Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Beynin sırları çözülüyor!

Beynin sırları çözülüyor!
 

resim,gazetevatan'dan.


ABD'deki Brown Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Arto Nurmikko, beyne yerleştirdikleri mikro çip sayesinde düşünce yoluyla cihazların hareket etmesini sağladıklarını, 10-15 yıl içinde mikro devrelerin beynin içine yerleştirilmesinin yaygınlaşacağını bildirdi.

Brown Üniversitesi'nde mühendisliği beyin bilimiyle birleştirdiklerini anlatan Nurmikko, beyinden gelen sinyalleri alıp beynin ne yapmak istediğinin şifresini çözmeyi, bu şekilde de tekerlekli sandalye ve klavye gibi cihazları beyin sinyalleriyle çalıştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Omurilik zedelenmesi yaşayan kişilerin, vücudunu hareket ettiremezken beyinlerinin mükemmel şekilde çalıştığına dikkati çeken Prof. Nurmikko, projenin bu şekilde yaşayan kişilere büyük yarar getireceğine değindi.
Beyin sinyallerini çözüp, ne söylemeye çalıştığını anlayabileceklerini anlatan Nurmikko, “Beyin sinyallerini anlayarak, tekerlekli sandalye, klavye gibi cihazları çalıştırabiliriz” dedi.

Nurmikko, sistemi çalıştırabilmek için öncelikle beyne bir mikro çip yerleştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Bu şekilde beynin dilini anlamaya çalışıyoruz. Bu süreçte, dinleme, anlama ve hareketin nasıl olacağını çözmek çok önemli. Buna beynin planlama süreci diyoruz. Beynin kolu, kasları nasıl hareket ettirdiğini anlamamız çok önemli. Beyin, kalemi nasıl tutacağını, yazıyı nasıl yazacağını hep planlıyor. Bu süreci çözdüğümüz zaman, beynin fonksiyonlarını da çözmüş olacağız. Beyne konan mikroelektronik sistem beynin bütün sırlarını çözebilecek kapasiteye ulaşacak. Dolayısıyla beyin ne yapmak istediğini bu çipler sayesinde dışarı yansıtmış olacak.”

Prof. Nurmikko, projede şu anda maymunlar üzerinde çalıştıklarını, daha önce insanda da küçük denemeler yaptıklarını anlattı. İnsanla çalışmalarında basit kol hareketlerini yaptırmayı başardıklarını belirten Nurmikko, “10-15 yıl içinde kablosuz şekilde cihazları çalıştırmaya yarayacak mikro devrelerin beynin içine yerleştirilmesi yaygınlaşacak” diye konuştu.

Çok şükür ki, gelişmiş ülkelerde ki bilim adamları, bilimsel özgürlüğünü sınırsız kullanabilme avantajıyla, kendini bilime ve bilimsel araştırmalara vererek, beynini yararlı buluşlar için “özgür”ce kullanabilmektedir…
Bizim gibi henüz gelişememiş ya da gelişmesinin önüne türlü engeller konan, bilim adamlarının kolayca karalanıp, özgüvenlerinin yok edildiği, bilimsel amaçla kurulmuş kurumlarının dahi, belli görüşlerdeki kişilere teslim edilerek, bilimsel çalışmaların engellendiği ülkelerde ise; bilim adamlarının ne yazık ki böyle bir şansı olamamaktadır…

Tubitak’ta geçtiğimiz aylarda yaşanan “Evrim ve Darwin” konulu “Bilim ve Teknk Dergisi”nin sansürlenmesi olayı, bilim adamlarımızın ne kadar zor koşullarda çalışmak zorunda olduğunu çok net ortaya koymuştur!..

Bilimsel amaçlarla kurulan ve bilimsel araştırmalar yapması gereken Tubitak’ta, bu sansürlenme olayından sonra 5’ i profesör olmak üzere 6 Tubitak bilimsel yayın editörü görevden alınmıştır…

Günümüzde basında çıkan haberlerden, çeşitli okullarda ya da personel alımları için yapılan sınavlarda, kimya, biyoloji gibi derslerde dahi, dini konulardan da soru sorulduğunu öğreniyoruz…

Kadroları -dogmatik düşüncede- kişilerce doldurulmuş bir Milli Eğtim Bakanlığı’nın yönetimindeki okullardan, bilimsel araştırma yapma yeteneğine sahip bilim adamları nasıl yetişebilir, yetiştiğini varsaysak bile hangi sağlıklı ortamlarda ve ne kadar özgürce çalışabilir?
Ülkemizden dış ülkelere yapılan "beyin göçü"nün nedenleri üzerinde, ciddi bir araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır...

 
Toplam blog
: 52
: 1892
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Okumayı seviyorum ve okumanın, insanın içindeki havuza taze suların katılmasını sağladığına inanı..