Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '13

 
Kategori
Söyleşi
 

Başbakanımıza teşekkür etmeliyiz

Başbakanımıza teşekkür etmeliyiz
 

Sayın Başbakanımıza teşekkür etmeliyiz


Dost Beykoz Haber Müdürü Ferdi Güngör’ün sorularını cevaplayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz’da uygulamaya konulan yeni projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkezi yönetimin kendilerine, Beykoz’un önünü açacak birçok olanak sağladığını ifade eden Çelikbilek, “bu anlamda Beykozlu vatandaşlar olarak Sayın Başbakanımıza teşekkür etmeliyiz” dedi. 

Başbakanımıza teşekkür etmeliyiz

İkinci kez Belediye Başkanı olduğu Beykoz’da son dört yılda yaptığı çalışmaları özetleyen Çelikbilek, özellikle Çavuşbaşı bölgesinde yapılacak olan Elmalı Şehir Orman Projesi'ninarmağan niteliğinde olduğunu ve Kanal Riva’nın beş bin kişiye istihdam sağlayacağını dile getirdi. 

İlk olarak da geçen 4 yıllık süreçteki faaliyetlerinizi yorumlamanızı rica ediyorum. Özeleştiri yaptığınızda süreci nasıl tanımlıyorsunuz? Sözgelişi Beykoz'a öğrettiniz ya da Beykoz'dan öğrendiğiniz ne var? 

Malumunuz Beykoz, geçmişten günümüze, tarihi derinliği, kültür ve sanat alanındaki birikimi, coğrafi dokusu ve Boğaz’ın incisi olan konumuyla sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin hatta dünyanın en müstesna, en güzel ve en önemli kentlerindendir. 

Beykoz’da işsizlik 1. Sırada

4 bin yıllık geçmişi olan Beykoz yakın zamana kadar sanayi yönüyle ön plana çıkıyordu. Ülkemizin çok önemli üç fabrikası Sümerbank Deri Kundura, Tekel ve Paşabahçe Cam Fabrikası ilçemizde faaliyet gösteriyordu. Başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden göç eden vatandaşlarımız ekmek kapısı olarak gördükleri bu fabrikalarda çalışmak için Beykoz’a yerleştiler. Tabi bu durum başta çarpık yapılaşma olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirdi. Maalesef insanlarımızın ekmek kapısı, umudu olan bu fabrikalar teker teker kapanınca birinci sırada işsizlik olmak üzere sorunlar da çoğaldı. Bu sorunu en aza indirgemek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. 

3 bine yakın vatandaşımızı iş sahibi yaptık.

1995’te ilçenin tamamının sit haline gelmesiyle ilçemizde yüzeysel iyileştirmelerde etkileyebilecek olan imarlarla ilgili her türlü karar alma şansımız sınırlandırıldı. Tüm planları yeniden gözden geçirdik. Meydanlardan, yol genişletmelerine, kültür merkezlerinden, hizmet binalarına, eğitim, sağlık yatırımlarından yeni parklara kadar birçok hizmeti vatandaşlarımızla buluşturduk. 

Projelere İBB destek veriyor

Küçüksu Mesire Alanı, Göksu deresi kenarını düzenleyerek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Çubuklu’da sahil şeridinde Büyükşehir Belediyemizin yaptığı güzel bir parkımız var. Beykoz Çayırı, Ortaçeşme Meydanı, Kavacık’ta Orhan Veli Parkı ve birçok önemli çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ve ekibine teşekkür ediyorum desteklerinden dolayı. Hz. Yuşa bölgesini yeniliyoruz. Akbaba’daki çalışmalar için vakıflarla anlaşma sağladık. Karlıtepe projemizi başlattık. Tamamlanınca en az Çamlıca kadar güzel ve seçkin bir mekân olacak. Teleferik ve Beykoz müzesinin de yer alacağı, Boğazın her tarafını gören bir alan ortaya çıkmış olacak. 

