Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Başkaları cehennem midir..?

Başkaları cehennem midir..?
 

İnsan, Yaratan'ı yok sayıp kendini "tanrı"laştırdığında, kaçınılmaz olarak varacağı yer burasıydı: Başkaları Cehennemdir..!

"Biz sizi çeşitli kavimler olarak yarattık ki, birbirinizi tanıyıp görüşesiniz" anlamındaki ilahi buyruk, varoluşu kendi benliğine hapseden felsefe için ne ifade eder?

Giderek kalabalıklaşan şehirlerde, insan teki'nin yaşadığı genel psikoloji budur: Başkalarından korkmak, başkalarından kaçmak!

İnsan, yeryüzününü sadece kendisi için yaratılmış zannına kapılıyor. Başkaları ise, onun "dünyası"nı çalmayan çalışan hırsızlardan başka bir şey değil.

Bu patolojik ruh hali, sadece bireysel de değil üstelik...

Bizim gibi, basmakalip "ideoloji" lere esir edilmiş toplumlarda bu duygu toplumsal bir hüviyet kazanıyor.

Yedi düvelle savaştıktan sonra, her biriyle medeni ilişkiler kurmuş Atatürk'ten sonra, iktidarı ele alan "Kemalist yapılanma" tam olarak bu ruh haliyle, ülkeyi tüm dünyadan "soyutlama" çabası içerisine giriyor.

Bu patalojik halin gerekçesi aynıdır: Başkaları Cehennemdir..!

Herkes size düşmandır, tüm dünyanın yurdunuzda gözü vardır, bütün yabancılar(buna kendi gibi düşünmeyen bu ülkenin insanları da dahil) sizin kuyunuzu kazıyor!

Dünya küçüldükçe bunlar daha da küçülüyor.

Dünya ile entegre olarak, küçülen dünyanın büyüklüğünden pay sahibi olmak gibi "normal" bir anlayışı bekleyemezsiniz bu psikolojiden... Çünkü normal değil!

Hala, 1920'lerin "hayal"leriyle avunup, avutmaya çalışıyorlar.

Patolojik de olsa, böyle bir ruh halini taşıyan "azınlık" bir ülke için zararlı olmayabilir.Demokratik hayatın bir çeşnisi olarak bakarsınız, olur biter.

Ancak, bu patoloji, kendi görüşlerini "dayatacak" güce sahipse tehdit ve tehlike bu noktada baş gösterir.

"Ötekiler" (The Others) filminin kahramanı, yaşadığını zanneden "ölü" kadın gibi, hem kendini hem ailesini(ülkesini) ruhsal mağarasının karanlıklarına hapseder.

Böyle bir nevrotik halin tedavi var mıdır, bilmiyorum. Ancak, ülkenin sağlıklı insanları, "deliye bulaşmamak" gibi bir kolaycılığa kaçarak meydanı terkederse asıl tehlike orda başlar.

Deliler bir gün gelir kapınıza dayanır, çünkü...
Bugüne kadar hep öyle olmadı mi..?

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..