Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '08

 
Kategori
Eğitim
 

Başarının rakamı

Başarının rakamı
 

"Vehbi Koç anlatıyor:

"Hayat mektebinde yetişen ve yaşlanan bir işadamı, istikbal gördüğü küçük oğluna öğüt veriyordu:

Sana bu ileri yaşımda hayat görüşümü sayılarla anlatmak istiyorum. Bilesin ki, sağlık insan hayatı için çok anlamlı bir değerdir. Onun için elindeki kağıda sağlık için "1" sayısını yaz.

Bu yıl liseyi bitireceksin, bu da bir başarıdır. Bu başarı için de bir sayısının yanına "0" ilave et. Sonra sen de üniversite eğitimini tamamlayacaksın. Bu başarın için de kağıda iki sıfır ilave et. Sıra askerlik görevini yapmana gelecek. Bunun da değeri iki sıfırdır. Çalışmaya başlayacaksın, yükseleceksin, bu aşamaların her biri için yazdığın sayının yanına bir sıfır daha eklemeye devam et. Yıllar geçtikçe sayı büyüdükçe büyüyecek, daha bir sürü sıfır ilave edeceksin.

İhtiyar işadamı bu sözlerinden sonra oğluna ders olacak şu sözlerle hikayeyi bitirdi:

"Oğlum! Sayının değeri çok büyüdü diye sakın hemen sevinme. Unutma ki bu değer, sayının başındaki "1" rakamı durduğu sürece bir değer ifade edecektir. Onun içn "sağlığın" insanın en değerli parçası olduğunu asla unutma." "

(Derleyen: Akın Alıcı. Hayata Yön Veren öyküler)

Bir çoğumuz sağlıklı olabilmenin hayatta yakalayabildiğimiz tek ve gerçek başarımız olduğunun farkında değildir. En zorudur belki de ama sağlıklı olabilmeyi başaran, nice sağlık problemi olan zenginlerden daha mutludur. Bu hikayeyi okuduğumda aklıma ilk önce gençler geldi. Gençler henüz bu başarının farkında olabilecek yaşta ve durumda değiller. Onlar için varsa yoksa, para, gezmek, eğlenmek, hatta genç yaşta bir kaç zararlı şeyi denemek. Ne de olsa bir şey olmaz. Ne de olsa sağlıklılar.

Yaşlanıpta sağlıktan bir şeyler gitmeye başladığı vakit elde ettiklerimiz ne kadar da boş görünür bize. Paran vardır ama öyle bir hastalığa yakalanırsın ki para bile çare bulamaz. Başarının zirvesindesindir, sırf iş hayatında başarı elde edebilmek için aileni ihmal etmişsindir ya da aile bile kurmaya vakit bulamamışsındır, sağlık sorunu olduğu anda yaşayamadıklarınla, yalnızlığınla yüz yüze gelirsin. Çünkü artık para satın alamaz kaybettiklerini ya da elde etmeye vakit bulamadıklarını.

Başarmak için elbette enerji sarf edilmeli, bazı şeylerden ödün verilmeli ama bu asla ve asla sağlığımızdan ödün vermek olmamalı. Yorgun hissettiğimizde dinlenmeli, uykumuz geldiğinde uyumalı, ve vücudun istediği şeyleri vermeliyiz. Yoğun iş temposunda yapılan bir rejim, stresten dolayı içilen içki, sigara, stresten veya heyecandan dolayı geçen uykusuz geceler, aileden birilerini düşünmek, dert küpü olmak, tatilsiz dinlenmeden çalışılan günler, haftalar, aylar, yıllar vs... Bitmez bunlar bitmez ancak bir gün insanın ömrü bitiverir. En baştaki "1" devriliverir ve geri kalan sıfırlar ayakta duracak tutunacak yer bulamaz.

Gençlerimiz nedense spordan uzak durmaya başladı. Spor yapmak artık sadece zayıflamak için kullanılır oldu. Ancak sağlıklı yaşamın anahtarı dolayısıyla başarının anahtarı sağlıklı olmak. Bunu gençlere çok iyi aşılamak lazım. 19 Mayıs itibariyle başlayacak olan sigara yasağı umarım gençlerdeki sigara içim oranının azalmasına sebep olur.

Bu yazımı bir öğretmen olarak tüm gençlere armağan etmek istiyorum. Kulaklarına küpe olsun, sağlıklı yaşayabilmenin yollarını bulsunlar. Bu vesileyle tüm gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını da kutluyorum. Atatürk'ün de dediği gibi "Bütün ümidimiz gençliktedir."

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..