Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '18

 
Kategori
Haber
 

Batı Karadenizin Lav Kayalıkları, Turizme Kazandırılacak

Batı Karadenizin Lav Kayalıkları, Turizme  Kazandırılacak
 

Bir örneği California'da olan kayalıklardan döviz elde edilecek.


Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi ve İl Özel İdaresi bünyesinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen “Bartın İli Güzelcehisar Lav sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” Çalıştayı 6-7 Nisan  tarihlerinde Güzelcehisar ve Amasra’da gerçekleştirilen yoğun bir programla tamamlanmıştır.

Çalıştayda Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’nin yanı sıra Ankara, Gazi, Selçuk, Bülent Ecevit, Üniversiteleri ve Kastamonu, Adıyaman’dan, konusunda uzman akademisyenler davetli olarak katılmıştır. Kurumlardan BAKKA, Bartın İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Empati ve İletişim Enstitüsü, serbest turizmciler ve rehberler de çalıştaya davetli olarak katılmıştır.

Çalıştayın ilk günü yapımı tamamlanan Güzelcehisar Lav Sütunları Seyir Terası’nda protokol ve açılış konuşmalarının ardından davetli uzmanlar proje alanında teknik incelemeler gerçekleştirmişlerdir. Öğleden sonraki ve ikinci günkü oturumlar ise Amasra Northdoor Hotel’de gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayda uzmanlara arazide teknik incelemelerin ardından  Güzelcehisar’ın sahip olduğu doğal-kültürel peyzaj özelliklerinin ve BAKKA projesinin detaylı tanıtımı hakkında sunumlar gerçekleştirilmiştir.Toplam 34 davetli katılımcı 5 farklı çalışma grubunda uzmanlık alanları doğrultusunda mevcut projenin ilk etabını ve sonraki etapların sürdürülebilir planlaması, tasarımı ve yönetimi konularında değerlendirmeler yapmışlardır.

Bu kapsamda Güzelcehisar’daki jeolojik mirasın tanıtımı ve ziyareti amacıyla yapılmış olan sahil yürüyüş platformu ve seyir terasları ile ilgili yapılan birinci etaba ilişkin peyzaj uygulama proje çalışmaları 5 Çalıştay grubu tarafından uygun bulunmuştur.

Bilindiği gibi gibi bu konu, bazı kesimlerden tepki görmüş, tartışma ulusal TV kanallarına kadar sürüklenerek,  gazetelerin polemik konusu olmuş, üzücü durumlar yaşanmıştı.  Bartın Milletvekili Yalçınkaya’nın  “G. Hisarın kalbine hançer sokuldu” şeklindeki çıkışları, unutulmamıştır. Hatta aynı vekilin: “Bu projeye imza atanların, tez elden bulunup  adalet önüne çıkarılması, haklarında soruşturma açılması” şeklindeki beyanatları olmuştu.

Bartın AKP  Milletvekili Tunç, yaptığı konuşmada, "Güzelcehisar lav sütunları, 80 milyon yıl önce oluşan ve dünyada 4 yerde bulunan nadide eserlerden biri. Dünyada sadece 4 yerde bulunan bu doğal güzelliğin farkına varılması ve turizme de kazandırılması gerekiyordu. Bu anlamda Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi, Bartın Valiliği, İl Özel İdaresi el ele verdiler ve bir proje hazırladırlar. Üniversitedeki hocalarımız lav sütunlarının turizme kazandırılması ve rekreasyon projesi, yürüyüş yolları, iskele, seyir teraslarıyla ilgili olarak hazırladıkları projeyi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına sundular. Projenin 1.etabı tamamlandı ve çok güzel bir gezi alanı ortaya çıktı, özellikle yaşlıların, engellilerin, çocuklu ailelerin rahatça lav sütunlarını gezip görebileceği bir ortam oluştu. Güzelcehisar artık sadece yazın değil yılın 12 ayı turizme kazandırılmış oldu. Aynı zamanda Güzelcehisar Lav Sütunları Orman ve Su İşleri Bakanlığın tarafından tabiat parkı olarak ta ilan edildi. Bundan dolayı bu projeye katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmasından sonra projeye katkı sunanlara teşekkür belgelerini takdim eden Milletvekili Tunç, “öğretim üyelerimize, BAKKA, İl Kültür Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi personelimize katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.” dedi.

İşte her şeye bunlara rağmen proje sahipleri  direnerek karara varmış ve bu büyük çalıştayla başarılı mesafeler katetmesini bilmiştir.

