- Kategori
- Kişisel Gelişim
Beyninizi çalıştırın!
Beyin de kaslarımız gibi çalıştıkça gelişir, çalışmazsa zayıflar. Eğer fiziksel egzersizler gibi düzenli olarak çalışılırsa beyniniz çok daha güçlü ve hazırlıklı olacaktır. Eminim bu konuda bir çok ruhsal vb. derin metodlar mümkündür ama size burada en basitlerini önereceğim.
Size önereceklerim beyninize nasıl egzersiz yaptırarak onu taze tutacağınızı gösterecek;
1. Düzenli olarak bulmaca çözün. Kare bulmaca, sudoku (bu hafta sudoku nasıl kolay çözülür konulu bir yazı yazmayı planlıyorum) ya da diğer zeka bulmacaları. Türkiye Zeka Vakfı sitesini önerebilirim: http://www.tzv.org.tr/
2. Bir müzik aleti çalın. – Kötü bile çalsanız olsanız farketmez. Bilmiyorsanız da öğrenmeye başlamak için geç sayılmaz. Size uygun bir müzik aleti mutlaka vardır.
3. Resim, çizim yapın. – Sizden Hikmet Onat olmanızı istemiyorum tabii ki ama bir tuval’in karşısına geçin ve içinizden gelenleri çizmeye çalışın. Ya da bir kağıt-kalem ile bir şeyler karalayın. Kendiniz için bir şeyler çizin.
4. Yeni bir dil öğrenin. – Her dil yeni bir insandır. Her dil ile beyninizi yeni bir şekilde çalıştırmayı öğrenirsiniz. Farklı bir düşünme ve söyleme biçimi tecrübesi kazanırsınız. Son dönemde Osmanlıca’ya olan genel ilgi belki sizi de çeker.
5. Jonklörlük öğrenin. (Jonklör: Genellikle sirklerde elinde topları ve başka cisimleri sallayan, çeviren görevli. (canbaz))
Bu egzersiz ile konsantrasyon ve el-göz ilişkisini mükemmel hale getirebilirsiniz. Aynı zamanda stres atmanıza ve beyninizi dinlendirmeye çok yarayacaktır.
6. Satranç, Tavla ve GO oynayın! - Benim çocukluk favorim satranç, gençlik ve yetişkinlik favorim GO oldu. Bu muhteşem ve klasik oyunlar beyninizi geliştirmek için birebirdir.
7. Bilgisayar Oyunu Oynayın. - Strateji ve bulmaca oyunları oldukça işe yarar. Benim uzun süredir favorim hala Age of Empire.
8. Yazın! - Şiir yazın, hikaye yazın, anılarınızı yazın, burada blog açıp yazın. Yazı yazmak yaratıcı güçlerinizi harekete geçirmede çok önemli fonksiyona sahiptir.
9. Rol Yapın. – Herhangi bir ruh durumunuzu hayal edip onun rolünü yapmaya çalışın. Bu konuda drama çalışmaları yapılan yerler mevcut. Bu beyninizin iş dışındaki yani mantıksal dengeleri kurmayan tarafını harekete geçirmeye var. Kendi başınıza veya arkadaşlarınızla sessiz sinema oyununu bir cümle, atasözü vb. için yaparakta gerçekleştirebilirsiniz.
10. Seyahat edin. – Farklı kültürleri ve yerleri görmek beyninizi çalıştırır. Herkesin sizin gibi yaşamadığını, düşünmediğini ve davranmadığını görmek beyininiz için oldukça iyi bir egzersizdir.
Sizin önerebileceğiniz beyin çalıştırıcı - geliştirici egzersizler var mı?