Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Batmakta olan bir sağlık politikası

Batmakta olan bir sağlık politikası
 

Sağlık politikası her geçen gün batıyor


AKP iktidara geldi geleli sağlık politikası ile defalarca oynadı. Ancak bir türlü "düzeltemedi". Düzeltemedi çünkü düzeltilecek bir şey yoktu aslında. Tek amaç vardı, SGK harcamalarını asgariye çekip, bütçeden bu alana harcanan giderleri azaltmak. Böyle birşey mümkün değil, ancak bunun faturasını kısmen de olsa SGK'ya tabi olan çalışan ve emeklilerin omuzlarına yükleyip başarmak istediler pek başarılı olamadılar. Olamazlar da çünkü çalışan ve emekliler zaten sefil durumda oldukları için böyle bir yükü kısmen de olsa karşılama şansları yok. Bu kez ilaç firmalarına yüklemeye çalıştılar o da başarılı olamadı. En son eczanelerle ortaya çıkan kavga da bunun eseri.

Bu tip politikalarla SGK harcamalarını aşağıya çekme şansı yok. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de Türkiye'de gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin sosyal güvenlik politikasıdır. Ülkemiz işsizi çok olan bir ülkedir, işsizlere iş açılsın diye biraz da populist politikalarla ülkeyi genç emeklilerle doldurdular. Yetmedi Emekl Sandığı ve SSK gibi sosyal güvenlik kurumlarının birikim ve mal varlıklarını bütçe yamamakta ve diğer harcamalarla mirasyedi gibi har vurup harman savurdular, kurumların içi boşaldıktan sonra hepsini birleştirip hazinenin sırtına yüklediler. İşte yine geçenlerde işsizlik sigortasında biriken paraların bir kısmını bütçeye aktardılar. Yani eski politikalar devam ediyor. Nüfusu artan ve genç bir toplum olduğumuz için SGK' nın sırtındaki yük de her yıl artmaktadır, yakın vadede azalması sözkonusu değildir. Ama bunu da bu kurumların içi boşaltılırken düşüneceklerdi.

Malumunuz hükümetten cevherler ortaya çıktı:

-Önce eczacılarla 3 yıllık sözleşme zamanı dolmadan feshedildi, ardından TEB ile değil her eczacı ile ayrı ayrı yeni sözleşme imzalanacağı açıklandı, Danıştay da bunu iptal etti, şimdi yeniden TEB ile sözleşme imzalanacakmış. Ne kazanıldı bundan anlayan varsa beri gelsin.

-Başbakan market eczacılığı yapılacağını söyledi. Bu da apayarı bir komediydi, şimdi bu proje rafa kalkmış. Çünkü hiç bir market böyle saçma sapan bir işe yanaşmadı. Yanaşmaz, çünkü bilrsiniz marketleri her santimetre akresi para demektir. Marketlerde satış yapan firmalar malları o markette satıldığı için raf kirası adı altında yıllık yüzbinlerce dolar tutan "raf kirası" adı altında bir para öderler. İlaç firmaları bu parayı marketlere ödeyecekler mi? Elbette ödemeyecekler. O zaman marketler niye onlara bir yer ayırıp üstüne üstelik başına bir de maaşlı eczacı diksin? Efendim reçetesiz ilaçlar ve vitamin hapları vs.satılacakmış. Bunlar hikaye. Vitaminler gördüğüm kadarı ile zaten satılıyor. Yani stand ve raf kirasını ödeyen vitamin hapı şirketi her markette satabilir bunun için hiç bir engel yok.

-Doktorların tam gün yasası da şu sıralarda çıkmak üzere. Medyaya bakıyorum hiç bir yerde karşıma çıkmadı ama ben hatırlıyorum bu "tam gün yasası" yeni bir şey değil. Yanlış hatırlamıyorsam ve yanılmıyorsam Ecevit hükümeti zamanında, 70 li yıllarda böyle bir yasa çıkmıştı ve ömrü de çok uzun olmamıştı. 30 küsur yıl sonra aynı yolu AKP deniyor. Bence çalışmayacak bir yasa, ömrü de kısa olacak. Kendini kabul ettirmiş, tecrübeli ve hastası çok olan doktorlar muhtemelen devlette kalmayacaklar kendi muayenehanelerinde tam gün çalışacaklar, öte yandan tecrübesiz, yeni mezun olmuş, çevresini geişletmek isteyen doktorlar devletin hastanelerinde tam gün çalışacaklar, muhtemelen o da belli bir süre.

-Bir de "genel sağlık sigortası" diye birşey çıkardılar.İyi hesaplarsanız "özel sağlık sigortası" daha hesaplı çıkar.Sistem çalışıyor mu, ne derece uygulanıyor bilmiyorum.

-SGK'lı hastaların özel hastaneleri kullanabilmesi komedisine hiç değinmek istemiyorum. Geçenlerde gittiğim özel hastanede sordum: "Doktor ve tahliller için SGK mı kullanayım, yoksa özel sigorta mı, hangisi ucuz olur ?". Sekreterlikteki kız hiç düşünmeden "özel" dedi. Doktor muayenesi SGK'lı iseniz 25 TL, özel sağlık sigortalı iseniz size düşen %20 si 17 TL. Tahlillerim özel sağlık sigortasından öderseniz 85 TL., SGK'lı iseniz 120 TL. Yani koca devlet özel sağlık kuruluşları kadar iyi anlaşma yapamıyor özel hastanelerle, yapamadığı bir yana hastayı soymağa devam ediyor, çünkü o hastanenin reçetesi ile ilaç alırsanız ilave 15 TL.daha kesiyor maaşınızdan. Adaletin ve kalkınmanın partisi olan hükümet de "biz SGK'lı hastalara özel hastanelerin kapısını açtık" diye kendine övünme malzemesi çıkarabiliyor.

Neticede bence AKP sağlık politikasına hiç dokunmasaydı halkımız için daha iyi olacaktı.

 
Toplam blog
: 31
: 1485
Kayıt tarihi
: 27.03.09
 
 

İzmir doğumluyum. 1994 den beri İstanbul' da yerleşiğim. 25 yıl özel sektörde değişik firmalarda yön..