Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarı inancı geliştirmek - 4

Başarı inancı geliştirmek - 4
 

İnanç, en emin hareket kaynağıdır. Başaracağına inanmak, harekete geçmemizi kolaylaştırır ve hızlandırır. Bazen harekete geçmek için bütün koşulların kusursuz olarak olgunlaşmasını bekleriz. Aslında bu, inanç eksikliğimizin bahanesidir. Çoğumuz başkalarını değerlendirirken onları yüceltiriz. Fakat iş kendimize gelince nedense yerden yere vururuz. Peki başarı inancı geliştirmek için nasıl davranmalıyız !?...

4. Mükemmeliyetçi olmayın

Hiç kimse, hiçbir şey mükemmel yada dört dörtlük değildir. Puşkin; "Atın dört ayağı vardır, ama yine de tökezler" demektedir.

Mükemmel olan tek bir şey vardır. O da yüce yaratıcının kurmuş olduğu sistemdir. Hata yapmak insan olmanın bir gereği ve özelliğidir. Önemli olan yapılan hatalardan faydalanmasını bilmektir, yani tecrübe edinebilme ve yeni şeyler öğrenmesini bilmektir.

Bu konuya bir de Davıd M. Burns’un penceresinden bakalım:
"Başarıyı hedef alın; mükemmel olmayı değil, yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağını kaybedersiniz. Unutmayın; mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. İnsan olduğunuzu hatırlayarak korkularınızı göğüsleyin. Daha mutlu ve daha etkili bir insan olursunuz."

5. Büyük düşünün

Vizyonunuzu zorlayın. Sadece ne olduğunu değil, ne olabileceğini de görün. Nesnelere sadece ne olduğu gibi değil, nasıl olabileceği şekliyle de bakın. Olayları değerlendirirken yarını da düşünün ve ele alın. Kendinize, insanlara ve nesnelere değer katmayı deneyin. Örneğin; bir hukuk fakültesi öğrencisinin yarın avukat olacağını, ufak ticari atılımların yarın şirketleşebileceğini, bugün çalıştığınız şirkette yarın yönetici olabileceğinizi düşünün... değer katmayı tecrübe haline getirin.

Büyük düşünün. Ufak tefek ve sıradan şeylere takılmayın. Olumsuz tutum sergileyeceğiniz bir durumda ve ufak tefek şeylerle ilgilenmeden önce kendinize sorun; "Gerçekten önemli mi?..."

6. Kendinize hep düşündüğünüzden daha iyi olduğunuzu hatırlatın

İşte Margo Kaufmann’ın babasıyla diyaloğu:
"Birgün babama, işleri diğer insanlar gibi yapamadığım için üzüldüğümü söyledim. Babamın nasihati; Margo, koyun olma. İnsanlar koyunları sevmezler. İnsanlar koyunları yerler."

Kendinize hep düşündüğünüzden daha iyi olduğunuzu hatırlatmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü düşündüğünüzden daha iyisiniz. Yeter ki inanın.

Bir sonraki yazımızda başaracağımıza inancımızı geliştirme ve güçlendirme serüveninin son adımlarına değineceğiz...

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..