Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

28 Şubat '09

 
Kategori
Dilbilim
 

Bebeğin dilsel gelişiminde ilginç bulgular

Bebeğin dilsel gelişiminde ilginç bulgular
 

Bebeğin dilsel gelişiminde ilginç bulgular

* Bebekler bir aylıkken ponolojik açıdan sesleri birbirlerinden ayırt etmeye başlarlar. Çocukların bu ayrımı yapmaya başlamaları onların dilin anlamsal boyutu içerisine dahil olduklarını göstermektedir. ( « Pah » ve « bah » ; « tat », « kat », « mah », « nah » gibi.)

* İki ay civarlarında bebekler cıvıldamaya başlarlar. Bu genellikle birileri onlarla doğru konuşmaya başladıklarında gerçekleşir. Bu sesler « uuu », « guu » türünden seslerdir.

* Dördüncü aydan itibaren « ba », « ga » gibi tek heceli sesleri çıkarırlar.

* Altıncı aydan itibaren ıkıldamaya başlarlar. « Bababa », « mamama » türünden aynı sesleri tekrar ederler.

* Dokuzuncu aydan itibaren ıkıldama daha da karmaşıklaşır. Konuşma gibi sesler çıkarırlar fakat bunların kelime olarak adlandırılması zordur.

* Bebekler ilk kelimelerini bir yaş civarında üretirler ama iki yaş civarındaki çocuklar ortalama 900 kök kelime bilirler. Iki buçuk yaşından dört buçuk yaşına kadar olan en hızlı gelişmede bebekler ortalama günde üç kelime öğrenirler. Altı yaşında kelime hazneleri 8000’ e ulaşmıştır.

* Ikıldamalar tümden tesadüfi değildir. En azından daha sonraki kısımlara doğru bebeğin etrafında duyduğu ana dilindeki seslerin sıklığını yansıttığı görülür.

* Bebekler genelde « b », ve « g » seslerini önce çıkarırlar. «Ş », ve « f » çok sonları gelir. “R” en zor çıkarılan fonemdir.

* Küçük bebekler bebek konuşmalarını dinlemeyi tercih ederler. 1985 yılında Anne Fernald yaptığı bir araştırmada dört aylık bebeklerin, aynı kadının normal tarzda konuşmasının duyulduğu teyptense, çocuk tarzında konuşmasının duyulduğu teybe doğru döndüklerini tespit etti.

* Doğuştan sağır bebekler normal bebekler gibi altı yaş civarında ıkıldamaya başlarlar. Bir veya iki ay sonra daha az ıkıldarlar ve seslerin oranı duyan bebeklere nazaran kısıtlıdır.

* işaret dilini kullanan ebeveynlerin çocukları ilk kelimelerini sözlü dili kullanan bebeklerden önce üretirler. İşaret dilini kullananlar işaret kelimelerini daha çabuk kazanırlar ve kelimeleri cümle yapmak için daha çabuk bir araya getirirler.

* İlk altı aylarında bebekler yapabildiklerinden daha fazla sesi ayırt edebilirler. Konuşma seslerindeki küçük ayrılıkları anlayabilme duyarlılıkları, etrafındakilerce konuşulan dilin düzenli seslerine aşina oldukça körleşir. Örneğin yapılan bir çalışma dört ve altı aylık bebeklerin Japoncadaki “ki” ve “kii” heceleri arasındaki farkı söyleyebildiklerini ortaya koydu. Ama on ay ile bir yaş civarında bu yeteneklerini kaybettiklerini tespit etti.

* 1986’da ABD’deki bir araştırmada annelerin kız çocuklarına duygularını erkek çocuklarına yaptıklarından daha fazla aktardıkları bulundu. İki yaş civarında kızlar kendilerini nasıl hissettiklerini erkeklerden daha fazla ifade ettiler.

Annelere tavsiyeler

* Günlük aktivitelerinizi çocuklarınızla paylaşın, onları günlük yaşamınıza olabildiğince katın.

* Çocuklarınız ile konuşun. Onların sorularını her zaman yanıtlayın.

* Asla çocuğunuzun çabasını eleştirmeyin.

* Çocuğunuza öğrenme ve keşfetme konusunda rehberlik edin.

 
Toplam blog
: 8
: 4541
Kayıt tarihi
: 17.05.08
 
 

1977 doğumlu olan yazar lisans eğitimini 1999 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara