Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Batıya 6 Otoyol Doğuya Kaç Tane ?(Siirt-Adıyaman Otoyolu)

Batıya 6 Otoyol Doğuya Kaç Tane ?(Siirt-Adıyaman Otoyolu)
 

Eylül 2009 da ilan edilen proğrama göre oto yollar.


Altyapı gelmeli ki kalkınma da teşvik edilmiş ola. Ülkenin kalkınması da dengeli gelişe. Bu konunun edebiyatı her çevrede yapılır. Her dönemde özellikle seçim dönemlerinde, bir de terör nedeniyle çok kan aktığı zamanlarda.

Sonra hepsi unutulur ! Doğuyu neden kalkındırmıyoruz veya neden kalkındırılmamış işte kötü sonuçları denir. Ve ülkenin bütünlüğünün tehlikeye girmesinin nedeni, doğuya yeterli yatırımların zamanında yapılmadığından yakınılır.

Bir hafta önce 31.10.2007 de yazdığım blog'da "hızlı tren güzergahları" önerisi yapmıştım. Bu hızlı tren gündemini geri plana atmak için "Otoyollar" yine öne çıkmış oldu. Oysa dışa bağımlı karayolu taşımacılığına göre (petrol fiyatları aldı başını gidiyor) raylı sistem ulaşımı kapasite potansiyeli oldukça yüksek olan ucuz taşıma sistemidir.

07.11.2007 Günlü Milliyet Gazetesi'nde "Türkiye'nin batısına yeni yollar" haberi yer aldı. Bu habere göre yeni yapılacak altı adet yeni otoyol Marmara ve Ege bölgelerine yapılacakmış. Haber alt başlığı :

"Ulaştırma Bakanlığı, ülkenin batısında trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacak 6 yeni otoyol projesine başladı. Projelerden 4'ü gelecek yıl hayata geçecek"

AA mahreçli haberde

"Yeni otoyolların 4'ünün özellikle ülkenin batısında yapılması öngörülüyor. Otoyolların 3'ünün buluşma noktası ise Türkiye'nin önemli ihracat noktalarından biri olan İzmir. Üç otoyol projesinin içinde İstanbul'a üçüncü bir köprünün, Çanakkale Boğazı'na da ilk karayolu köprüsünün yapımı bulunuyor. "

Projelere göre; "Bir diğer proje de İzmit Körfezi'nde yeni bir köprü geçişinin sağlanması... Buna göre, yeni otoyolların güzergâhları şöyle olacak":

"İlk otoyol projesi Edirne'den başlayacak, Çanakkale Boğazı'nı köprüyle geçecek olan bu otoyol İzmir'e uzanacak. İstanbul'dan başlayacak diğer otoyol, İzmit Körfezi'ni köprüyle geçtikten sonra İzmir'e bağlanacak. Başkent ile İzmir arasında trafik yoğunluğunu ve iki kent arasındaki karayolu ulaşımının uzun sürdüğünü dikkate alan Bakanlık, bu kentler arasında trafik güvenliğini artırmak üzere yeni bir otoyol yapacak."

Yapsınlar daha çok yapsınlar, ancak hangisi ekonomik ve zaruri ise o yönde yatırım yapsınlar. Yapsınlarda Doğu'yu da unutmadan doğuya da yapsınlar.

Doğuda da altyapı olarak önceden yapılsında gelişecek ekonomiye lokomotif olsun. Maden bu ülke bölünmez bir bütündür, onu korumak ve dengeli kalkınmasını sağlamak için, yatırım konusu geldiğinde unutulmamalı daha orasının ihtiyacı yok denmemelidir.

Batıya 6 adet yapılıyorsa biriside doğuya düşmelidir. Bu Sayın Başbakan'ımıza çağrımdır. Güzergah işte: Siirt-Bitlis Bağlantılı Batman - Diyarbakır - Adıyaman'dan Gaziantep, Kahramanmaraş Bağlantısı. Gerekirse Şanlıurfa otoyolu da bu güzergaha bağlanır. Ama Siir - Adıyaman - Kahramanmaraş hattında yapılacak bir otoyol büyük bir ekonomik potansiyel doğuracaktır. Bu güzergahta arazi topoğrafyası maliyet yönünden çok ucuz olduğu, yapılacak proje ve ön etütlerden anlaşılacaktır.

Haberin devamında belirtildiğine göre projeler henüz netleşmemiş.
O halde yukarıdaki öneriye de kulak verilsin.

"Oysa haberden yansıyan duruma göre : En geç 5 yıl içinde yapılacak diğer otoyol projesi ise ülkenin kuzey batısında yapılacak ve Edirne'ye kadar uzanacak. Ancak, İstanbul Boğazı'na yeni bir köprü yapılmasını da içeren projenin detayları netleştirilmedi. Projelerin 4'ünün en geç 5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor."

Yazının başında belirtilen genel gerekçe ve önerilerden ve daha ilgili kuruluşların uzman kadrolarından gerekli inceleme ve yatırım için bu fırsat değerlendirilmelidir. Burada iş birazda yöre kamuoyunun çabasına bağlıdır. Batıya belki kendiliğinden giden yatırımlar bu nedenle doğuya da gelebilir.


nariçi: 07.11.07


fotoğraf ve haber:
http://www.milliyet.com.tr/2007/11/07/yasam/axyas01.html

Hızlı Tren blogu :
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=72828

Yeni otoyol ğroğramı: http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=3&ArticleID=1142367&Date=24.09.2009&b=12%20otoyol%20tam%20gaz

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..