Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Başak Altın; Heykel'de 2. oldu

Başak Altın; Heykel'de 2. oldu
 

Dün Ankara'da "Ankara Barosu Kültür ve Eğitim Merkezi" Sanat Galerisinde bir ödül töreni vardı ben de oradaydım; yarışmada Sevgili Başak Altın, Heykel dalındaki eseri ile 2. oldu.

Ankara Barosu'nun birincisini geçen yıl düzenlediği, konusu; “Avukatlık Mesleği ve Adliyeler” olan resim, heykel, seramik yarışmasında Heykel de Başak Altın’ın “ADALET MEKANİZMASI” adlı eseri sergideki en orijinal eyleyişti. Dikkat çekici, hareketli; ama bir merkeze sabit, darbelere maruz kalmış bir mekanizmanın adaletsizliğini işliyordu.

Yarışmaya katılan eserler Ankara Barosu Kültür ve Eğitim Merkezi Sanat Galerisinde 15 gün boyunca 18 Eylül 2009 tarihine kadar sergilenecek.

Başak bu kez sanatı ile kendini ifade ederken başarı kazandı, bence hakkı birincilikti.

Sergiye gidip Başak’ın eseriyle oynamanızı; bu kez sanatıyla anlattığı “Adalet Mekanizması”nın işleyişini gösteren eserini görmenizi tavsiye ederim. Eseri onunla oynamanızı eyleme katılmanızı, karar vermenizi ve yargı gücünüzü kullanmanızı tetikliyor.


Sanat her durumda tarih içinde belli bir durumu gerçeği yansıtma niteliğine sahip; sezgisel olarak yaratılıyor ve sezgilerimizle anlamlandırılıyor.

Başak Altın “ADALET MEKANİZMASI” adlı çalışmasını 70 cm. çapında daire şeklinde cam bir disk üzerine ayna cam parçaları ve metal bilyeler kullanarak mozaik ve karışık teknikle yarattığı bu disk’in ortasına takılı olan bir milin ucuna rulmanlar eklediği mekanizmayı cam diskin arkasında bulunan yuvarlak bir metal levhanın ortasındaki silindirik yuva içine oturtarak ve iki tarafından vidalarla sabitleyerek yaratmış..

Bu mekanizma cam diskin kendi etrafında mekanik dönüşü sağlıyor. Dışarıdan yapılacak bir müdahale ile disk döndürülebiliyor.

Başak eserin son halinde yalnızca cam bir disk ve arkasındaki yuvarlak levha ile birlikte duvara monte edilmesini düşündüğünü ancak salonda mekanizmanın ağırlığını taşıyacak güçte duvar olmaması nedeniyle, duvar işlevini görmesi için yarışma için geçici olarak metal profilden bir kaideye eklendiğini ifade ediyor.

Kaidenin esere ait bir parça olmadığını sergileme esnasında da çalışmanın-eylemin dikkatli döndürülmesi için bir açıklama eklediğini ifade ediyor: “Sistemi bilenler onun doğru işletilmesini sağlayabilir”

Başak Altın eserinin tanıtım yazısında:

“Adalet Mekanizması” adlı bu eserde Adalet mekanizması adı verilen adli sistemin işleyişi anlatılmak istendiğini, Adalet mekanizmasının karmaşık, kendine özgü mantığı olan bir mekanizma olduğu düşünülerek, sistemin işleyişi, gücü ve zayıflığı, sisteme yapılabilecek müdahalelerle, sistemin işletilmesi için aklın kullanılması anlatılmak istendiğini, sistemde her şeyin birbirine bağlı olduğu, karşılıklı etkileşim halinde olan birden fazla değişkenin olduğu ve bu mekanizmanın düzgün işlemesi için dışarıdan onu çalıştırabilecek bilgiye dayalı özgür bir aklın –avukatların –önemi anlatılmak istendiğini, belirtiyor.

Elinde birde güçlü bir mıknatıs var bilyeleri istediği yere yönlendiriyor. Müdahaleci mıknatıslar mekanizmanın içinde bilyelere istediğini yaptırabiliyor.

Tabi ki mıknatıs sadece yaratıcısının elinde!

Başak Altın Ocak 2010 da yapılacak Devlet Resim Heykel Yarışması’na da katılacağını ifade ediyor. Biz kendisi ile sevinç ve gurur duyduk başarılar dileriz.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..