Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '06

 
Kategori
Emlak
 

Mortgage hayal mi oldu ?

Mortgage hayal mi oldu ?
 

Ev sahibi olmak isteyenlerin merakla beklediği Mortgage bir başka bahara mı kaldı ?Piyasalarda son bir kaç haftadır yaşanan dalgalanmalar ve Merkez Bankasının dolara müdahalesinin ardından gelişen faiz artırımı kararı hem piyasaları hem de ev sahibi olmak isteyenlerin umutlarını kötü yönde etkiledi.

Mortgage Görüşülecek mi ?
Mortgage, Türk kamuoyunda kira öder gibi ev sahibi olmaolarak biliniyor.Gündem yoğunluğu nedeniyle bir türlü Meclis'e gelemeyenMortgage mecliste görüşülmeyi bekliyor. Ancak, umutlar da azalmış durumda. Çünkü, Meclisin 1 Temmuz'da tatile girmesi ve bu tarihe kadarda yoğun bir şekilde çalışması bekleniyor. Görüşülecek tasarılar arasında Mortgage da var mı ? Bu soru henüz yanıt bulmadı.

Biz geçelim Mortgage ile ilgili diğer gelişmelere. Bankaların konut kredi faizlerini 0.90'a çektiği dönemde ev alma kararını verenler ve bunu uygulayanlar büyük oranda kar etti.Bundan sonra yaşanan faizlerdeki yükselişise, ev alma hayali kuranları hayal kırıklığına uğrattı. Bu durum Mortgage 'ın uygulanmasını da tehlikeye soktu. Çünkü, bilindiği gibi Mortgage , faiz oranlarının yüzde 1'in altında olduğu ekonomilerde uygulanabiliyor.

Piyasalar Ne Söylüyor ?
Türkiye'ye baktığımızda piyasalardaki dalgalanma sonrası dolardaki artışın ve Merkez Bankasının müdahalesinin ekonomideki olumlu seyri bir anda tam tersine çevirdiğini görüyoruz.Merkez Bankasının faiz artırım kararı da buna eklenince, belirsiz bir ortam oluştu. Uzmanlara göre, ekonominin içinde bulunduğu durum pek de güvenilir değil. Güven ortamı oluşması için de faizlerin düşmesini beklemekte yarar var.

Mortgage 'ın uygulanması için düşük faizli bir ekonomik ortam gerekiyor.Çünkü, ödemelerde vadeler 20-30 yılı buluyor. Faizlerin yüksek olduğu bir ortamda krediyi veren de krediyi alan da belirsiz piyasa koşullarında olduğunu biliyor. Dolayısıyla iki taraf da gelişmelere tedirginlik ile yaklaşıyor.

Vatandaş Ne Yapmalı ?
Peki, vatandaşlar ne yapmalı ? Uzmanların tavsiyeleri ev alma hayali kuranların bu hayallerini bir süreliğine de olsa ertelemesi yönünde. Çünkü, yüksek faiz oranları ile 20-30 yıl sürecek bir borç yükünün altına girmek vatandaşı zorrlayacak bir durum. Orta gelirli bir ailenin ev sahibi olabilmesi için kredi alacağı faiz oranının ise, yüzde 0.5 olması gerekiyor. Bu durumda uzmanlardan gelen tek bir öneri var: Piyasaların durulmasını bekleyin, uygun bir ortam oluştuğunda ve faizler düştüğünde harekete geçin. Nitekim Merkez Bankası'nın faaliyetleri ile Başkan Durmuş Yılmaz 'ın açıklamaları da bu yönde. Yılmaz'a göre, Merkez Bankası'nın aldığı kararlar uzun vadede sonucu alınabilecek kararlar. Bu durumda vatandaşa da beklemek düşüyor sanırım :)))

 
Toplam blog
: 14
: 6889
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında çalı..