Yaptığımız bu çalışmalar tamamlandığında, ilçenin çehresi, vatandaşlarımızın yaşam kalitesi oldukça değişecek. Beykozlu kardeşlerimin hak ettikleri standartlarda bir yaşama ve çevreye sahip olacaklar. 

Hatalar geçmişten geliyor

Beykoz’u değerlendirirken son üç beş yılı değil, 30 yılı değerlendirmeye alarak konuşmak lazım. Çünkü bu gün konuştuğumuz tüm meselelerin kaynağında 30 yıl ve daha öncesinde başlayan hatalar yatıyor. Geçen 4 yıllık sürece baktığımızda; göreve gelmeden önce ekibimle bir yol haritası çizmiştik. Bu yol haritasında Beykoz’umuzun öncelikli problemleri başta olmak üzere daha yaşanılabilir bir Beykoz için neler yapılması gerektiğini tespit ettik ve programa aldık. Seçim beyannamemizde de yer alan tüm bu projeleri hamdolsun hayata geçirmiş olmanın hatta daha fazlasını yapmış olmanın iç huzurunu yaşadığımı söyleyebilirim. 

Beykoz insana mücadeleyi öğretiyor

Mülkiyet-İmar sorunu, hazine ve vakıf arazileri, İBB ve Beykoz Belediyesi’ne ait arazilerin devri, işsizlik, altyapı ve çevre düzenlemesi gibi temel sorunlarımız vardı. Bu temel sorunlarımızın yanında Beykoz’umuza yakışacak, onu dünya kentleriyle yarıştıracak önemli prestij projelerine de ihtiyaç vardı. Bunun için de önemli çalışmalarımız oldu ve inşallah 2014’te bunların da sonuçlarını hep birlikte görmeye başlayacağız. Beykoz’a bir şey öğretmek konusuna gelince; hiçbir zaman böyle bir iddiam olmadı. Ancak Beykoz ve belediyecilik insana çok şey öğretiyor. Sabır ve mücadele ruhu bunların başında geliyor. Bunların yanı sıra, “Halk’a hizmet, Hakk’a Hizmettir” düsturuyla bir insanı daha mutlu etmenin, ilçedeki bir sıkıntıyı daha gidermenin mutluluk duygusunu yaşıyorsunuz.

Elmalı Şehir Orman Projesi'ni 'Sayın Erdoğan'ın bir lütfu' olarak değerlendirmiştiniz. Hükümetin Beykoz’a sağladığı başka olanaklar da olacak mı? Elmalı Şehir Orman Projesi dışında hangi projeler var? Siz ise kişisel olarak ve Belediye Başkanlığı yani kurum olarak bu projeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Merkezi Yönetim ve İBB gibi güçlü yapıların desteğini almak önemli. Zira o destek olmadan çok fazla yol kat etme şansınız olmaz. Bu noktada Sayın Başbakanımız Beykoz’a her zaman farklı ve özel bakmıştır ve bakmaya devam etmektedir. Elmalı Şehir Ormanı Projesi bunun en çarpıcı örneği olduğu gibi başta Çavuşbaşı olmak üzere, Gümüşsuyu, İncirköy ve Yenimahalle ve Soğuksu Mahallesi’nin özel proje alanı ilan edilmesi de bunun bir tezahürüdür. 

Başbakanımızın Beykozlulara hediyesi

Sonuçta Elmalı Şehir Ormanı Projesi Sayın Başbakanımızın talimatıyla hayata geçirilen çok özel bir çalışma. Başbakanımızın biz Beykozlulara hediyesidir diyebiliriz. Bu proje hayata geçtiğinde İstanbul’un en önemli turizm merkezlerinden biri olacak. Bununla birlikte Beykoz’da spor olanaklarını artıracak ve sporu yaygınlaştıracak, bünyesinde 10 bin kişilik stadyum ve spor kompleksinin inşa edileceği alanın tahsisi, üniversitelerin ilçemize gelmesinde gösterilen kolaylıklar ve bakanlıklarımızı ilgilendiren birçok projede her zaman bize olan desteklerine yakından şahit olduk. Yine Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş ve ekibine de özel teşekkür etmeliyim. Her alanda ve her anlamda bizlere destek oluyorlar. 

