- Kategori
- Beslenme
Bebeklerimizde Ek gıdaya başlama süreci

Bebeklerimizde Ek gıdaya başlama süreci
Bebeklerimizde Ek gıdaya başlama süreci
Bebeğimiz anne sütü ile besleniyorsa 6. Ayda artık yavaş yavaş ek gıda sürecine başlanabilir. Bu konuda bebeğinizi takip eden çocuk doktorunun rehberliğinde ilerlemek ve bebeğinizi acele etmeden yeni besinlerle tanıştırarak zengin bir damak tadı geliştirebiliriz.
Ek gıda sürecine en ideal dönemde başlamak bebeğimizin sindirim sistemi başta olmak üzere çok önemlidir. Dikkatli olmamız büyük önem taşır.
Peki erken veya geç başlarsak ne olur?
Ek gıdaya Erken ve Geç Başlamanın Dezavantajları
• Ek gıdaya erken başlama ile anne sütü verimi ve anne sütü verme süresi azalır.
• Ek gıda önemli bir bulaşma kaynağı olduğu için bu besinlere erken başlama ile anne sütündeki koruyucu etmenler daha az alınır. Bu nedenle bebeklerde hastalık görülme oranı ve bu hastalıklara bağlı ölüm riski artar.
• Ek gıdaların besin değerleri anne sütüne göre daha düşüktür ve anne sütünün yerine geçemezler.
• Ek gıdalara erken başlama sonucunda anne sütü ile beslenme süresinin kısalması, bebeğin anne sütünden yararlanmamasına neden olur.
• Ek gıdalara erken başlanması ve anne sütü ile birlikte aynı öğünde kullanılması anne sütündeki demir, çinko gibi birçok besin öğesinin emilimini azaltır.
• Ek gıdalara erken başlanması sonucu atopik hastalıklar, astım, tip 1 diyabet, alerjik hastalıkların, enfeksiyon hastalıklarının ve özellikle barsak villus işlevlerinin bozulması riski artar.
• Ek gıdalara geç başlanması sonucunda ise bebeğin büyüme ve gelişmesi duraksamakta, malnütrisyon (kötü beslenme) ve çeşitli vitamin mineral yetersizlikleri oluşmaktadır.
• Ek gıdalara geç başlanması ile demir ve çinko gibi mikro besin eksiklikleri oluşmaktadır. Çünkü 6. aya kadar bebeğe yeterli miktarda demir ve çinko sağlayan anne sütü, bu süreden sonra tek başına yetersiz kalmaktadır.
• Ayrıca Ek gıdalara geç başlama ile bebeğin çiğneme gibi yeme işlevlerinin gelişimi ile yeni tat ve yapıdaki besinlere alışması gecikir.
• Eğer ilk 6 aylık dönemde anne sütü azalıyorsa (yanlış emzirme tekniği sonucu veya göğüslerdeki sütün tamamen boşaltılmaması sonucu), önce anneye anne sütünün arttırılmasına yönelik eğitim verilmeli, yanlışlar düzeltilmeli ve ek gıdalara gereksiz yere erken başlanmamalıdır.
Yaşamın ilk 15 haftasından önce ek gıdalara geçen çocuklar, 6 aydan sonra ek gıdalara geçen çocuklarla karşılaştırıldıklarında, 7 yaşında solunum sistemi bozukluklarının daha sık olduğu (sırasıyla % 21 ve % 10) ve vücut yağlanmasının daha yüksek olduğu (sırasıyla % 19 ve % 17) gösterilmiştir.
Ek gıda da öğün sayısı ne olmalı;
Ek gıdaların verilme döneminde ( ek gıdaya geçiş dönemi) öğün sayısı besinlerin enerji yoğunluğuna ve her öğünde tüketilen miktarlarına bağlıdır. Sağlıklı beslenen anne tarafından emzirilen süt çocuğunun tamamlayıcı besinlerden alması gereken günlük öğün sayısı;
6-8. aylar arasında 2-3 kez,
9-11. aylar arasında 3-4 kez,
12-24. aylar arasında 3-4 kez olmalıdır.
Eğer her öğünde alınan besinin enerji yoğunluğu düşükse veya bebek emzirilmiyorsa öğün sıklığı arttırılmalıdır. Öğün sıklığının gerekenden daha fazla olması, anne sütünün daha az alınmasına yol açar. Ayrıca fazla miktarda besin hazırlığına, besinin uzun süre saklanmasına, bulaşma riskinin artmasına, güç ve zaman kaybına neden olmaktadır.
Bir yaş sonrası çocuğun besin tüketimine göre 5 veya 6 farklı besin verilmesi önemlidir.