Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Başbakan: "Beni Süt Konusuna Bulaştırmayın"

Başbakan: "Beni Süt Konusuna Bulaştırmayın"
 

Başbakan TZOB'un bina açılış töreninde


Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yenileştirme yapılan hizmet binasının açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu da katıldı. Kurdeleyi Bakanlar ile birlikte kesen Başbakan Erdoğan yeni hizmet binasının çiftçiler için hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, böyle bir dönemde bu adımı atarken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ve ekibini tebrik ettiğini belirterek, "Ülkemizin kalkınmasında, istihdam alanlarının sürekli gelişmesinde tarımın ve çiftçi kardeşlerimizin varlığı bizim için her zaman ayrı bir güç olmuştur" şeklinde konuşarak tarım ile ilgili gelişmelerden bahsetti. 

Törenden sonra ev sahipliği yapan TZOB  Başkanı Şemsi Bayraktar, TSÜMB Başkanı Ali Koyuncu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Başbakana  2013 Mart ayından bu yana Endüstriyel süt sektörünün Ulusal Süt Konseyinde yarattığı çiğ süt fiyat krizini anlattılar..

Bu görüşme sonucunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e ‘’ Beni süt konusuna bulaştırma, bu işi çöz ‘’ dediği bildiriliyor.

Gelişmelerin Özeti

Ulusal Süt Konseyi (USK) kurulduktan sonra çiğ süt referans fiyatları bu kuruluş çatısı altında sanayici, üretici, bürokrasi temsilcilerinin yaptıkları toplantı sonucunda üçer aylık zaman dilimlerinde belirlenmeye başladı. Sanayicilerin istekleri doğrultusunda geçen yıldan bu yana her altı ayda belirlenmeye başlamıştı.

2012 Eylül döneminde yapılan ve kabul edilen pazarlıkta referans fiyat 90 kuruş olarak belirlendi ise de ilerleyen günlerde başta Ülker (ak gıda), Sütaş, Pınar olmak üzere tüm süt devleri söz verdikleri fiyata uymayınca diğer irili ufaklı firmalarda uymayıp referans fiyatın altına çiğ süt satın almaya devam etmişlerdi.  O dönemde çiğ süt maliyeti 1,30 TL idi.

Hal böyle iken 2013 Mart referans fiyat pazarlık dönemine gelindiğinde sanayiciler ve sanayicilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki güçlü lobileri; pazarlığı çiğ sütün kalitesine göre fiyat belirlenmesi sürecine sokunca toplantı 20 gün ertelenmişti. 29 Mart 2013 günü Konseyde yapılan toplantıya Tüsaid Başkanı Muharrem Yılmaz’ın ‘’çiğ süt fiyatı 90 kuruş ‘’ mesajı toplantının dağılmasına yetmişti.

Aradan geçen zamanda GTHB Sayın Mehdi Eker’in Çin seyahati, ahır açılışlarına kurdele kesme törenleri devreye girdi.

Bu arada Ulusal Süt Konseyi’nin üretici kanadı bölgelere göre çiğ süt maliyetlerini hesaplattırdı ise Konseyin internet sitesinde sanayicilerin muhalif oylarına rağmen 5/9 çoğunlukla yayınlatabildi.

08.05.2013 tarihinde Bakan Mehdi Eker yine ahır açılışı törenlerine gitmekle meşgul olup katılamadığı,  Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı müsteşar yardımcısının katıldığı ve Müsteşar yardımcısının  başkanlığında çiğ süt fiyat krizi toplantısında da sanayiciler çiğ süt üretim maliyetlerini görmezden gelerek 90 kuruşta ısrar ettiler..  USK’nın açıkladığı bölgesel çiğ süt maliyet ortalaması 1,106 TL/Litre idi..

Çiğ sütteki fiyat krizindeki gelinen nokta gerçekten Bakan Sayın Mehdi Eker’in boyunu aşmış görünüyordu. Sanayicileri Bakanlık bürokratları insaf ve merhamete getirememişlerdi..

Problem Başbakana İletiliyor

GTHB Sayın Mehdi Eker katılamasa da müsteşar yardımcısına yaptırdığı toplantıdan sonuç alınamadığını öğrenen çiğ süt üretici temsilcileri gözlerini Başbakana dikmişlerdi.

13.05.2013 tarihinde Türkiye Ziraat Odaları Merkez Birliği’nin yeni bina açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağını işiten Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği merkez yönetim kurulu üyeleri de katıldılar..Törene Ankara ve çevre illerden gelen süt birlikleri, ziraat odaları  yönetim kurulu üyeleri de katıldılar. Tören sonrasında Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, GTH Bakanı Mehdi Eker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte bir buçuk saati bulan görüşmede çiğ süt fiyat krizi konuşuldu. Şemsi Bayraktar Başbakana  sanayicilerin önüne çiğ süt maliyetleri konulduğu ve bu maliyetler karşısında sanayicilerin hesapladıkları bir maliyeti ortaya koymadıkları halde mevcut maliyetin altında satın alma yapmakta ısrar ettikleri, geçen dönemde evet dedikleri ve imzaladıkları referans fiyatlardan dahi alım yapmayarak  çiğ süt üretim sektörünü zor durumda bıraktıklarını bildirdi..  Zarar eden çiğ süt üreticilerin TSÜMB gelip veya telefon ederek intihar aşamalarına geldiğini, maliyetlerin 1,1 TL olduğunu, bunun altında bir satın almanın hayvancılığı sürdürülemez yapacağını ileten TSÜMB başkanı Ali Koyuncu da hayvancılıkta tekrar ithalat felaketinin yaşanacağını iletti..

