Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bartın'a üç efendi geldi, tarihi caddede, tarihi kavga bitti

Bartın'a üç efendi geldi, tarihi  caddede, tarihi  kavga  bitti
 

Başkan Akın, önemli nikahlarda giydiği cüppesi ile.


“ Kırmızı Cadde” diye anılır ama, esasında oranın adı Bartın’ın  “Tarihi  Hükümet Caddesidir.” İşte bu caddenin ara sokaklarının birinde tarihi hükümet konağı vardı. Daha sonra yıkıldı.  Bartınlı bu binanın fuzuli olarak yıkıldığına inandığından, sırf, tarihe saygısından dolayıdır ki, burayı hep usanmadan, bıkmadan, inatla anmaktan usanmadı.

Bartınlıların göz bebeği olan bu cadde, harman savrulur gibi savrulduğunda kıyametler koptu. Döşenen kavuniçi taşları, sarman kedinin  sırtındaki mangal yanığına benzetenler oldu.

Mazgallardan, estetikten, dem vurulup, sızlanmalar ayyuka çıkınca, belediye hızlı çalışıp burayı bitirdi. Herkesin yüzü şimdi gülüyor. “Çekilen sıkıntıya değdi” diyenler çoğunlukta şimdi.

BİR TARİHİ  NİKAH KIYILDI:  Bartın Belediyesinin işi zordu. Hem kız evi, hem oğlan evini temsil ediyordu. Belediyeciler, kaldırım boyunca çiçek saksıları yerleştirdiler. Geceleyin ışıldasın diye  lambalar kondu. Evlerdeki mobilyalar  neyse, cadde boyunca sıralandı. Ta ki, koltuğun “puf yastığı” eksikti. Bir tek televizyonu yok anlayacağınız.

ZIRT-PIRT KARŞIMA GELMEYİN: Bir gelin evi gibi döşendi. Lafın kısası, tarihi kırmızı cadde ile tarihi hükümet caddesini, bir nikahla birleştirdik. Kalabalık davetliler huzurunda nikahı Başkan Akın kıydı. Kaşla göz arasında, “Hükümet Caddesinin”,  “Kırmızı caddesinin” ayağına bastığını gözlemledik. Çarşı esnafı ve halk, bu mesut olayı, gözleri yaşlı sevinçle karşıladılar.  Çiftlerin kırmızı cüzdanını veren Başkan  Cemal Akın:  “Zırt pırt karşıma gelmeyin. İyi

KIZLARIN YÜREĞİ  HOPLADI :  Genç  gelinin güzelliği göz alıcı idi. Pek çok Bartınlı gelin namzedi kızlarımızın yüreğini kaldırıp indirdi. Gelin başından gözler ayrılmadı. Bir gelin, bu kadar güzel olabilirdi. O bakımdan  kızların gözleri nemlendi. kırmızı kurdelesi belinde olan yeni gelinimizin  gelin telleriyle bezenmiş saçı ve uzun gelinliği  de ayrıca çok beğenilenler arasındaydı.

AŞAMINA DA YEMEK VA,  BUYRUN GELİN:   “ Aşama galmadan  takı merasimi va. Bunca masraf edildü. Çekeleye çekeleye bu günlere gelündü zati. Aşamına da yemeğimiz va.” Dedi ve saymağa başladı ve : “ Etli mısır çorbası, Halışka, Mancar dolması, Şap şap köfte, Zarbana tatlısı va” Diye de ekledi.

MAZİLER, KALPLERDE BİRER HÜSRAN: Daha bitmedi. İşin önemli kısmı da şimdi başlıyor. Belediye bu  caddeye üç heykel yaptırdı. “Simitçi, ağdacı ve bakırcı”. Bartınlılar bunlara baktıkça, mazideki emeklerini, göz nurlarını, yorgunluklarını görebilecek. Elle tutulur hale gelecekler.  Mazi ile aralarındaki mesafeyi kapatarak, eski anılar depreşecek.

AĞDACI GELDİ, AĞDACIIII:  Nasıl depreşmesin ki.  Terazisi ile dolaşır, tatlı dağıtırdı. Çocukluğumuzda, terazisiyle dolaşan, “ ağdacııııı” diye bağıran adama balkondan bağırır, evden indirdiğimiz tabaklara yumurta, şeker, limon tuzu ve çövenle yapılan krem şeklindeki ağda denilen tatlıyı alırdık. Bu Yöresel lezzetimiz neredeyse yok oldu.

HASTANEDEN KAÇMADIĞI KALDI:  Bu mutlu nikahı hazırlayanlar arasında  Başkan Yardımcısı  Çetin Taner var ki, sakat ayağı ile hastanelerde zor zapdettiler. Erken taburcu oldu torpille de, caddeleri nikaha yetiştirdi şükür.

Hele o “Pepe’nin” simitleri. Bunca memleket gezdim,  Bartın’ın simidi gibi bir simide, hayat boyu hala daha rastlayamadım. Susamı ayrı çıtırdar, hamuru bir başka koludur. Keşke simitçi Pepe’nin heykelini yapsalardı.

Bakırları tamir eden, kulp tamir eden kalaylayan  bakırcıya ne demeli. Maziden gelen sesler ve çizgiler bunlar. Yeni nesil de görsün denmiş ve düşünülmüş.

