Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '16

 
Kategori
Siyaset
 

Başkanlar/Başbakanlar hata yapabiliyor. Halka "Affedin" diyorlar veya "İstifa" Yolunu Seçiyorlar.

Başkanlar/Başbakanlar hata yapabiliyor. Halka "Affedin" diyorlar veya "İstifa" Yolunu Seçiyorlar.
 

Politikada ihtiyaçlar, hataları gerektirebilir. "Hataydı. Afedersiniz" sözü yeterlidir.


Ülkelerini yöneten, politikalarıyla kendi ülkesini ve diğer ülkeleri etkileyebilen çok sayıda Başkan/Başbakan sonradan hata saydığı, üzüldüğü ve halkından affını dilediği yanlışlarını itiraf etmektedir. Gerçekte bu tür makamlarda "Hata" denilen davranışlar hatanın muhatapları için felaket veya yıkım olmaktadır. Zarar bu yüksek makamların gücüyle doğru orantılıdır. Yöneticiler ise hatalarını itiraf ederek medeni cesaretlerini sergilemekte ve kusura bakmayın diyebilmekte, halk nezdinde "Affedin", "Keşke Olmasaydı" diyerek "İtibarlarının ve güçlerinin devamını" isteyebilmektedir.

"Affedin" diyenler yanında bunu demeyip istifa edenler de vardır. İngiliz Başbakanları Chamberlain ve Eden bunlara örnektir.  

İngiliz Başbakan Neville Chamberlain, 1937-1940, döneminde Hitler Avusturya ve Çekoslovakya'yı işgal etmesine rağmen tedbir alıp, İngiltere'yi savaşa yeterince hazırlamamaktan sorumlu tutulmuştur.   

Anthony Eden Süveyş Kanalı krizini yönetememiş, Ekim 1956-Mart 1957 döneminde İsrail, İngiltere ve Fransa işgaliyle kanal kapanmış, ABD, Rusya ve Mısır bu kapanmaya karşı çıkmıştır. Başarısızlık sebebiyle Başbakan Eden istifa etmiş ve İngiltere'nin gücü Dünya'da oldukça azalmıştır.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in 1 milyonu aşan Suriyeli ve Afrikalıyı kabul etmek istemesi bazı yazarlarca hata olarak belirtilmektedir.

Amerikan Başkanları da hata yapıp sonradan pişmanlıklarını belirtmektedir.

Obama Libya'da Kaddafi'yi  NATO imkanlarıyla devirdikten sonra orada yeni bir Hükümet kurulmadan Koalisyonun dağılmasına izin vermeyi hata  olarak değerlendirmektedir. Ayrıca, Obama ABD askerlerinin Afganistan'da Kuran'ı tahriflerini hatalı görerek Afgan Hükümetinden özür dilemiştir.

Oğul George Bush 2008'de Irak'ı "Nükleer silahları var" diye işgal etmesini hata saymıştır. 100 binlerce Iraklı işgalde ölmüş ve Irak harap olmuştur.

Bill Clinton, 800bin kişinin öldüğü Rwanda soykırımında gelen ikazları dikkate alıp, önleme çabasına girmeyişini ve Monica Lewinsky  ile uygun olmayan ilişkisini hata saymıştır.

Baba Bush 1988 seçim kampanyasında söz vermesine rağmen 1990'da vergileri artırmasını sonradan hata saymıştır.

Reagan döneminde, 1987 yılında, İsrail menfaatlerine karşı olması ve İran'ın terörü destekleyen ülke sayılmasına rağmen, İran'a korsan silah satışı yapılmıştır. Reagan "Pardon her yaşta hata yapabiliyoruz" demiştir.

Kennedy, Eisenhower'in detaylı hazırlık yaptırmasına rağmen eksiklik ve riskleri dikkate alarak uygulamaya koymadığı, Küba'nın işgal planını, Başkan olduktan sonra CIA raporuna dayanarak hızla uygulatmış ve ABD başarısız olmuştur. Kennedy "Başarının 100'lerce babası var, başarısızlık ise yetimdir" diyerek kamuoyu önünde hatasını kabul etmiştir.

Türkiye'de de hatalar oluyor.

Temmuz 2016 itibariyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Fetullahcı'ların 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasından önce niyetlerinin Türkiye'de yeterince anlaşılmadığını, beraber çalıştığı subayların iftiralara uğratılarak hapsedilmesini geç değerlendirdiğini şimdi ise tam mücadele konumuna geçildiğini belirtmektedir.

Uygulanan Kürt açılımı döneminde PKK'nın daha çok silahlanması, kendi otoritesini kurmak istemesi, Türkiye'yi Suriyeleştirmek istemesi siyasi bir problemdir. Bu yerlerde tekrar devlet otoritesinin sağlanması asker ve polisin mücadelesini gerektirmektedir.

Bu iki hata için "Afedersiniz. Yanıldık" ifadesi mevcuttur.

Suriyeli göçmenlerin  maliyeti ve Ortadoğu ticaretine ilişkin zararların azaltılması gereklidir. Uzun dönemde bu alanda da viraj alınmalıdır.

Sonuç; "Afedersiniz, hataydı" denilmesi, sessiz kalmaktan daha iyidir. Hüner ise oluşan zararların giderilmesidir.

Afedersiniz.  Eşim "Kahvaltıyı neden hazırlamadın?" diyor. Yazıyı bitirmeliyim!.

Kaynaklar: Ahram (Egypt) on 23 April 2016 by Hadir El-Zahar Translated from Arabic by Ethan Abensohn. Edited by Paul Lynch
Posted on May 2, 2016.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..