Sunulan imkânları takdir ve minnetle karşılıyorum

Gerek kişisel görüşüm, gerekse Belediye olarak hükümetin bize sağladığı ayrıcalıklı imkânları takdir ve minnetle karşılıyorum. Çünkü Beykoz gibi imkânları sınırlı, eli kolu köhnemiş yasalarla bağlı olan bölgelerin Merkezi Hükümetin desteğine her zaman ihtiyacı oluyor. Aksi halde bu köhnemiş yasalarla yıllardır eli kolu bağlanmış bir bölgede çivi bile çakarken yasal sıkıntılar çekiyorsunuz.     

Elmalı Şehir Ormanı Projesi’nde Beykoz Belediyesi ve Beykoz Halkı yer alacak mı?  Beykoz Belediyesi olarak turizm konusunda Çavuşbaşı civarında bir hazırlığımız olacak mı? Bunu yapmak isteyen özel teşebbüse destek verecek miyiz?

Halkımızın içinde yer almadığı hiçbir proje bize uygun gelmez. Aksi eşyanın tabiatına aykırı, düşünülemez bile. Çünkü projeler zaten insan için, vatandaş için yapılır. Tabii ki Beykoz’umuzda yapılacak ve hayata geçirilecek bütün projeler 60 yıldır birlikte yaşadığım, aynı havayı soluduğum komşularım ve hemşerilerim için olacaktır. 

Beykoz yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi haline geldikçe zaten sektörel talepler ve istihdam alanları oluşacaktır. Bu noktada bir sıkıntımız olacağını düşünmüyorum. Ve tabi ki oteller, kamplar ve raylı sistem iddialı bir turizm kentinin olmazsa olmazıdır. Bu konularda her türlü yatırımı yapacak vizyon ve cesarete sahip olduğumuz gibi, müteşebbislerle de ortak çalışmalar yürütebiliriz.   

Tabi tüm bu büyük projelerde dikkat edilmesi gereken bir husus var. Sayın Başbakanımızın hâlihazırdaki tutumu olmasa Beykoz’da bu projelerden bahsetmek hayal bile olamazdı. Zira malumunuz Beykoz Belediyesi arazi olarak en büyük ilçelerden biri olmasına rağmen gelir düzeyi en düşük ilçelerin başında geliyor. Mevcut yasalarla ve ekonomik imkânlar olmadan bu projeleri bırakın yapmak, hayalini dahi kuramazsınız. Bu noktada Sayın Başbakanımıza Beykozlular olarak teşekkür etmeliyiz. 

Riva Kanal Projesiyle ilgili hep umutlu konuştunuz. Seçimlerden önce bu işe başlanacak mı? Ne zaman tamamlanacak?

Riva Kanal Projesi sadece Beykoz’un değil, Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olacak inşallah. Projeyle ilgili ön çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. 

Kanal Riva Organik Tarıma katkı sağlayacak

Başta Beykozlular olmak üzere İstanbulluların doğa ve yeşille buluştuğu Riva Deresi ve çevresinde Avrupa’daki kanallı şehirlere denk yeni bir turizm cenneti doğacak. Kanal Riva Projesi'yle ilçeye modern turizm tesisleri, sosyal donatı ve spor alanları kazandıracağız.