Masra’daki, Northdoor otelindeki mesai çalışma gurupları,  bölümlere ayrılarak titriz bir çalışma göstermişlerdir. Ve bundan sonraki ikinci ve üçüncü etapların ortaya konması ile projenin bütünleştirilmesi yoluna gidildiği çalıştayda  ilk gün, guruplar “Sonuç Bildirgesiyle “ noktayı koydular.  Çalıştayda 5 gurup halindeki mesaide detaylar, daha sonra hayata geçirilmiş olmakla,  verimli bir çalışmaya imza atmış olan Çalıştay gurubu, dikkate değer tıtiz  bir çalışma örneği göstermiştir.

Yapılan Çalıştayda grupların önerdiği strateji ve eylemlerin etaplar halinde ilgili kurumlarca mutlaka dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır. Özellikle ilk etabın Güzelcehisar Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında yer alan yürüyüş platformu ve seyir teraslarının projenin ikinci ve üçüncü etap uygulamaları ile de bütüncül bakış açısıyla birleştirilerek hayata geçirilmesi gerektiğine ilişkin öneriler geliştirilmiştir. Bu kapsamda Güzelcehisar’ın uluslararası turizme kazandırılmasına yönelik öneriler  çalıştay sonrası belirlenmiş bulunmaktadır.

Özellikle, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahili sahip olduğu üstün peyzaj özellikleri nedeniyle UNESCO Dünya Miras Listesine aday gösterilmesine yönelik çalışmalara önem verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Davetlilere Kapanış Kokteyli ve çalıştayda emeği geçenlere teşekkür belgelerinin takdimi ile Çalıştay programı tamamlanmıştır.

 

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Otomatik alternatif metin yok.

MEMLEKETİM OLMAMASINA RAĞMEN, ÇOCUKLUĞUMUN GEÇTİĞİ BU KENTTE LAV KAYALARININ TURİZME AÇILMASI İÇİN ÇOK YAZI YAZARAK OLAYI GÜNDEMDE TUTTUM. BU YAZIŞMALARDAN İZMİR BASINI GINA GETİRMESİNE RAĞMEN, BİR MİLLİYET BLOG YAZARI OLARAK KONUYU İŞLEYEREK İLGİLİLERİN ÖNÜNE KOYMUŞ OLDUM. BU ESERLE, BİR GÖREV YAPMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM.  RESİMDEKİ PLAKET, YAKAMA ASILI İDİ.

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, açık hava, doğa ve su

Görüntünün olası içeriği: ağaç, bitki, masa ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, Emel Atik dahil, oturan insanlar, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, oturan insanlar, masa, takım elbise, içecek ve iç mekan

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ FUAT DURSUN VE EKİBİ, HUMMALI BİR ÇALIŞMA YAPARAK  ÇALIŞTAYI BAŞARILI OLMASINA  VESİLE OLDU. (SOL BAŞTA )

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, oturan insanlar, masa, içecek ve iç mekan

ÇALIŞTAYIN ACAR İSİMLERİ BİR ARADA

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, oturan insanlar, takım elbise ve iç mekan

KOKTEYLDE TATLI SOHBETLER OLDU. HEPSİ DE LAV KAYALIKLARI ÜZERİNE.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar, gece

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: Dilek Gölbucakli ve Mehmet Gölbucakli, gece, içecek ve iç mekan

GÜZELCEHİSARIN BU GÜNKÜ HALE GELMESİNDE HERKESE DURUM MUVACEHESİNDE GÜZELCEHİSARI  BIKMADAN ANLATAN MEHMET GÖLBUCAKLI VE EŞİ DİLEK GÖLBUCAKLI,  KOKTEYLDE İDİ.

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, TC Muzaffer Cellek dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan

MİLLETVEKİLİ TUNÇ, LAV KAYALIKLARI PROJESİNDEKİ İSİMLERE  ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERKEN,  PROJENİN FİKİR BABASI VE  KONUYU BIKTIRINCAYA KADAR GÜNDEMDE TUTMAYI BAŞARAN KİMSE OLARAK, BİZİM İSMİMİZİ DE YADETMEKTEN GERİ KALMADI. BUNDAN DOLAYI BANA DA SERTİFİKA VERİLEREK TEŞEKKÜR EDİLDİ

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, Cenk Behram Su ve Emel Atik dahil, gülümseyen insanlar, oturan insanlar, masa, yiyecek ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 14 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, çiçek ve açık hava

İŞTİRAKÇİLER OTELN BALKONUNDALAR.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar, takım elbise, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar, ayakta duran insanlar, gece, takım elbise, içecek, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 8 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, takım elbise, masa, iç mekan ve yiyecek

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, takım elbise, gece, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, oturan insanlar, masa, içecek ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar, ayakta duran insanlar, içecek, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekanGörüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

ÇALIŞTAYCILAR TOPLU HALDE.

Görüntünün olası içeriği: açık hava, su ve doğa

DENİZDEKİ SEYİR  TERASI.

Görüntünün olası içeriği: açık hava, doğa ve su

TERAS YOLU 850 METRE.

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..