Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

24 Mayıs '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Beyini kemiren ve besleyen yiyecekler...

Beyini kemiren ve besleyen yiyecekler...
 

IQ'yu yükselten yiyecekleri yemek için can atıyoruz.

Pek, zihni açtığını sandığımız bazı yiyecekler gerçekten bize faydalı mı, yoksa zararlı mı var? 

Aslında birçoğunun sağlığımıza zararlı olduğunun farkındayız fakat yemeye devam ediyoruz. Hangi besinlerden mi bahsediyoruz? 

Şeker

Şekerin harika bir tadı olduğunu inkâr edemeyiz. Ama sağlık için fazlasının ne kadar zararlı olduğunu da iyi biliyoruz. Şeker dengenizin ayarlanmasına dikkat etmeli ve kontrollü olmalısınız. Fazla şeker hem sizi ağırlaştırır, hem de beyin fonksiyonlarınızı kilitler. 

UCLA Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar fruktozun beyin aktivitelerini yavaşlattığını, hafızayı zayıflattığını ve insanı aptallaştırdığını gösteriyor.

Doymuş yağ

Harvard'da yapılan araştırmalar doymuş yağ oranı yüksek beslenmenin beyin fonksiyonlarına zarar verdiğini gösteriyor. 6000 kadın üzerinde yapılan ve dört yıl süren araştırma, doymuş yağ ile beslenenlerin hafızasında zayıflama olduğunu, zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlarla beslenenlerinse hafızasında güçlenme olduğunu gösteriyor.

Cips, pizza ve diğer hamur işleri

Fast food çocukları aptallaştırıyor mu? Evet, araştırmalarda da bu kanıtlandı. Ailelerin çocuklarına yeterli vakti ayırmamaları, hamur işine alıştırmaları sonucunda alınan kilolar, ağır diyet ve spor egzersizleri yapmayı gerektiriyor. Beynin gelişimini doğru sağlaması için çocukların gelişim dönemlerinde yediklerine dikkat etmeli.

Düşük karbonhidratlı diyetler

Tufts Üniversite'sinde yapılan araştırmaya göre 22 ve 55 yaşları arasındaki düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kadınların kavrama becerilerinde düşüş olduğu gözlemleniyor.

Vücudunuzun karbonhidrata da ihtiyacı olduğunu unutmayın. Beyin fonksiyonlarının verimli çalışması için karbonhidrata ihtiyacı var. Tüm karbonhidratlar zararlı değildir. Faydalı karbonhidratları beslenme programınıza eklemeyi unutmayın.

Tuzlu yiyecekler

Kalbe zararlı olduğu bilenen tuzlu yiyecekler beyine de zararlı. 1.200 kişi üzerinde üç yıl kadar süren araştırma yüksek sodyum alımının algıya zarar verdiğini gösteriyor.

Kızarmış yiyecekler

İspanya'da yapılan araştırmalar kızarmış yiyeceklerin Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkları teteiklediğini gösteriyor.

İşlenmiş proteinler

Proteinler kas yapıcıdır. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır. Doğal proteinler sinir sistemini yapılandırırken, işlenmiş proteinler tam tersini yapar. Yani sinir sistemini tahrip eder.

Tatlandırıcılar

İnsanlar zayıflamak için şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanırlar. Bunların daha az kalori içerdiği doğru olsa da faydasından çok zararı vardır. Uzun kullanımlarda beyin hasarına ve zihinsel bozukluklara yol açar.

Peki, beyini zayıflatan yukarıdaki yiyeceklere alternatif olan ve beyini besleyen yiyecekler yok mu?

Car tabi ki! İşte o besinler:

Hafızanızı besleyen 5 gıda

Unutulmuş randevulardan, gecikmiş işlerden, unuttuğunuz yüzlerden, yığılmış not kağıtlarından bıktıysanız size hafızanızı güçlendirmenize yardım edecek gıdalardan bahsedelim. Diyetinize mutlaka bu besinleri ekleyin, zihninizi de güzelliğiniz gibi zamana karşı koruma altına alın.

Yabanmersini: Bol miktarda içerdiği polifenol sayesinde beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabiliyor. Günde üç tepeleme yemek kaşığı, yani yaklaşık 30gram yaban mersini tüketmeniz yeterlidir.

Omega 3 : Yapılan araştırmalarda, Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin beslenmenin Alzheimer riskini azalttığı ortaya kondu. Unutkanlığı önlmek için bire bir.

Ceviz : Günde üç adet ceviz yemek, yaşlılığınız için yapacağınız en büyük yatırımlardandır. Ceviz de bir Omega 3 kaynağıdır. Emek için haftada iki gün balık yiyin.

B12 Vitamini: Yoğun iş temposu, ağır çalışma koşulları ve doğal yetiştirilmeyen besinler nedenleriyle özellikle B12 vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Haftada üç kez kırmızı et, günlük süt, yoğurt peynir ve yumurta tüketimi vücuda yeterli B12 vitamini alınmasını sağlıyor.

E Vitamini: Beyin sağlığı açısından temel yapıtaşlarından olan E vitamini bulgur, esmer pirinç, buğday, karabuğday, çavdar, yulaf gibi besinlerde bolca yer alıyor. Mutlaka diyetinizde yer verin.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara