Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '10

 
Kategori
Felsefe
 

Bazen yenilmek de erdemdir...

Bazen yenilmek de erdemdir...
 

Her insan kendine yakışan davranışta bulunur..


İnsan yaratılış itibariyle ‘’sürekli galip gelme, fikirlerini kabul ettirme arzusundadır .’ 

’ Bir tartışmada mutlaka son sözü söyleyen olmak ister. Fikirlerini benimsettiği zaman başarı elde ettiğini düşünerek, mutlu olur. Oysaki asıl başarı karşı tarafı yenmek değildir. Başarı bazen de ‘’yenilmektir’’. Yenilgi gibi görünen bu durum kişiyi yücelten davranıştır. 

Yenilmek demek, pes etmek doğrulardan ödün vermek değildir.  

İnsan düşünen bir varlıktır ve her insan yaşamı boyunca aldığı eğitimle, gördükleriyle, inançlarıyla ve yaşanmışlıklarıyla geleceğe ışık tutar. Böylece etkin düşünce üreterek, problemin sonucuna ulaşır. Uzmanı olduğunuz bir konuda, karşı tarafın önyargıyla ileri sürdüğü bir fikri yanlış olduğunu bile bile kabul etmek tabii ki doğru bir davranış değildir. 

Ancak karşı tarafın yarı yarıya makul fikirler sunduğu bir ortamda; yenilgiyi kabul etmek yani tevazu göstermek erdemliktir. 

% 50 lik, yarı yarıya olan bir durumda, her iki tarafta isterse birbirlerine üstünlük sağlamaya kalkabilirler. Dolayısıyla bu gibi durumda üstün geldiğini düşünen kişi aslında karşı tarafın güzel ahlakından tevazusundan dolayı galip gelmiştir. Sırf karşı tarafın büyüklük ve enaniyet hissinin tatmin olması için diğer taraf yenilgiyi kabul etmiştir. Tabii ki enaniyet içerisindeki bu insanın karşı tarafın ince fikrini idrak etmesi beklenmez. Çünkü bu tarz insanlar için sadece fikirlerini kabul ettirip, galip olmak önemlidir. 

Ruhundaki büyüklük taslama hastalığı nedeniyle ve haklı çıkmadığı takdirde sorun çıkaracağı düşünüldüğü için, çevresindeki herkesin idare ettiği ve sırf bu yüzden her dediğine uyulan biri olmuş olmak, bir üstünlük değildir. Aksine bu, bir insan için oldukça küçük düşürücüdür. 

Bu tarz insanlarla hiçbir zaman tartışma içerisinde olmamalı, gerekirse özür dilerim deyip geçiştirmelidir. Çünkü önemli olan yenilmek değil, Allah’ın rızasını kazanacak tavır içerisinde olmaktır. 

Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın kendilerini hidayete erdirdiği kimselerdir ve onlar, temiz akıl sahipleridir. (Zümer Suresi, 18) 

Sözün özü; 

Her insan kendine yakışan davranışta bulunur. Davranışlarınızı kendinize yakıştırıyorsanız devam edin. 

''Bazen yenilmek de erdemdir '' 

Sevgi ve ışıkla. 

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..