Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '15

 
Kategori
Dünya
 

Battı Medeniyeti! Silahları üretmek yetmez bunlara; Terör-Terörist-Savaş bulmak-çıkarmak gerekir (2)

Battı Medeniyeti! Silahları üretmek yetmez bunlara; Terör-Terörist-Savaş bulmak-çıkarmak gerekir (2)
 

Bilgi taşıyanı için bir yüktür. Eğer, ondan ihtiyaçlarına uygun yeni bir bilgi üretemiyorsa.


Ortadoğu’daki terör ortamı ile savaşlar, Batılı silah fabrikalarının kapanmaması için mi çıkarılmıştır? Yıl, 1972; Tahran’daki toplantıda ABD Başkanı Nixon, masadaki İran Şahı’na, “Beni kurtar!” der. Peki, İran Şahı, Dünyanın Süper gücü Amerika’nın başkanı Nixon’ı kimlerden ve neden-nasıl kurtaracaktır?

Çöl Fırtınası (*) Amerikan savunma çevrelerine, askeri kesintiler dalgasının tersine döndürülebileceği yönünde yanlış bir ümit verdi. Kriz esnasında üst üste verilen siparişleri, savaşın hemen ardından İsrail’e, Suudi Arabistan’a, Mısır’a ve Türkiye’ye yapılan yeni bir satış turu izledi.

Fakat birçok kişi bu ortak heyecanın fazla sürmeyeceğini ve yeterli olmadığını biliyordu. Ticari bir havacılık grubunun başkanı olan Donald Fuqua, savaş bittikten kısa bir süre sonra şöyle demişti:

-“Çöl Fırtınası, bir iyi bir de kötü haber”di. İyi haber, zayiat oranının şaşırtıcı derecede düşük olmasının yanı sıra, fazla donanım kaybetmemiş olmamız. Fakat bu, savunma müteahhitleri için kötü bir haber; çünkü yenilenecek çok az envanter var. Bu, çok fazla yeni iş olmayacağı  anlamına geliyor.”

Düşüş kaçınılmazdı, hele de Sovyetler Birliği’nin nihai çözülüşü başlamış ve popülist demokrat Boris Yeksin Kremlin’de dümene geçmişken. Diğer yandan, Bush’un yönetimindeki Pentagon, savunma bütçesinde beş yıl zarfında yüzde 25 kesinti yapma planında ısrar ediyordu. (1)

Açıklananlardan anlaşılması gereken;

-Soğuk Savaş’ı ortaya atan ve Amerika-Rusya’nın ekonomisi, Sanal “Uzay Silahları!” yarılı ile berbat hale gelir-getirilir. Ve artık silahları kendilerine –stoklara- değil, dışarıya satılması gerekir. Saddam’ın İran ve Kuveyt’e saldırtılmasının,  Ortadoğu-Afrika-Latin ülkelerindeki Darbelerin,  terör-El Kaide-Taliban-IŞİD çetelerinin hatta Arap Baharı’nın arkasında bunlar olabilme ihtimalinin yüksekliğidir.

Huey’in (Cobra, Bell Helicopter) kral olduğu ve ABD hükümetinin finansman ve izinler için kapılan ardına kadar açtığı 1970 ve 80’lerdeki ihracat patlaması döneminde, Bell Helikopteri için ürettiği motorlar dünyanın dört bir yanına gönderilmişti.

-300 Huey (Cobra) İran’a,

-100 tanesi İsrail’e,

-125’i Türkiye’ye,

-30’u El Salvador’a,

-l4 Saldırı helikopteri Şili’ye,

-60 Tanesi Arjantin’e ve

-112’si Arjantin’in rakibi Brezilya’ya;

-Toplam 65 helikopter de Etiyopya, Liberya, Uganda, Zaire ve Nijerya’ya satılmıştı. Bu satışların hepsi 1973-1983 arasındaki on yılık dönemde yapıldı ve Bell helikopterlerinin tüm motorları Lycoming tarafından üretildi. Bu baş döndürücü bir işti ve Ordu fabrikasının son sürat çalışmasını sağladı. Fakat, ihracata rağmen fabrikanın günleri sayılıydı. (2)

Bir nokta dikkatinizi çekmiş olmalıdır. Örneğin; Bu devletler, satın aldıkları bu “Savaş Canavarları!”nı nerelerde kullandılar veya –ileride- kullanmak kısmet oldu!

Bunun cevabını biz vermeden önce meraklıları araştırmalıdır.

Bu –giriş-  bölümünü de özetlersek;

-Oyun içerisinde oyun, varamazsan farkına, sürüde olursun bir koyun!

Koyun” bilindiği gibi; Etinden, sütünden, yününden, hatta sakatatlarından yararlanılan –düşünemeyen- bir canlı varlıktır.

Unutmadan! 1970-1980’li Yıllar, dünyada (gelişmekte olan ülkelerde) darbe ve devrim yılları mıdır? Meraklısı bunları da araştırmalıdır.

 

Devam edecek…

-2 Dünya Savaşı biter. Çok yüksek getirili Silah Ticareti’nin tadını alanlar arkasından, “Soğuk Savaş”ı kurgularlar. Ve sonunda sıra,  “Kaos” düzeni’ne, ‘Terör, Terörist Çeteler” –El Kaide- Taliban-IŞİD- Boko Haram’ vb.- üzerinden devletleri yönetmeye-sömürmeye-adam etmeye! Gelir.

 

www.canmehmet.com

Resim; web ortamından alınmıştır.

Açıklamalar; (*) “Birleşmiş Milletler'in (Aslında –BM- Bunlar, 3-5 devlet- örgüt! 200 devletin olduğu dünyada 3-5 Hükümdar!)  “Irak'a Kuveyt’ten çekilmek için tanıdığı sürenin dolması üzerine, ABD’nin, 1991'in başlattığı operasyonun –Savaş’ın- ismi. “ Gerçeğinde her şey bir oyundur. Saddam’ı savaşması için, İran’a ve Kuveyt’e  gönderen Amerikalılar, Batılılardır. Amaç, petrol ve silah ticareti, sömürüdür.

 

Resim; https://tr.wikipedia.org/wiki/Bell_AH-1_Cobra

Kaynaklar; (1-2)Savaş Ganimetleri, Sahife:208, 214.

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..