Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarılı, Hayallerine Ulaşabilen Bir İnsan Olmak ve Motivasyonu Arttırmak İçin 9 Yöntem

Başarılı, Hayallerine Ulaşabilen Bir İnsan Olmak ve Motivasyonu Arttırmak İçin 9 Yöntem
 

Her insan başarıyı hak eder ve başarılı olmak ister. Birçok insanın hayalleri vardır ama kimi zaman bunlar hayalden öteye gitmez. Hayalleri gerçekleştirmek; başarılı olmayı önce gerçekten istemek sonra karar vermek ve devamında harekete geçmekle şekillenir. Bazı insanlari ise genelde sahip olmak istediklerinden öte sahip olamadıklarına daha çok odaklanır, istediklerini dile getirmek yerine istemediklerinden sürekli yakınır.

Kimi zaman alınan kararları bir süre sonra insanın konfor alanından çıkmaya pek gönüllü olmaması nedeniyle sürekli ertelenmekte. Diğer taraftan, kişinin bilinçaltında çocuklukta, ergenlikte ebeveynleri, öğretmenleri ya da arkadaşları tarafındaan kodlanmış olan başarısızlık, suçlanma ve hata yapma korkusu kişinin hayatta ilerleyebilmesi ve hayallerini gerçekleştirmesindeki en büyük engel.

Peki, başarılı ve hayallerine ulaşabilen bir insan olmak ve motivasyonu arttırmak için hangi yöntemler uygulanabilir?

1. Kendine inanmak, kararlı olmak ve harekete geçmek

Maalesef bir çok insan hayalini kurdukları başarıları gerçek hayata geçiremiyor, başarı mutluluğunu yaşayamıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri; hiç harekete geçmiyor olmaları. Birçok konuda bilgili olabilirsiniz, gözlemleriniz olabilir ya da alanınızda gereken eğitimleri almış olabilirsiniz. Buna karşılık hayalleri gerçekleştirmek için sadece bilgi yetmez,  bilgileri hayata geçirmek de gerekir.  Değişimlerin korkutucu olması ya da alınan kararların gerçekleştirilmemesi kişinin konfor alanına yani mevcut düzenine sıkı sıkıya bağlı kalması, değişimi red etmesinden kaynaklanır. Peki ya mevcut düzen kişiyi mutlu etmiyorsa? Harekete geçmediğiniz sürece, ne bilgi ne de deneyim hedeflerinize ulaşma konusunda size çok da fazla katkıda bulunamaz.

Başarı, hayatınız süresince aldığınız tüm kararlara ve attığınız doğru adımlara, en önemlisi kendinize, yapabileceklerinize inanmanıza bağlıdır. Eğer kararınız, hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden gitmek ve harekete geçmek olursa, kendi motivasyonunuzu sağlam tutarak, kararlı olarak ve kendinize verdiğiniz sözleri gerçekleştirerek başarıya ulaşmamanız için hiçbir sebep yok. Tabi belirlenen hedefler makul ve zaman süresi konulmuş oldukça.

2.  Sürekli meşgul olmak yerine, zamanı doğru yönetmek ve üretken olmak

Kimi insanlardan hep çok meşgulum sözünü çok duyarsınız. Size vakit ayırmamasının sebebinde ortaya koyduğu meşguliyet bahanesi de olabilir. Başarıyı getiren; bilinçsizce ve körü körüne tüm günü adayarak çok ama belki de verimsiz çalışmak değil, akıllıca, zamanı doğru kullanarak ve yapılan işleri belirli bir akış yönünde planlayarak çalışmaktır. Ar sıra mola vermek ve enerji toplamak gerekir. Çünkü çok çalışmak ya da sürekli bir şeylerle meşgul olmak, sonuçların istenildiği gibi gerçekleşeceği ya da sonuçlardan tatmin olacağı anlamına gelmez. Önemli olan her zaman meşgul olmak ve dolu bir programa sahip olmak değil, programın akışını daha verimli şekilde gerçekleştirmek.

3. Mantıklı ve gerçekleştirebilme ihtimali yüksek kararlar almak, doğru şekilde hedef belirlemek

Hedef belirlerken bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerek. Evet, hepimizin birçok hayali var. Uzun vadeli ve sürdürülebilir, gerçekçi hedefler belirlerken, duygularınızla hareket etmek, sizi yanlış yola sürükleyebilir. Kimi zaman duygularımız mantığımızın önüne geçebilir. Ne yazık ki duygulara dayanarak alınan kararlarda gerçekçilik oranı düşük olabilir.

 

Dart, Oyun, Turnayı Gözünden, Hedef

Hayatınızı değiştirecek kararlar almadan önce, sahip olduğunuz gerekli tüm bilgileri ve kaynakları gözden geçirin. Ulaşmak istediğiniz hedef ölçülebilir mi, zaman sınırlaması koydunuz mu? En önemlisi yetenekleriniz ve bilgi birikiminiz size destek olabilcek mi? Risk almak başarıya götürebilir fakat alınan bu riskler kişiyi bulunduğu konumdan bir üst seviyeye geçirebilecekse. Düşünmeden, tartmadan alınan risklerin kişiyi istemediği bir duruma düşürmesi olası.