Riva Deresi’nin doğaya uygun bir projeyle ıslahı ve turizme kazandırılması için geliştirilen “Riva Vadisi Çevre Koruma ve Bölgesel Kalkınma Projesi”yle mevcut dereyi Avrupa’daki benzerleri gibi kanallı hale getireceğiz.  İlçeye turizm hareketliliği getirecek Kanal Riva Projesi’yle, organik tarımın desteklenmesi, kanal etrafında spor, dinlenme ve yürüyüş alanlarının kurulması, turizm tesislerinin kurulması ve böylece ilçede bölgesel kalkınmanın sağlanması,  şehre cazip ve nitelikli bir turizm alanının kazandırılmasını planlıyoruz. 

50 kişilik ekip 2 bucuk yıldır çalışıyor

Beykoz Belediyesi ve Beykoz Kanal Riva Turizm Geliştirme ve Yatırımcıları Derneği’nin koordinasyonunda, şehir plancıları, mühendis, mimar ve turizmcilerden oluşan 50 kişilik bir ekip yaklaşık 2,5 yıldır yoğun bir mesai harcıyor. 

Beykoz’un gelişen turizm vizyonuna, çevre, sosyal yaşantı ve ekonomiye değer katacak projenin hayata geçmesi için, Devlet Su İşleri (DSİ), Beykoz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bölgedeki sivil toplum örgütleri ve birlikte çalışıyoruz.  

Tekne Gezintileri Yapılacak

Proje, Riva Deresi’nin DSİ tarafından ıslahı yapılan 17 km’lik şeridin devamında yer alan 15 km’lik kısmında uygulamaya geçecek. Öncelikli olarak bölge, sel baskını riski göz önüne alınarak yapılacak dere ıslahıyla ilçe sakinleri için güvenli hale getirilecek. 

Islah projesiyle Riva Deresi’nde 50 mt genişliğinde ve 5 mt derinliğinde bir kanal kurulacak ve bu kanal Avrupa’daki kanallarda olduğu gibi tekne gezintilerine açılacak.  Kanalda balık avcılığı yapılabilecek ve tekneler için çekek yerleri yer alacak. 

İmar Planları Hazırlanıyor

Proje hazırlıkları çerçevesinde ilçeye sadece çevreci bir turizm yatırımı kazandırılması değil Riva ve civar köylerdeki imar ve kadastrol sorunların çözüme kavuşması ve imar planlarının tamamlanması da hedefleniyor.  Mevcut imar sorunlarının çözülmesi ve projenin hayata geçmesi için Belediyemiz bünyesinde Nevzat Oral danışmanlığında kurulan ekibin yanı sıra, Beykoz Kanal Riva Turizm Geliştirme ve Yatırımcıları Derneği yoğun gayret gösteriyor.  

Kanal’a Hollanda Tecrübesi 

Kanal Riva’nın projesi, Dünya çapında kanal tecrübesiyle adından söz ettiren Hollanda’nın Dutelft Üniversitesi tarafından hazırlanıyor. Prof. Dirk Sijmons ve ekibi Mayıs 2013’te ilçeye gelerek doğal ve sosyal yaşamla uyumlu olarak hazırladıkları projeyi bize ve DSİ yetkililerine sundu.  

Kanal Riva beş bin kişiye istihdam olacak

Riva’yı şehrin yeni çekim merkezi haline getirecek olan proje kapsamında kanal çevresinde doğal dokuya uyumlu butik oteller kurulacak. Bu otellerde ziyaretçilere kaliteli konaklama ve aktivite imkânları sunulurken, yaklaşık 5 bin kişiye iş imkânı ve istihdam sağlanacak. 

 “Ben asla işin şov kısmına kaçmayacağım. Doğru bildiğimi yapmaktan da oy uğruna geri adım atmayacağım” diyorsunuz. Bu kararlılığınızı sorguladığınız oluyor mu? 