Bu arada Başbakanın GTHB Mehdi Eker’e Et ve Süt Kurumu’nu sorduğu ve Bakan Mehdi Eker’in kurumun son süratle çiğ süt piyasa düzeni ile ilgili kuruluş, mevzuat çalışmalarını son hızla yapmakta olduğunu söylediği bildiriliyor..

Yapılan bu görüşmenin sonunda Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’e ‘’ Beni süt konusuna bulaştırma, bu işi çöz ‘’ dediği bildiriliyor.

Mehdi Eker Ne Yapacak?

Sahi Bakan Mehdi Eker ne yapacak?

2012 yılında okul sütü projesi ile ilgili sanayicilerin de katıldığı bir panelde konuşma yapan bakan sanayicilere seslenerek, süt tozu projesi dediniz, verdik, okul sütü projesi dediniz verdik, artık üreticilerin (çiğ süt üreticileri) üç-beş kuruşuna tenezzül etmeyin demişti..

Bakan, Sanayiciler İle Toplantıyı Nerede, Ne Zaman Yapacak?

18-22 Mayıs 2013 tarihleri arasında Sayın Bakan Mehdi Eker sanayici temsilcileri ile toplantı yapacak.  21 Mayıs bilindiği gibi Dünya Sütçülük Günü ve İzmir de kutlama törenleri yapılacak.. Bu törene Bakan Mehdi Eker de katılacak.. Çiğ süt fiyat krizi ile ilgili sanayiciler ile Bakanın toplantısı muhtemelen 21  Mayıs’ta İzmir de gerçekleşecek..

Toplantıya Kimler Çağrılacak?

Çiğ süt fiyat krizi ile ilgili toplantıya Ulusal Süt Konseyi’nin sanayi kanadına mensup yönetim kurulu üyeleri çağrılacak: Bunlar Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği ve aynı zamanda USK Başkanı Harun Çallı, Pınar Aş’den Hasan Girenes, Aynes Aş’den Mehmet Ali Özkan olacak..  USK üyesi olmasa da Ambalajlı Süt Ürünleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Ak Gıda-Ülker- Mehmet Tütüncü, Dimes Gıda Aş’den Erol Diren de toplantıya çağrılması muhtemel kişiler arasında..

Mehdi Eker Toplantıda Neler Diyecek?

Beş yıldır sadece çiğ süt piyasa düzeni, hayvancılık-damızlık politikaları ile ilgili yazdığım yazı sayısı iki yüzü geçmiş bulunuyor..

Olacak olan bu toplantıda Sayın Mehdi Eker’in ne diyeceğini, ne demeyeceğini;ambalajlı süt ve süt tüketen tüketicilerinin, hayvancılıkla uğraşanların, bir şekilde hayvancılığın paydaşı olanların, üreticilerin, okuyucularımın yorumlarına bırakıyorum..

Çiğ süt fiyat düzeni, çiğ sütte fiyat istikrarı böyle toplantılar ile değil sanayicilerin karşısına üretimde rakip gücün ortaya çıkarılması ile mümkündür.. Bu rakip ve piyasa düzenleyici güç; 1995 yılında özelleştirilen Süt Endüstrisi Kurumu idi… Satın alımlarda şimdi piyasa boş olup bu boşlukta sanayiciler istediği gibi cirit atıyor, üretici temsilcilerini, siyaseti parmaklarına dolayıp dönderiyorlar, her çiğ süt pazarlığında devletten bir şey almak istiyorlar.. İşte bu toplantıda Sayın Mehdi Eker onlara bir şey vaat edemez ise sanayiciler bakana ‘’ Havet ‘’diyecekler..  

Veya sanayiciler Başbakan karşısında zahiri kurtarmak için sayın bakana ‘’ biz 90 kuruş olsun dediysek de haydi 1 TL olsun ‘’ teklifini sunmaları muhtemel görünüyor..

1,1 TL’nin altında kabul edilecek fiyat üreticilerin zararı, kanı, alın teridir. Kim bunun içilmesine izin verecek?

Maliyet 1,1 Tl ise üreticiler % 20 kazanmasın mı ey ahali?

Çiğ süt litre fiyatı 1,3 TL olmalı.. Üreticilerin alın teri, hak ettiği verilmeli..!!!

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

https://twitter.com/caparkanat

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..