Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bayatladıkça “lezzetlenen” çıtır kurabiyeler!

Bayatladıkça “lezzetlenen” çıtır kurabiyeler!
 

Pazar günü pişirdiğim çıtır kurabiyeler...


İnanın, tarifini verdiğim bu şahane kurabiyeler yenilmek için beklerken

daha da lezzetleniyorlar, asla bayatlamıyorlar.

Hangimizin çocukluk anıları arasında evde pişerken etrafa yayılan

mis gibi kurabiye kokulu mutfaklar yoktur …

Okuldan geldiğimizde yada sabah uyandığımızda, kokuyu takip ederek bulduğumuz

o kurabiyelerin tadını kim unutabilir?

Yada hangimizin çocuğu okuldan gelince mutfakta ki kavanozda duran anne

kurabiyesini ağzına atıp yedikten sonra bir tane daha istememiştir.

Kendi ellerinizle, sevginizi katarak yaptığınız mis gibi kurabiyeleri, çocuklarınıza yada konuklarınıza ikram etmenin keyfi ise hiçbir şeyle ölçülemez.

Resmini gördüğünüz bu kurabiyeler de, pişirdiğiniz zaman bayatlamadan tükenecektir eminim. Bizim evde genellikle böyle oluyor.

Çoğunuzun yapmayı bildiğinden emin olduğum bu kurabiyeleri, daha önce denememiş veya unutmuş olan arkadaşlarım için tarif etmek istedim.

Herkese şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler ve yapılışı;

200 gr tereyağı (küp küp doğranmış),

2 yumurtanın tamamı,

1 su bardağı şeker (arzuya göre daha az, yada çok)

2 su bardağı un,

½ su bardağı nişasta,

1fiske tuz, ½ çay kaşığı kabartma tozu,

1 paket vanilya,

4-5 yemek kaşığı küçük doğranmış portakal kabuğu şekerlemesi,

(Ben kabuklarıyla hazırlanmış portakal reçeli kullanıyorum)

½ su bardağı damla çikolata.

Tereyağı, şeker ve yumurtaları iyice çırpalım. Portakal ve çikolatalar hariç kalan malzemeleri ilave edelim. Son olarak da portakal ve çikolata parçalarını ekleyip karıştıralım. Hamur hafif yapışık bir kıvamda olacak. Yarım saat kadar buzdolabında bekletelim.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine (1 tepsi de 9 adet olacak) eşit büyüklükte ve aralıklı olarak paylaştıralım. Pişerken yayılıp büyüyecekler. 180 derecede (10 ila 20 dakika arası) altın rengi olana kadar pişirelim. Soğuması ve kıtır kıtır olması için dışarıda birkaç saat bekletelim.

Sonra kavanoza veya teneke kutuya koyup 15-20 gün saklayabilirsiniz.

Eğer diyet yapıyorsanız;

Aynı ölçüleri kullanarak;

Şeker yerine 1/2 bardak pekmez ve çeşitli meyve kurusu, beyaz un yerine tam buğday unu, tereyağını da yarı yarıya azaltıp, ½ çay bardağı sıvı yağ ilave ederek hazırlayabilirsiniz.

Yine aynı şekilde pişirin böyle de çok güzel oluyorlar.


Daha fazla tarif için: http://www.dokuzuncubulut.com/

 
Toplam blog
: 55
: 2883
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..