4.  Sadeleştirmek

Aslında hayattaki diğer tüm unsurlar dahil, başarının da yolu sadelikten geçiyor. Kimi zaman çok fazla hedefi bir anda belirlemek ve hepsini kısa vadeye sığdırmaya çalışmak hem kişinin kendisini yorar, hem de dağılmasına sebep olur.  Bu kadar çok planın ve hedefin aynı anda gerçekleştirilmeye çalışılması başarı oranını düşürdüğü gibi, kişinin ulaşamadığı hedefleri onda hayal kırıklığı yaşaması ihtimalini yükseltmekte.  Çözüm, sadeleşmek ve en çok istenen hayallere öncelikle odaklanmak. Hedefleri bir sıraya koymak.

5. Mükemmeliyetçilik yaklaşımından kaçınmak

Birçoğumuzda mükemmeliyetçilik durumuna rastlamak mümkün. Her şeyin en iyisini yapma telaşı. Bu kişiyi sadece yorar ve ertelemeye sürükler. Mükemmeliyetçi kişiler hedeflerine ulaşamadığında hem bu durumu yediremezler hem de yeniden harekete geçmek konusunda atalet yaşarlar.

6. Küçük adımlarla başlamak

Evet, insan istedikten ve kaynaklarını doğru kullandıktan  sonra her şeyi başarabilir. Buna karşılık her istenenin çok hızlı gerçekleşmesini beklemek pek de akılcı değildir. Listelenen hedefler, öncelikli olanlarla ve sağlam, yavaş adımlarla ilerlenerek çok daha kolay gelişim gösterebilmekte.

Metre, Çocuk Ayak, Bebek, Yalınayak

Bu küçük adımlara "bebek adımları" da diyebilirsiniz. Hatırlayın bebekken bir anda mı yürümüştünüz, yoksa önce emekleyerek sonra da küçük adımlarla mı? Bebekler önce ürkek ilk adımlaını atmaya başlar, kimi zaman düşer ama asla yılmaz. 

7. Hayat akışında ve yaşam alanlarında dengeyi kurmak

Hepimizin hayatta beklentileri var. Kimimiz işinde başarılı olmak, kimimiz çok para kazanmak, kimimiz ise mutlu bir aile hayatı peşinde. Ya da kimimizin çok daha farklı hayalleri var. Evet hayal kurmak güzel; buradaki kilit nokta kişinin dengede kalabilmesi ve hayatındaki alanlara odaklanırken birine ya da birkaçına çok fazla zaman ve enerji harcayıp, bir diğerini es geçmemesi. Aksi durumda kişinin hayat dengesini yitirmesi  ve hayat çarkındaki alanlarda boşluklar yaşaması  söz konusu.

8. Pes etmek yerine, hatalarından ve geçmiş tecrübelerinden ders almak

Bardağa dolu tarafından bakmak sözü aslında oldukça etkili. Kişinin önce hedeflerine olumlu yaklaşması, ön yargılarından sıyrılması gerekiyor. Belki birçok deneme başarısız olacak, buna karşılık vazgeçmemek de başarıya giden yoldaki en önemli unsurlardan birisi. Her hata, insanı bir sonraki doğruya taşıyan adımdır. Hatalara üzülmek ya da motivasyonunu kaybetmek yerine ders alarak yoluna devam etmek çok daha doğru bir seçim. Bazı insanlarda hata yapma korkusu daha yüksektir. Hata yapma korkusu kişinin gelişimine ve hayallerine ulaşmasına engel. Bu nedenle önce bu korkuyu kabullenip, dönüştürmek gerekiyor.

9. Doğru ve pozitif yaklaşımlı insanlarla zaman geçirmek

Kimi zaman hayallerinizden bahsettiğinizde, en yakınlarınız bile bu hayallerinizi gerçekleştirmenizin zor olduğu konusunda sözler sarf eder. Yapamazsın, uğraşma boşver, daha önce de yapamamıştın gibi... Aslında beki de bunu iyi niyetle ve sizi korumak için yapar. Özellikle kendisi ataletini yenememiş ve konfor alanından çıkmayı red eden kişiler, sizin hayalleriize çok daha olumsuz yaklaşımlarda bulunabilir. Hevesinizi söndürecek insanlar yerine, size başarıları ile örnek olacak, sizi destekleyecek ya da motive edecek insanlarla zaman geçirmeniz motivasyonunuzu yükseltecektir. Esas olan sizin kndinize güvenmeniz ve kendinize olan inancınızı her zaman ayakta tutmanız.

 

Yeşim BUYURGAN

Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitmen

 

Facebook: http://www.facebook.com/yeşimbuyurgan

 

 

 

* Yazılar telif hakkı gereği yazar ismi ya da link belirtilmeden kopyalanamaz.

 

 

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..