Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bas bas paraları dövize

Bas bas paraları dövize
 

Hatırlanacağı üzere, 28 Ocak 14 tarihli “Dövizdeki Artış Trendi” başlıklı yazımızda, Merkez Bankasının para piyasa hareketlenmelerine karşısında ani müdahalelerden uzak durması, hazine rezervlerinin boşaltılmaması gerektiğini belirtmiştik. Ne var ki, rutin panik işlemler tekrar devreye kondu. Merkez Bankasının radikal faiz artırımı bile dövizde fiyatları dizginlemeye yetmedi. Rekor faiz artışı müdahalesinden sonra 2.16 seviyelerini gören dolar bu seviyede sadece birkaç saat tutunabildi.

Hükümet, piyasaya 3-4 milyar dolar saldı. Dikiş tutmadı. Piyasa sünger gibi emdi. Emdikçe döviz fiyatları fırladı. Psikolojik bir rahatlamanın ardından piyasaların ateşi yine yükseldi. Bu gün açılış itibariyle, USA Doları 2300TL, Euro 3130 TL olarak işlem görmeye başladı.

Gezi Parkı Eylemleri’nin ülke ekonomisine getirmiş olduğu toplam mali zararın 15 milyar TL olduğu açıklanırken, bu müdahele ile birlikte iki günlük mali kayıp 5 milyar dolara yaklaştı. Neyi? Neresinden tutacaksınız?

“Faiz/döviz”, aynı anda Hazine’yi boşaltırken milletin de emeğini ve egemenliğini hortumlanmaktadır. Ulusa ait tek kuruş yok ve içi boşaltılmış bir Hazine ve Ekonomi Yönetimi??? Birilerinin cebine giren bu paralar maalesef yine bu milletten çıkacaktır.

İşte AKP hükümetinin 12 yılda ülke ekonomisini getirdiği nokta burasıdır.
Hani ekonomimiz çok güçlüydü?
Hani kolay kolay kriz olmazdı?

******

Merkez Bankası’nın var oluş sebebi senyoraj yetisine işlerlik kazandırmaktır. Ülkelerin ürettiği mal ve hizmetin karşılığında senyoraj gelirlerini merkez bankaları devreye sokarlar. Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bugün Merkez Bankası bu asıl işlevini yapamıyor, bunun yerine çeşitli spekülatif hareketlerle piyasa dengelenmeye çalışılıyor.

İki günlük kaybımız olan 5 milyar doları, ülkelerin kam emicilerine değil de kendi çiftçimize, emeklimize, asgari ücret gelir sahiplerimize, bırakın ekonomik dengeleri, hayır hasenat olarak dağıtmış olsaydık şu an ulusca her birimizin yüzü gülecekti. Ne var ki, her kese nasip olmuyor işte.

*******

Son derece karmaşık, içinden çıkılması mutlaka ultra bilgi ve kabiliyet donanımlı para piyasaları uzman ve analistlerimizin bu döviz hareketlenmelerine ilişkin önceki ve sonraki değerlendirmelerine birlikte göz atalım;

“Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz arttırmamasının ardından ve bugün gelişen piyasalarda yaşanan çıkışla birlikte lira, dolar ve euro karşısında yeni rekor seviyelere geriledi. Uzmanlar ve kurumlara göre daha düşük seviyeler görülebilir.” “Faiz artırım kararına rağmen piyasalar gergin”. “ Hazineden tarihi borçlanma”. “Merkezin Kurşunu Yangına Barut Oldu”. Bu manşetleri görüp de gülmek ve de ağlamak içten bile değil. İki günlük para piyasalarının hareketlenmelerini algılama yoksunu mu? Yoksa şartlı yönlendirmeler mi? Kimsenin aptal olduğunu zannetmiyorum. En azından kısa vadede. Ve ne yazıktır ki, ülkenin ekonomisi de bu değerlendirmeler eksenli yürütülmeye çalışılmaktadır.

Vay benim halime… 

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..