Doğrusu da bu değil mi? Oy uğruna doğrulardan vazgeçmek, ülkenin kaynaklarını çarçur etmek benim inancıma ters. Altyapı belediyecilikte risktir. Yaptığınız çalışma ne kadar önemli ve büyük olursa olsun görülmez ve çevreye ciddi sıkıntı verir. Yollar kapanır, toz, toprak olur, yollarda çukurlar oluşur. Haliyle çalışma ne kadar önemli olursa olsun vatandaşlar memnun olmaz. Bu anlamda vatandaşı rahatsız ederek risk alıyorsunuz… Görüneni bu. Görünmeyen yüzü ise yağmur yağdığında, kanallar taştığında ortaya çıkıyor. Yani her şartta alt yapıya önem vermek zorundasınız. 

Rayiç bedellerle ile ilgili Muhtarların ve devamında da siyasi partilerin mitinglerini takip ettik ilçe olarak. Siz bu süreci Belediye Başkanı olarak nasıl değerlendirdiniz? Konuyla ilgili kişisel gayretlerinizden bahsedebilir misiniz?

Muhtarlarımızın rayiç bedellerin daha aşağıya çekilmesi için yaptığı mücadeleyi son derece olumlu buluyorum. Vatandaşlarımız da bu mücadelede muhtarlarımızın yanında durarak mücadeleye destek verdiler. Ancak başta ana muhalefet olmak üzere siyasi partileri bu konuda samimi bulduğumu söyleyemem. Özellikle ana muhalefet defalarca Anayasa mahkemesine götürerek bu sorunu uzun bir süre çözümsüzlüğe mahkûm etmiş ve vatandaşlarımıza adeta eziyet etmiştir. Sonuçta 2-B ile ilgili yapılan mitinglerde muhtarlarımız daha geniş kitlelere hitap ederken ana muhalefet partisi vatandaşlarımızdan bu konuda beklenen desteği alamamıştır.   

Özel Proje alanlarıyla ilgili kamuoyunda yoğun olarak bir tartışma sürüyor. Siz hemen tüm toplantılarda, bu işin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve Beykoz’a bu anlamda ayrıcalıklı davranıldığını savundunuz. Beykoz’da bu konuda bir bilgi kirliliğinden söz edilebilinir mi? Siz bu kirliliğini nasıl değerlendiriyorsunuz ve NET bir ifade kullanmamanız konusunda size yönelik eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özel proje alanları tamamıyla kişisel gayretlerimiz sonucunda Sayın Başbakanımız tarafından sadece Beykoz’a verilmiş bir ayrıcalıktır. Bildiğiniz gibi Yavuzselim, Çiftlik, Baklacı, Çengeldere, Fatih, Soğuksu, İncirköy, Gümüşsuyu ve Yenimahalle özel proje alanı olarak Başkanlığımızın uhdesine verildi. İnşallah bu mahallelerimizde satışları biz yapacağız. Elde edilen geliri de Beykoz için kullanarak ilçemizi hak ettiği çağdaş kentler seviyesine çıkaracağız. 

Özelde Yücel Çelikbilek nasıl bir insandır? Siyasette biraz sert ve taviz vermez bir üslûbunuz göze çarpıyor. Sizi sevenler zaman zaman buna mecbur kaldığınızı düşündüklerini söylüyorlar. Ancak aile babası, aile dedesi Yücel Çelikbilek hakkında kamuoyunun bir bilgisi yok. Nasıl bir babadır, nasıl bir dededir Yücel Çelikbilek? Örneğin, size 'babam' diyen Sevgili Yaşar Kesici'nin de dediği gibi esprili ve neşeli misinizdir? Torunlarınızla oyun oynar mısınız?

Siyaseti ülkeye hizmet etme biçimi olarak görüyorsanız taviz veremezsiniz. Çünkü sahip olduğunuz imkânları siz oluşturmadınız. Yani size ait olan bir değer üzerinde istediğiniz gibi tasarrufunuz olabilir ama konu ülkenin imkânları olunca taviz vermek gibi bir hakkınız olamaz. Olaya bu çerçeveden baktığım için bazı kardeşlerimiz beni taviz vermez ve sert görüyor. Benim olmayan bir şey için nasıl taviz kar olabilirim? 

