Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Beden Dismorfik Bozukluğu (Beden Algısı Bozukluğu)

Beden Dismorfik Bozukluğu (Beden Algısı Bozukluğu)
 

Beden Dismorfik Bozukluğu (Beden Algısı Bozukluğu)


Beden Dismorfik Bozukluğu (Beden Algısı Bozukluğu): Kişinin dış görünüşü konusunda yüksek düzeyde kaygı duymasıdır. Dış görünümünde, başkalarınca gözlenebilir olmayan ya da başkalarınca önemsenmeyecek, bir ya da birden çok kusur ya da özür algılama düşünceleri ile uğraşıp durmadır. Ergenlerde sıklıkla görülür.

Kişi bedeninin bazı bölümlerini (özellikle burun, kulak, ağız, cilt, saç) beğenmez ve bundan dolayı kendini çok çirkin hisseder.

Kas algısı bozukluğu ile alakalı algı bozukluğu da görülür; kişi, vücut yapısının çok küçük ya da yeterince kaslı olmadığı düşüncesi ile uğraşıp durmaktadır. Bireyin görünüşüyle ilgili kusuru ya tümüyle hayalidir ya da küçük bir kusur orantısız olarak büyütülmektedir.

Kişi, bu bozukluğun gidişi sırasında bir zaman, dış görünümüyle ilgili kaygılarından ötürü yinelemeli davranışlarda (Örneğin; aynaya bakıp durma, aşırı boyanma, derisini yolma, güvence arayışı) ya da zihinsel eylemlerde (Örneğin; dış görünümünü başkalarıyla karşılaştırma) bulunur.

Bu düşünsel uğraşlar, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.

Uyarı: Beden Dismorfik Bozukluğu DSM-V tanı ölçütleri kitabında Obsesif-kompülsif bozukluk kapsamı içinde artık değerlendirilmektedir (DSM-IV’de Bedensel Belirti Bozuklukları: Somatoform bozukluk genel başlığı içinde ayrı olarak ele alınıyordu).

 

 

 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..