Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bayan Aksoy, “Sağlıklı kadın, sağlıklı toplum demektir” dedi...

Bayan Aksoy, “Sağlıklı kadın, sağlıklı toplum demektir” dedi...
 

Mersin'de Bayan Aksoy,kadınlara tam destek veriyor...


Mersin Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy’un koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü’nce yürütülen “Kadın Sağlığı Projesi” kapsamında, her kesimden kadına ulaşılarak ‘kadın sağlığı’ konusunda seminer veriliyor. Bu kapsamda Cumhuriyet Mahallesi Meltem Sitesi’nde ikamet eden kadınlara, ‘meme kanseri, belirtileri ve korunma yolları, rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz ve sağlıklı beslenme’ konularında sinevizyon eşliğinde bilgi verildi.

Proje Koordinatörü Hülya Aksoy’un da katılarak kadınları yalnız bırakmadığı seminere site sakini hanımlar yoğun ilgi gösterdi. Proje Koordinatörü Hülya Aksoy, aileyi ayakta tutan kadının önce kendi sağlığına özen göstermek zorunda olduğunu vurgulayarak, “Önce kendiniz, sonra aileniz, sonra da sağlıklı bir toplum için kendinize özen gösterin. Eğitim seminerlerine de mutlaka katılmaya çalışın.”dedi. Hülya Aksoy, ‘Kadın Sağlığı Projesi’ kapsamında şu ana kadar 453 bin 682 kadına ulaşıldığını, 4 bin 790 kadında şüpheli bulguya rastlanıldığını, memesinde şüpheli bulguya rastlanan kadınların yüzde 90’ının ileri tetkiklerinin yapıldığını, 77 kadına ise kesin tanı konulduğunu kaydederek, erken teşhis ve tanının hayat kurtaracağını söyledi.

-MEME KANSERİNİN NEDENLERİ VE KORUNMA YOLARI-
Daha sonra Yenişehir Sağlık Grup Başkanlığı Doktoru Özlem Kemal Delibaş, kadınlara, kendi sağlıklarını ilgilendiren konular hakkında sinevizyon eşliğinde bilgi verdi. Dr.Delibaş, dünyada her 7 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü, bunun korkutucu bir rakam olduğunu ifade ederek, ülkemizde kadınları öldüren kanserlerin başında meme kanserinin geldiğini ve bu konuda kadınların bilgilendirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Süt bezlerindeki hücrelerin anormal şekilde çoğalmaları ve bu anormal hücrelerin başka organlara giderek anormal düzeyde büyümeleri sonucu meme kanserinin geliştiğini ifade eden Dr.Delibaş, her yaş grubunda görülmekle beraber 50 yaş üzeri kadınlarda bu riskin 4 katına çıktığını söyledi. Ailede mevcut olması, adet düzensizliği, şişmanlık, radyasyon, beslenme tarzı, alkol ve sigara kullanımı gibi nedenlerin kanser riskini artırdığını ifade eden Delibaş, düzenli beslenme ve düzenli spor yapmanın riski yüzde 40 oranında azaltacağını vurguladı. Her kadının 20 yaşından itibaren ayda bir kez 10 dakika ayırarak kendi kendine meme muayenesi yapması, 20 ila 40 yaş arasındaki kadınların 3 yılda bir ayrıntılı meme muayenesinden geçmesi, 40 yaşın üzerindeki kadınların ise yılda bir defa muayeneden geçip gerekiyorsa mamografi ya da ultrasyon çektirmesi gerektiğini söyleyen Delibaş, erken teşhis ve tedavinin hayat kurtaracağını vurguladı. Dr.Delibaş ayrıca rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz ve sağlıklı beslenme konularında kadınlara bilgi verdi.

Bayan Aksoy, Eğitimciliğin verdiği tecrübelerin neticesinde Mersin'de bir çok projeye başarı ile imza atıyor. Yani Sayın Vali Aksoy'un Ufkunun geniş olması ve bir çok işleri başarı ile tamamlamasının ardında halkımızın verdiği desteğin yanı sıra Bayan Hülya Aksoy'un gayretleri var. Aksoy çiftine zorlu yollarda başarılar dilerim...

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..