Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '06

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Besin Zehirlenmeleri

Besin Zehirlenmeleri
 

Mevsim yaz. Yaz mevsiminde en çok görülen rahatsızlıklardan biri de besin zehirlenmeleridir. Bu yazımda sizlere besin zehirlenmesinden bahsedeceğim. Ayrıca, zehirlenmemek için neler yapılması gerektiğine de değineceğim. Dikkatle okuyun derim!

Zehirlenmenin Nedenleri
Başlangıçta da belirttiğim gibi besin zehirlenmeleri daha çok yaz mevsiminde ortaya çıkıyor. Tabii zehirlenmenin oluşmasında önemli etkenler de var. Bu etkenlerin başında,yenilengıdanın içindeki zehirli madde geliyor.Hayvan kaynaklı gıdalardanzehirlenme genelde bu yolla oluyor. İkinci önemli etken ise, işlenmemiş gıdanın içine katılan farklı tipteki maddeler. Üçüncü etken ise, gıdanın hazırlandığı ortam veya gıdayı hazırlayan kişi.

Hangi Yiyecekler Zehirliyor?
Besin zehirlnmelerine çoğunlukla bakteri türü mikroorganizmalar yol açıyor. Bu bakteriler genellikle 5-70 derece arasındaki sıcaklıkarda çoğalıyor. Bu gıdaların yenmesiyle de zehirlenme meydana geliyor. Sözkonusu bakteriler 70 derece üzerindeki sıcaklıkarda belirli bir süre ısıtma ve pastörizasyon ile ölüyor. Besin zehirlenmelerine neden olan gıdalar arasında hamburger yumurta, kremalı gıdalar, pastörize edilmemiş süt ve bu sütten hazırlanan gıdalar, soüğuk sandviçler, salatalar ve yeterince yıkanmadan ve pişirilemeden tüketilen sebze ve meyveler yer alıyor.

Belirtileri Neler?
Besin zehirlenmeleri hafif ve ciddi şekilde seyredebiliyor. Hafif seyreden bir zehirlenmenin en tipik belirtileri bulantı, kusma ve ishal. Ancak bazı besin zehirlenmeleri de ciddi seyrediyor ve kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. Bu tip bir zehirlenmenin en tipik belirtileri ise, kanlı dışkı, 38.5 dereceden fazla ateş, 48 saati geçenishal, şiddetli karın ağrısı. Bu tip belirtiler ortaya çıktığında hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmakta fayda var.

Güvenli Gıdalar Hangileri?
Besin zehirlensmesine yol açmayan ve güvenle tüketilebilecekgıdalar da var. Güvenli olarak nitelendirilen bu gıdalar arasında sert peynir, yoğurt, pastörize sütten yapılmış tereyağ gibi ürünler, yeterince pişirilmiş, kaynatılmış besinler, çay, kahve, asitli gıdalar, reçel, karbonatlı ve şişelenmiş gıdalar yer alıyor.

Zehirlenen Kişi Neler Yemeli?
Besin zehirlenmesinden en çok etkilenen kişiler ise, bebekler, çocuklar ve yaşlılar. Bu kişilerin daha dikkatli beslenmesi gerekiyor. Besin zehirlenmesi yaşayan bir kişinin süt ve sütte bulunan laktozlu gıdalar ile kafeinli içecekleri tüketmemesi şart. Tüketilmesi gereken gıdalar arasında, tuzlu kraker, çorba, yoğurt, kola türü içecekler, hazmı kolaylaştıran pirinç ve patates yer alıyor.

Son bir hatırlatma, tarihi geçmiş, kokmuş, bozuk, dışarıda kalmış gıdaları yemek de besin zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor. Bu nedenle özellikle dışarıdan satın alınan gıdalara dikkat edilmesi şart. Sağlıklı günler:))

 
Toplam blog
: 14
: 6889
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında çalı..