Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '07

 
Kategori
Söyleşi
 

Beynelmilel'in yönetmeni Muharrem Gülmez söyleşisi...

Beynelmilel'in yönetmeni Muharrem Gülmez söyleşisi...
 

Filminiz gerçekten çok sıcak, içten ve samimi. Yörenin dokusunu çok iyi yansıtmış, insanını çok iyi karakterize etmişsiniz.

Film daha ilk baştan insanı saran bir örgü ile donatılmış ve sonuna kadar merakla izletebilmiştir.

1) Film normal bir Türk filmi çekim süresinin bayağı bir üzerinde çekildi. 4 ay gibi. Bu süre zarfında filminizin iş yapmayacağı, masraflarını karşılayamayacağı ve tutmayacağı yönünde karamsarlıklarınız oldu mu?

* Beynelmilel, 7, 5 haftada çekildi. Mekanların büyük bir çoğunluğu Tarsus’ta seçildi. Bu mekanların bulunması, döneme uygun hale getirilmesi, o bölgeden oyuncular seçilmesi gibi ön hazırlık ve hazırlık çalışmaları ise yaklaşık 4 ay sürdü.

Bu süre içinde filmin iş yapmayacağı, masraflarını karşılamayacağı ve tutmayacağı yönünde bir karamsarlık yaşamadık. Bunlar hiç aklımıza gelmedi mi ? Tabii ki zaman zaman bunlar günlük konuşmalarımız arasında geçti ama bu hiç bir zaman bir karamsarlık yoğunluğunda değildi.


2) Ünlü oyuncularla çalıştınız. Oyuncu yönetiminde bir sorun yaşadınız mı?

* Oyuncu yönetiminde kişisel sorunlar hariç bir sorun yaşadığım söylenemez. Oyuncunun ünlü olması sorunların artacağı anlamına gelmez. Oyuncu senaryoya ve yönetmene inanmışsa sette oyunculuk anlamında bir sorun çıkması zordur.


3) Eve dönüş filmi ile aynı anda vizyona giren ve nerdeyse aynı konuyu işleyen filminiz, diğerine göre, döneme daha esprili bir açı ile bakarken, eve dönüş, daha sert ve acı bir eleştiri yapmış. Sizce hangi tür eleştri halk üzerinde daha etkili olur ?

* Hangi tür eleştiri halk üzerinde daha etkili olur bilemem. Eleştrinin dozu ve tarzı zamana göre değişen bir olgudur. Biz filmi tasarlarken eleştirinin dozu yada biçiminden çok, filmin hikayesini nasıl anlatacağı konularına kafa yorduk. Öncelik iyi SİNEMA filmi yapmaktı.


4) Ortak bir yönetmenle çalışmanın ne gibi zorluklarını yaşadınız ?

* Bir yaratım sürecinde yaşanabilecek bütün zorlukları karşılıklı olarak yaşadık. İhtilafa düştüğümüz bütün konularda egolarımızı bir yere koyduk ve salim kafayla, filmin iyi çıkması adına doğru kararlar almaya çalıştık.


5) Filmin ismi konusunda sıkıntı yaşadınız mı? İlk aklınıza gelen isim beynelmilel mi idi?

* Filmin adı film çekiminden sonra konmadı, dolayısıyla zaten ismi Beynelmilel’di. Yapımcı firma tarafından başka önerilerde geldi ama filmin ismi ilk haliyle kaldı.


6) Son dönem Türk sineması hakkındaki görüşleriniz neler ?

* Son dönem Türkiye sinemasını yakından takip ediyorum. Bütün dünya sinemalarında olduğu gibi çok kötü ürünlerin yanı sıra cok başarılı ürünlerde çıkıyor. Yurtdışı festivallere davet edilen, ödül alan filmlerimiz çoğaldı. Bu çok gurur verici bir şey. Bu kuşağın içinde olmak benim için bir şans diye düşünüyorum. Bu tür gelişmeler geleceğe dair umutlarımı taze tutuyor. Artık Cannes, Moskova, Tribeca, Berlin gibi hatırı sayılır festivallerde yer almak yalnızca hayal değil. Tüm bunlar şu andaki Türkiye sineması yaratıcılarını daha iyi işler yapmaya heveslendiren gelişmler.


7) Yeni projeleriniz var mı?

* Halihazırda, hazırlığına başlanmış yada çekim tarihi kararlaştırılmış bir projem olmamasına rağmen üzerinde çalıştığım bir kaç tane proje var.

8) James bond filminde yardımcı yönetmenlik yapmışsınız ? Türkiyede film çekmek ile yurtdışında film çekmek arasında ne gibi farklılıklar var.

* James Bond filminin Türkiye çekimlerinde çalıştım. Yaptığım işin adı yardımcı yönetmenlik olsa bile Türkiye çekimlerinde bildiğimiz anlamda bir yardımcı yönetmenlik yapmadım. Daha çok yurtdışından gelen muadilim arkadaşın isteklerini Türk ekibe aktarmaktı işim. Sadece James Bond filminde değil yurt dışından gelen bir çok ekiple çalıştım. Film çekim yöntemleri bütün dünyada aynı ancak iş disiplini ve işin gerekliliğini yerine getirmek farklı. Yurtdışından gelen ekiplerden bunu öğrendim ve meslek hayatımda bundan çok yararlandım..


9) Filminiz katıldığı her festivalde eli boş dönmüyor. Son olarak Ankara film festivalinde en iyi film ödülünü aldınız ? Sizce şu an yaşadığımız siyasi çalkantılı dönemin filminizin başarısı yönünde etkileri var mı?

* Şu an yaşadığımızı siyasi çalkantılı dönemin filminizin başarısı yönünde etkilerinin olduğunu düşünmüyorum. Daha önce belirttiğim gibi bizim önceliğimiz iyi bir sinema filmi yapmaktı. Zannediyorum bu niyetimizin meyvalarını topluyoruz.


Röportaj:Necati Doğan(http://www.yesilcam.gen.tr/ adına)

 
Toplam blog
: 64
: 5712
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

İnsanım herkes kadar; zengin kadar fakir kadar, kadın kadar erkek kadar, Müslüman kadar Hristiyan ka..