Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '07

 
Kategori
Sağlık
 

Bebekler Ölmesin

Bebekler Ölmesin
 

Bugünkü Milliyette bir haber var. “Kalp damarları tıkalı olan yeni doğan bir bebek 3 gün içinde ameliyat edilmezse ölecek.”

Ailenin sosyal güvencesi ve yeşil kartı yok. Bu nedenle hastaneler kabul etmiyor. Çünkü hastaneler ameliyat masraflarını alamayacaklarını düşündükleri için bebeği ameliyat etmek istemiyorlar.

Türkiye de sağlık sisteminin getirilmek istendiği noktayı kısaca özetleyen bir tablo.

Sağlık hizmetleri, hastaneler ve sağlık ocakları “Sağlıkta Dönüşüm Programı” adı altında tamamıyla özelleştirilmek isteniyor.

Özel sektör insanların gereksinimlerini karşılamak ve “kar elde etmek” amacıyla mal ve hizmet üretip pazarlayan örgütlerdir. Yaşamlarını devam ettirebilmeleri için para kazanmaları ve kar etmeleri gereklidir. Yani hayır kurumu değildirler. Kazanacakları paraya bakarlar. Kuruluş felsefesi budur.

Özel sektörün sağlık sistemi içerisinde var olmaları ve boşlukları doldurmaları gereklidir. Fakat sistemin tamamını özel sektöre devretmek ve sağlık gibi önemli bir konuyu özel sektörün insafına bırakmak, anayasamızda da belirtilen sosyal devlet olma özelliğinin yok sayılması demektir.

Devlet, Genel Sağlık Sigortasını başlatarak özelleştirilen hizmetlerin finansmanını sağlayacağını düşünmektedir.

“Aile Hekimliği” yazımda GSS nın prim temelli olması nedeniyle sorunlara çözüm getirmeyeceğini yazmıştım. Çünkü primlerini yatıramayan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklardır. Başvurdukları özelleştirilmiş aile hekimleri veya hastaneler vatandaşın önce sigorta primini yatırıp yatırmadığına bakacaklardır.

GSS nın prim temelli olması demek; vatandaşların ödedikleri primlerle, GSS na dâhil olmaları, ödeyemeyecek durumda olanlarında primlerini devletin ödemesi anlamındadır.

Bağkur ve SSK primlerini düzenli ve zamanında toplayamayan devlet GSS primlerini nasıl toplayacaktır? Özellikle Bağkur ve tarım sigortalılarının primlerini ödemekte güçlük çektiklerini biliyoruz.

Primlerini çeşitli nedenlerle yatıramayan vatandaş sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacaktır?

GSS nın temel teminat paketinin içindeki hizmetlerin kapsamı, vatandaşların beklentilerini karşılayacak mı? Ceplerinden ne kadar para çıkacak?

Bu soruların cevabı net olarak verilmediği müddetçe, GSS ve yapılan özelleştirmelerin vatandaşa fayda getireceğini düşünmek saflık olur.

Genel Sağlık Sigortası Türkiye için çok geç kalınmış ve olması gerekli bir sağlık finansman fonudur.

Fakat bu fonun prime dayalı değil gelirle artan oranlı genel vergilerle finanse edilmesi gereklidir diye düşünüyorum.

Veya sağlık hizmetlerinin genel bütçeden karşılanması gereklidir.

Sağlıkta özelleştirme ve prime dayalı GSS, Türkiye de sağlık sorunlarını ortadan kaldırmayacak daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir.

Ülkemizde sağlık sisteminde tıkanıklıklar ve çok önemli sorunlar vardır. Fakat bunun çözümü Dünya Bankası ve İMF nin hazırladığı programlar değildir.

Süreç devam ediyor, kamuoyu şu anda yapılanları tartışıp değerlendirecek durumda değil. Fatura yüksek olarak vatandaşa çıkacak, çıkıyor da. Bebeklerimiz, hastane kapılarında parasızlık yüzünden ölümü bekliyor.

Umarım yanlıştan dönülür.

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..