Aileme gelince; ben ailemi ve çocuklarımı Allah’ın bana emaneti gibi görüyorum. Hamdolsun dokuz çocuğum var ve dokuz çocuğu hiçbir zaman zorluk olarak görmedim. Her çocuğumda imkânım arttı. Evlatlarımdan yana da şu ana kadar hamdolsun hiçbir sıkıntı yaşamadım. Haftanın birkaç günü muhakkak bizde toplanırlar. Birlikte yemek yer, sohbetler ederiz. Çocuklarımın hepsinden memnunum. Bugüne kadar bizi hiçbir zaman mahcup etmediler. Tabi önemli teşekkürüm de eşim Ayşe Hanım’a. Biz siyasetçilerin yoğunluğu, meşguliyeti fazladır. Her zaman iyi bir eş ve iyi bir anne oldu. Derler ya “evdeki huzur, mutluluk budur”; çok şükür bu huzurumuzu hep muhafaza ettik. 

Son olarak: Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, nasıl bir gelecek ümit ediyor? Sözgelimi bu seçimlerde de aday olacak mısınız? Olursanız ve seçilirseniz 5 yıl bittikten sonra ne yapacaksınız? Siyasette bir 'jübile' mümkün mü? Yücel Çelikbilek Belediye Başkanlığı'na aday olmamaya karar verdikten sonra ne yapacak? Nereye gidecek? Sizi ne yaparken göreceğiz Başkan olmadığınız zamanlarda? Sözgelimi sivil toplum önderliğine soyunur musunuz? Yoksa inzivaya mı çekilirsiniz?

Yaşanılacak ilçelerin başında gelen Beykoz’u, doğal güzelliklerini koruyarak geliştirmeye çalışıyoruz. Manevi yönden zengin bir ilçemiz. Sahilleriyle, mesire alanlarıyla, temiz havası ve bol oksijeniyle nefes alınacak bir yer olan Beykoz’da siyaset yaparken her zaman gelecek nesillerimize kalıcı eserler bırakmanın derdinde olduk. Her zaman vurguladığım gibi gelecek seçim için değil, gelecek nesil için belediyecilik anlayışıyla hiç durmadan çalışıyoruz. Kanal Riva Projesi, Elmalı Şehir Ormanı, Karlıtepe, Küçüksu Mesire alanları, Kılıçlı Film Platosu, Arena Projesi, Camköy ve Balkent projeleri, Baruthane ve Orhan Veli parkları, Nikah Sarayı, Çubuklu, Kanlıca ve Şahinkaya Eğitim kampüsleri, yeni hizmet binaları ve kültür merkezleri, ve yeni meydanlarıyla Beykoz’un çehresi çok ama çok değişecek. Çünkü bunların altyapısını, projelerini oluşturmak için çok çalıştık ve çalışıyoruz. Adaylık konusuna gelince, bir belediye başkanının üst üste iki dönem başkanlık yapmasını hizmetlerinin tamamlanması açısından yararlı olur düşüncesindeyim. 

Partim, teşkilatım tekrar uygun görürse…

Halkımız da teveccüh ederse, zorluklarla, geceli gündüzlü gayretlerle altyapısını oluşturduğumuz projeleri tamamlamayı arzu ederiz. Bununla birlikte her zaman sivil toplum kuruluşlarında aktif görev aldık. Halen İlim Yayma Vakfı Genel Başkanlığı’nı yürütüyorum. Halkımızın ve Hakk’ın rızasını gözeterek çalışmak hep temel düsturum olmuştur. Samimiyetle ve dürüst siyaset yaptım, bundan sonra da hep böyle devam edeceğim inşallah. 

www.dostbeykoz.com

 
Toplam blog
: 141
: 515
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1972 yılında Rize Güneysu'da doğdu. Eğtim hayatını orada tamamladı. Zaman içinde Avrupa'nın bir ç..