Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarma korkusu

Başarma korkusu
 

Diyelim ki kilo vermek istiyorsunuz yada işinizden ayrılıp kendinize bir iş kurmak. Neler yapmanız gerektiğini araştırdınız, neleri yapmanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz ama bir türlü adım atamıyorsunuz. Şimdi bir sorum var: Bunu başarırsanız ne olacak? Ama burada hayalleri değil gerçekten başınıza neler geleceğini, nelerle uğraşmaya başlayacağınızı, hayatınızın nerede nasıl değişeceğini düşünmenizi istiyorum. Diyelim ki hedefinize ulaştınız ne olacak?

Sakın "zayıflarsam narin biri olacağım" yada "dükkan açarsam çok para kazanacağım" gibi klişe cevapları vermeyin. Gerçekten 5-10 dakika bu hedefinizi gerçekleştirirseniz hayatınızın nasıl değişeceğini düşünün.

Her halukarda beklenmedik şeylerle karşılaşacaksınız ancak şu anda da tecrübenizle bir takım şeyleri öngörebiliyor olmalısınız. Aslında öngörebildiklerinizde yeterince size iş çıkaracak cinstendir diye tahmin ediyorum. Örneğin zayıfladığınızda şunlar olabilir, kimse kilo verdiğinizi farketmez ve yorum yapmaz, nasıl diyet yaptığınızı soranlar çıkar, siz bu yeni kilonuzu koruyabilmek için beslenme düzeninizi hayatınız boyunca değiştirirsiniz, yeni elbiseler almanz gerekir, daha çekici bir hale gelmişsinizdir, diğer şişmanların kıskandığı biri haline gelirsiniz, aileniz bu şekilde kilo vermenize karşı çıkıyor olabilir, sürekli kilo düşünmekten stresiniz artabilir, diyetle birlikte en çok sevdiğiniz şeyleri yiyemeyecek olmanız sizi üzecek olabilir, ve böyle bir liste uzar gider. .

Özetlemek gerekirse başarmak istiyorsak bir şeyleri değiştirmemiz gerekir yada bir şeyler değişir. Her değişimin atı ve eksi tarafları mutlaka vardır. Çoğu zaman bir şeyleri başarmak istediğimizde negatif şeyler daha ağır basabilir.

Aslında birçok işe başlarken pozitif olarak hep işin olumlu taraflarını düşünerek yola çıkarız. Aslında çok normal bir şeydir bu. Fakat böyle yapınca negatif şeyler karşımıza çıkar çıkmaz moralimiz bozulur. Unutmayın özellikle biz Türkler çok duygusal insanlarızdır. Eğer işin başında negatif şeyleri samimiyetle düşünüp birer birer ele alabilsek işte o zaman artısıyla eksisiyle gerçekten bir işi moralimiz bozulmadan başarma şansımızı artırabiliriz.

Yıldız Savaşları gibi düşünün. Öncelikle hedefinizin aydınlık tarafına odaklanın ama karanlık tarafı da ihmal etmeyin. Çünkü her halukarda karanlık tarafla karşılaşmak zorunda kalacaksınız.

Aslında başarı korkusu dediğim şey işte bu. Bir şeyleri başarıyorsunuz fakat önceden yeterince vakit ayrmadığınız karanlık taraf ile karşılaşmaya başladığınızda çabucak moraliniz bozulmaya başlıyor. Başarı korkusu, bir şeyi başardıktan sonra ortaya çıkan istenmeyen etkilerdir.

Öngöremediğiniz şeylerin karşınıza çıkmasından korkmak bir çözüm olamaz. Eğer farkında olmanıza rağmen hasır altı ettiğiniz şeyler varsa, mutlaka karşınıza çıkacaktır unutmayın, hatayı başkalarına yüklemeyin.

Bence en önemli problem dışarıdan herkese çok pozitif gibi görünmesine rağmen bu korkuyu içinde gizlice yaşatıp büyütenlerde.

Biraz tekrar gibi olacak ama "Başarırsam ne olacak?" bence bu problemi çözmede işe yarar. Çünkü korkularınızı ortaya çıkarmaya yarayacaktır.

Birde sıkıntılı bir olasılık var ki şu: Diyelim ki kilo vermeye başlayacaksınız fakat yeni elbise alacak paranız yok. Şimdi bu durumda sizin sağlığınız için gerekli olan bir hedefe ulaşmanızı engelleyecek bir kısıt söz konusudur. Benim önerim o noktada "para kazanmayı" da hedeflerin içine sokarak pratik bir yol bulmaya çalışmak olacaktır.

Belkide "Başarırsam ne olacak?" diye sorup yanıtladığınızda artık o hedef ile uğraşmak istemeyeceksiniz. Daha size göre, size daha çok değer katacak bir tarafa yöneleceksiniz. Zaman her zamanki gibi kıymetli ve siz zamanınızı size en çok değer katacak ve mutlu edecek şeyler için kullanmalısınız. Artısıyla eksisiyle üzerine gideceğiniz hedefler, uğruna savaşmaya değmelidir.

Çok sevdiğim bir slogan ile bitirmek istiyorum: İsterSEN yaparsın!

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..