Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '07

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Bayanlar lafım size!

Bayanlar lafım size!
 

Rahim ağzı kanserine HPV adlı bir virüsün neden olduğunu biliyor musunuz?

Dünyada her iki dakikada; üç kadından ikisinin rahim ağzı kanserinden öldüğünü biliyor musunuz? Ya da bu virüsden korunmak için bir aşı bulunduğunu biliyor muydunuz?

Ya da kızınızı bu virüsden, yani rahim ağzı kanserinden korunmak için ne yapardınız? Ben her şeyi yapardım...

Rahim ağzı kanseri human papiloma virüs (HPV) meme ve rahim kanserinden sonra kadında rastlanan en yaygın kanser türüdür. Ortalama görülme yaşı 45 dir. Tedavisi ise çok acılı, uzun verici ve utandırıcıdır. Asıl nedeni tam olarak bilinmemekle beraber bazı bir kaç etken vardır:

-Cinsel yaşamın 20 yaşından önce başlaması,
-Çok eşlilik,
-Genital siğiller, birkaç neden arasındadır.

Kadın vücudunda tarama yapılabilen, erken aşamada veya oluşmadan tespit edilebilen başlıca kanser rahim ağzı kanseridir. Pap-smear testi denilen basit bir yöntemle tespit edilebilir. Sürüntü testi de denilen bu testin yapılması çok basittir. Vagina ve rahim ağzından dökülen hücrelerin basit bir fırça yardımıyla alınarak lam üzerine sürülüp boyanarak mikroskop altında incelenmesidir. Böylece daha ortaya çıkmadan, kansere dönüşebilecek hücreler tespit edilip, doku örneği alınarak kanser öncesi hastalık veya rahim ağzı kanseri çok erken aşamada tespit edilebilir.

Ve 9-45 yaş arasındaki bayanlar için GARDASİL denilen bir aşı çıkmış. Aşı üç periyotta uygulanıyor. Yani 0-1-3 periyodu uygulanıyor. Aşı yaptırdıktan bir ay sonra tekrar bir periyot uyguluyorsunuz, o uygulamadan üç ay sonra tekrar bir üçüncü periyot uygulayarak kendinizi ömür boyu rahim ağzı kanserinden korumuş oluyorsunuz.

GARDASİL ismi verilen bu aşı HPV nin en sık genital siğil yapan 6 ve 11 no'lu türüne, ve en sık rahim ağzı kanseri öncüsü lezyon olan ve rahim ağzı kanseriyle ilişkili olduğu düşünülen 16 ve 18 no'lu türüne karşı koruma sağlamaktadır.

YAPABİLECEĞİNİZ HER ŞEYİ ÖĞRENİN!

GEÇ OLMADAN AŞI OLUN!

SEVDİKLERİNİZ İÇİN ELİNİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIN!

 
Toplam blog
: 30
: 1454
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

sığmaz ki buraya ne sen ne kalabalıklar! ..