Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Balıkesir Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi

Balıkesir Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi
 

Balıkesir ilinde 2013 yılı itibariyle 249.443 adet sığır, 775 adet manda,395.952 adet koyun, 92.967 keçi varlığı bulunmaktadır.

Hayvan işletme sayısı 3.076.650 adet olup büyükbaş hayvan sayısı 718.817 adet, küçükbaş hayvan sayısı 326.152 adettir. Buı durumda işletme başına düşen hayvan sayısı büyükbaş hayvanlarda  4, küçükbaş hayvanlarda 8’dir.

Balıkesir ili Türkiye’nin süt üretiminin %5 ini,  et üretiminin %5.5 ini karşılamaktadır.

Balıkesir hayvancılığının yapısal sorunları vardır.

Balıkesir de Canlı Hayvan Borsası yoktur.

Ülkemizde ve ilimizde büyükbaş hayvancılığı gelişmesinde en büyük engellerden birisi işletmelerin küçük ölçekli olmasıdır. Küçük işletmeleri üretim maliyetlerinin azaltılmasında, hayvanların  ve ürünlerinin pazarlanmasında büyük işletmelere göre başarılı olamadıkları bilinmektedir.

Büyükbaş sığır besiciliği ve süt  sığırcılığı ilimizde şehir yakınlarında yeterli ve kaliteli kaba yem üretmeden yapılmaktadır. Bu tür işletmeler üretim maliyetini düşüremediği gibi yerleşim yerleri ve su havzaları açısından büyük çevre riskleri yaratmaktadır. İşletmelerimizde besleme ve bakım konularında teknik bilgi eksikliği vardır.

Hayvan envanterimizin damızlık kalitesi yeterli düzeyde değildir. Girdi maliyetlerinin azaltılması ve et ve süt fiyatlarında istikrar ve daha fazla gelir elde edilmesi için işletmelerin teknik donamını, bilgi birikimi, damızlık kalitesi oluşumu için işletme ölçeklerinin büyümesi önemli bir etkendir.

Bir çok ilimizde yapılan ama Balıkesir ilinde henüz örneğini göremediğimiz Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi ve Bölgelerinin ilimiz için gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesinde yapılacak yapıların listesi aslında bunun ne kadar faydalı olacağının ispatıdır. Hayvancılık OSB de bulunması zorunlu  kuruluşlar şunlardır: Karantina Bölgesi, Paraziter Mücadele Havuzları, Yem Hazırlama Merkezi ( Ünitesi ), Bölgenin Amaca Uygun Malzeme ile Çevrilmesi, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinin Çalışma Birimi, Muayene ve Sevk Kontrol Merkezi, Hizmet ve Yönetim, İdare Binası, Tüm Alana Özel Güvenlik Sistemi, Hayvan kesim ve paketleme,  Giriş ve Çıkışlarda Dezenfeksiyon Sistemi, Soğuk Hava Deposu, Hayvan Tedavi Merkezi, Yükleme, Boşaltma Rampaları, Arıtma ve Deşarj Üniteleri , Hangar, Atölye, Gübre Çukuru, Et ve Ürünleri Satış Birimi, Yem Deposu , Silaj Çukurları, Lokal , Kırkımhaneler, Sağımhaneler, Su depoları, Bakıcı Evleri, Cami, Misafirhane, Yemekhane,İitfaiye v.s.

Yapısal sorunların çözümü yanında önümüzdeki günlerde  yerleşim yerleri içindeki hayvan damlarının köy ve mahalle yerleşim yeri dışına çıkarılması gündeme gelecektir. Yaklaşık on yıldır uygulanmamakla birlikte AB Uyum Yasaları çerçevesinde  hayvan damlarının köy yerleşim yerlerinin dışına çıkarılması zorunludur. Köylülerimizin çoğu bu durumda büyük sıkıntı içine gireceği çoğu yerleşim yeri dışına yeni dam yapma imkanı bulmayacak, yapsa bile maliyet daha da artacak çoğu üç-beş tane de olsa sürekli gelir elde ettiği hayvancılıktan vazgeçmek zorunda kalacaktır..

Öte yandan bu zorunluluk sonucunda birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinde yapılaşma başlayacaktır ki bu tarım arazilerinin azalmasına yol açacaktır.

