücut kompozisyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Düzenli aerobik egzersizle balık yağı takviyesi yağ kaybıyla sonuçlandığı, kas kütlesindeki düşüşleri yavaşlattığı ve kas gücündeki artışları desteklediği, beyindeki gıda alımını kontrol eden bölgeleri uyararak kilo yönetimi üzerinde de dolaylı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. 
 
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım
@diyetten_fazlasi
 
Toplam blog
: 56
: 44
Kayıt tarihi
: 28.02.19
 
 

ST. Benoit Fransız Lisesi Fen Bilimleri ( Fransızca ) Yakın Doğu Üniversitesi – KKTC (Sağlık Biliml..