BAŞKAN VECİZ KONUŞTU: Başkan Cemal Akın ile konuştuk. “Kültürümüzü geleceğe taşıyoruz. Şimdi sıra, bu tarihi lezzetin yok olmamasına çalışıyoruz” diyor ve emeği geçen herkese de teşekkür ediyor.

ONALAR, BARTIN’IN ÜÇ EFENDİSİ:  “Bartın’a, bu üç Bartın efendisini bizlere kazandıran vefalı belediyesine bin şükran.”diyoruz.

Daha da diyoruz ki: “Mazi, hepimizin müşterek mirasıdır. Bu heykellerle kültürümüzü geleceğimize taşırken, her bakışımızda özümüze geleceğiz. O üç heykel, mazimizi simgeler. Biz, geleneklerimizle, onlarla büyüdük. Bu eserler, birer boy aynasıdır. Baktıkça kendimizi göreceğiz her defasında.

Ve ekleyerek talepte bulunuyoruz:  “ Bu son sözler, heykellerin kaidesine bir “Bartın’ın Fahri Hemşerisi” olarak kazınmalıdır.

Ve  Bartın’ın bu fahri hemşerisi, Bartın’da “ ilk ve tek’tir ” “Unutulmamalıdır “ diyerek sonluyoruz yazımızı

Velhasıl kelam Bartın'a üç efendi geldi, tarihi çarşı caddesi kavgası da bitti.

.

Otomatik alternatif metin yok.

İŞTE BARTIN IN TARİHİ HÜKÜMET KONAĞI. KIRMIZI CADDEYE İSMİNİ VEREN BİNA. YIKILMIŞ OLMASINA KARŞIN, HÜRMETEN HALK, BU  GÜZEL BİNAYI KALPLERİNDE YAŞATIYOR. BU BİNA BARTINDA VARKEN, ANKARA HARİŞ, HİÇ BİR İLİMİZDE BU GÖRKEMDE BİR HÜKÜMET BİNASI YOKTU.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

BAŞKAN YARDIMCISI TANET ÇETİN, AÇILIŞ MERASİMİNE BAKIRCI HEYKELİNİ HAZIRLARKEN.

 

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

AĞDACI HEYKELİ, TERAZİSİYLE.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

SİMİTÇİ GELDİ SİMİİİİİİİTTTTÇİİİ  ( BU DA  3 NCÜ SON SİMGE HEYKELLERDEN)

Görüntünün olası içeriği: ayakkabılar ve kedi

 

CADDEYE RENGİNİ VEREN BU SARMANIN , SIRTINDAKİ BU RENK MİDİR DİYE GÜNLERCE KONUŞULMASINA RAĞMEN, MANGAL YANIĞI SARMANDAN HİÇ SES ÇIKMADI. YALNIZ, YAPILAN DÖŞEMELERİ, RESİMDEKİ GİBİ TEFTİŞ EYLEDİ.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

YENİ CADDENİN BİTMİŞ HALİİ. "KIRMIIZI CADDE, BU SURETLE TARİHE KARIŞTI.

Görüntünün olası içeriği: yürüyen insanlar ve açık hava

İLKTEN BU CADDE, "KIRMIZI CADDE " OLARAK ANILIRDI.  TARİHİ KIRMIZI CADDE ŞİMDİ ÖBEK ÖBEK MOTİFLERLE SÜSLOLARAK YENİDEN YAPILDI.  ESKİLER NE DEMİŞ? " TEBDİLDE BİR FERAHLIK VARDIR".

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

MOTİFLİ  CADDE  YAPILIRKEN, ÇOK ZAHMETLER ÇEKİLDİ

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

C İVAR İLÇELERDEN BİİRİNİN CADDESİ ÖRNEK ÇOKCA GÖSTERİLDİ

Görüntünün olası içeriği: açık hava

KIRMIZI CADDENİN ADI OLDU, ŞİMDİ  TARİHİ  HÜKÜMET CADDESİ  - ÜST VE ALTTAKİ RESİMLER -

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar ve açık hava

BAŞKAN AKIN, AYAKKABICI HEYKELİ İLE... İSTANBULLU BİR AJANSA BEYANAT VERDİ.

Görüntünün olası içeriği: ayakta duran insanlar, bitki, çiçek ve açık hava

CADDENİN MOBİLYALARI, BAŞKAN AKIN TARAFINDAN SEÇİLDİ.

Otomatik alternatif metin yok.

MOBİLYALI CADDELERDEKİ SAKSILARA  HOŞ KOKULU SARDUNYA DİKİLDİ. KULLANMA TALİMATI ŞÖYLE:  "BU SARDUNYALA, PEK ALINGANDURLA. ..DOKUNUNCA, KÜSÜVERİYELA. ONÇÜN  BUNNARA UZAKDAN BAKCESİN, UZAKTAN EL  ETCESİN, UZAKTAN KOKLECESİN, UZAKTAN UZAKTAN SEVCESİN İNAM"

Görüntünün olası içeriği: açık hava

SAĞLI SOLLU  MOBİLYALI SAKSILAR YERLERİNE KONULDU.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava

HERKESİN HAFIZALARINDAKİ KUNDURACI... MAZİDEN SESLER  ÇAĞRIŞTIRIYOR.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..