Bu sorunun çözümü için Hayvancılık OSB’leri iyi bir seçenek olarak önümüze zaten gelecektir. 

Organize Hayvancılık Bölgelerindeki işletmelerin "sözleşmeli hayvancılık" yapma şansları daha fazla olacağından, üretici-sanayici entegrasyonu sonucu, bilgi akışı ve yeni teknolojilerin uygulanması işletmelerde sürekli hale gelecektir. Üreticilerin fuar, sergi, konferans vb... sektörel etkinlikleri, dünyadaki gelişmeleri izleme ve uygulama şansları artacaktır.

Yetiştiricilerin birlik veya kooperatifler bünyesinde toplanarak, problemlerini anlama ve çözmede işbirliği sonucu, hayvancılık politikalarının tespitinde etkili hale gelmeleri , rekabet güçleri artacağı gibi Damızlık, yem, ilaç, alet vb... diğer girdilerin ucuz ve yeterli miktarda ve zamanında temin etmek mümkün olacağı gibi, ıslah projelerinin uygulanarak birim hayvan başına verimi arttırarak, üretim maliyetlerini düşürüp, dünya fiyatlarının altındaki maliyetlerle üreterek, tüketiciye daha ucuza sunabilirken daha fazla kazan temini mümkün olacaktır.

İlimizdeki küçük ölçekli hayvancılık işletmelerinin teşviklerden yeterli düzeyde yararlanması mümkün olmamaktadır. Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan projelerde Güney Marmara Kalkınma Ajansı desteği da %50 oranında belirlenmiştir. Ayrıca devletin teşvik, kredi ve sübvansiyon vb. uygulamaları bu sayede etkin biçimde kullanılabilecektir. Öte yandan İhtisas OSB’leri için uygulanan teşvikler buralarda da geçerlidir.

Koruyucu veteriner hekimlik, hayvan hastalıklarının önlenmesi ve etkili mücadele, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi, yetiştirici hastalıkları, ahır hijyeni, hayvan bakım ve besleme konusunda yetiştiricilerin eğitiminin sağlanması sonucu kaliteli ve sağlıklı ürün elde edilmesi ve bunun denetlenebilir ve kontrol edilebilir hale getirilmesi bu sayede mümkün olabilecektir.

Teknik ve sağlık hizmetleri için, Mühendislik ve Veterinerlik hizmetlerinden, bütün işletmeleri yararlanır hale getirerek, sürü ve işletme idaresine ait her türlü bilgiye ulaşmasını, beslenme, verim ve soy kütüğü kayıtlarının vb... bilgilerin tutulmasını bilgisayar teknolojisini kullanarak kolay hale getirilecektir.

Müşterek ekipman ve makine kullanım imkânı sağlanmasıyla, işletmelerin mekanizasyon masrafları azalacaktır. Silaj makinesi, kepçe, römorklar, çayır biçme makinesi, balya makinesi, yem kırma makinesi, süt soğutma tankı, süt tankeri, su deposu, vb...ilk yatırım masrafları da azalacaktır.

Hayvanların sağlıklı olmaları ve genetik kapasitelerine göre en üstün verimlere ulaşmaları sağlanabilecektir.

Hayvan nakli araçlarının kullanımı sağlanacağından, hayvanlar uygun şartlarda taşınacaktır. Ulaşım imkânları (yol), haberleşme imkânları (telefon, fax, internet vb...), elektrik, su vb... medeni ve sosyal imkânlara kavuşulacaktır.

Bakıcıların eğitimi ve kontrolü ile profesyonel yöneticilerle işletmelerin yönlendirilmesi ve denetimi sağlanıp, prodüktivite artacak, hayvancılığa yatırım yapan müteşebbislerin riski azalacaktır.

Hayvan hırsızlığına karşı tedbir alınacağından, güvenlik sağlanacak, sigorta uygulamaları kolaylaşacaktır.

Şu anda büyük işletmeler hariç hiçbir dam da arıtma tesisi yoktur. Bu tarım alanlarının ve su kaynaklarının kirlenmesi ile birlikte kişi ve çevre sağlığı aşısından olumsuzluklar oluşturmaktadır. Hayvancılık OSB’lerinde arıtma tesisi olacağından çevre kirlenmesi önlenecektir.

Balıkesir’in gündeminde bir önce Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi ve Bölgeleri yer almalıdır.

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..