Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Balkanlar

Balkanlar
 

Balkanlar, Avrupa'nın 2500 yıldan beri kanla sulanan, savaşların, yıkımların, kıyımların eksik olmadığı, nice milletleri kendine çekip öğüten, değiştiren, yok eden, paylaşılmaz bir bölgesidir. Bu bölgede, bilinen tarih boyunca hüküm süren pek çok devlet ve millet, bugün ya tamamen ortadan kaybolmuş, ya da arta kalan kırıntılarıyla bile tanınmayacak kadar değişime uğramıştır.

Balkanlardaki hükümranlıklar sona ererken, geriye kalan halk kitleleri, kendilerinden önce veya sonra bölgeye gelen diğer parçalarla kaynaşarak yeni topluluklar oluşturmuşlar veya güçlü olanlar içinde eriyerek yitip gitmişlerdir. Bir zamanlar bölgenin en büyük güçleri olan Trak, İskit, Hun, Avar, Peçenek, Uz ve Kumanların bugün adından söz edilmemesi bundandır. Bunlar gibi daha onlarca topluluğun bugün adı okunmadığı gibi, son birkaç yüzyılda kökeni bulanık pek çok yeni topluluk da ortaya çıkmıştır. Kültürel ve dilsel kaynaşma, topluluklar arasında ayrım yapmada din farklılığını ön plana çıkarmıştır. Kökleri aynı olsa bile, dini inançları farklı olan topluluklar ayrı millet kabul edilmektedir.

Egemen devlet ve toplulukların bölge üzerinde çağlar boyu sürdürdükleri, halen devam eden güç ve çıkar çatışmaları, bu küçük toplulukların geçmişindeki bulanıklığın berraklaşması önündeki en büyük engel olarak varlığını korumaktadır. Egemen devletler, günümüzdeki yapay sınırlarının içinde, asıl unsurdan farklı bir topluluğu kabul etmemektedir. Asimile edebilmek için her türlü baskı ve kıyım yöntemleri uygulamalarına rağmen başarılı olamayınca, günümüzde daha farklı ve uzun vadeli çalışmalara yönelmişlerdir.

Bugün için en rağbet gören yol, topluluğa kimliğini kaybettirip, kendisiyle aynı kökten geldiğinin benimsetilmesi ve dünya kamuoyuna bunun kabul ettirilmesi şeklinde görülmektedir. Hedefteki en dinamik Balkan topluluğu da hiç şüphesiz Pomaklardır.

Kurtbey-061030

 
Toplam blog
: 18
: 609
Kayıt tarihi
: 01.07.08
 
 

Tarih ve edebiyata meraklı biriyim. ..