Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '09

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş-Kasımpaşa maçından notlar ve arkaplan

Beşiktaş-Kasımpaşa maçından notlar ve arkaplan
 

Mustafa Denizli


Kırmızı kartlar tesadüf değil

Yılmaz Vural az adamla baskın hücum yapmak istemiş. Gole kadar ki süreçte Beşiktaş’ın üzerine fazla adamla gelmek istemedi; özellikle kanatları kullanarak hızlı hücumlarla gol bulma niyetindeydi. Yılmaz Vural, Beşiktaş’ın üzerine çok adamla gitmesi halinde Bobo, Nihat gibi oyuncuların etkinliğinin artacağının farkında olduğu için böyle bir plan yapmış olmalı. Beşiktaş'ın oyun anlayışı ve erken gelen gol başlangıç planını bozdu. Beşiktaş’ın üzerine çok kolay gelinebiliyor olması nedeniyle Kasımpaşa'lı oyuncular psikolojik olarak öne çekildi. Öndeki etkinliklerinin / yeteneklilerinin yeterli düzeyde olmaması, etkili pozisyonlara girmelerine engel oldu; Beşktaş'ın etkili bir savunma veya hücum oyunu oynayarak değil, bu sayede kazandığı ileri sürülebilir.

Murat Erdoğan topla etkili görünse de, Yılmaz Vural, ayağında çok top tuttuğu için oyuncunun takımı yavaşlattığı yorumunu yapmış olabilir. Varlığıyla takımın topa daha çok sahip olmasını sağlıyor, bu, takımı görece itiyor, bu da, Nihat ve Bobo’ya alan açıyordu; oyundan bu nedenle alınmış olabilir; yerine oyuna giren oyuncu mümkün olduğunca basit oynadı. Bir sakatlığı olduğu için de oyundan alınmış olabilir. Yılmaz Vural topa Beşiktaş sahip olsun istedi, Denizli de Kasımpaşa; özellikle ikinci yarının ilk bölümlerinde Kasımpaşa Beşiktaş’a top göstermiyorken, Tello da oyunda değilken, oyundan Tabata ve Yusuf’un çıkmasının akılcı başka bir izahı yok. Tabata oyunun merkezinde, Yusuf da ön bölgede takımın iyi top kullanabilen tek oyuncusuydu; Denizli, merkezde Toraman ve Ernst’i, ön bölgede Bobo ve Nihat’ı sahada tuttu; bu oyuncu grubuyla topa sahip olunamayacağı açık. Ancak etkili bir kontra oyununu mümkün kılabilir bir oyuncu grubu. Yani, İki teknik direktörün de topu rakibin ayağına vermek istediği düşünülebilir; galip durumda olmasının avantajıyla Denizli'nin istediği oldu. Bu, iki kırmızı kartın da sebebi olabilir. Sivok sarı kart sınırında, oyun 2-0 ve “pozisyon içermeyen bir pozisyon”da sarı kart görerek cezalı duruma düşüyor. Yine, oyun 2-0 iken Ernst “pozisyon içermeyen iki pozisyon”da gördüğü iki sarı kart sonucu oyundan atılıyor ve cezalı duruma düşüyor; bu ruh hali sahadaki oyunun oyuncular üzerinde yarattığı bir etki olabilir. Lig sonuncusuna karşı mahkum oynamanın yarattığı doğal bir etki; çünkü oynanan oyun bir savunma oyunu değil, bir mahkumiyet oyunuydu, oyuncuları sinirlendiren oynanan oyunun gerçek anlamı olabilir, yani saldırganlıkları edilgenlik hissinden doğmuş olabilir. Beşiktaş ne top rakipteyken iyi savunma yapabiliyor, ne de top ayağındayken iyi hücum edebiliyor. Tabata "fazla" koşuyor; daha az koşup daha çok iş yapmayı öğrenmesi gerekiyor.

Yılmaz Vural’ın Allah ile arasında düzelme gözlemledim! Yılmaz Vural golü bu kez “normal dakikalarda” yedi, “anormal dakikalarda” değil; anlaşılan Vural, Galatasaray maçı sonrası kendisine yaptığım öneriyi dikkate almış!

futbolteknik@hotmail.com

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Felsefe okudum. İnsan denilen sürüye hakikatini hissettirmeye seviyorum. Araba ile kıyafet ile kendi..