Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Bilgi mutlu eder mi?

Bilgi mutlu eder mi?

Zor bir soru. 

Peki hiç düşündünüz mi neden herşeyi bilmek isteriz?

Çünkü insan bilmediği şeylerden korkar, bilince daha güvende, daha iyi olacağını düşünür.

Bilgi devamlı değişen bir şeydir. Bazen çok bilince daha mutlu olacağımızı düşünürüz. Bir konu hakkında eskiden kütüphanelerde kitap, ansiklopedi karıştırırdık, şimdi hayatımıza google girdi. Tüm bilgiler bizim bir tık uzağımızda, bilgiye birkaç saniyede ulaşabiliyoruz. Ama şimdi başka bir sorun var, ulaştığımız bilgi bizi mutlu etmiyor. Karıştırdıkça, öğrendikçe daha bir mutsuz oluyoruz.  

Bilgi bir güçtür aslında. Büyük bir güç de diyebiliriz. Vefatından önce ilkokul mezunu, zengin insanımız  ülkenin ekonomik durumu hakkında yorumlarda bulunuyordu, güçlü olduğu için dinleniyordu.   

Bilgi mutluluk getirseydi, birden fazla üniversite bitirmis, master yapmis, genel kültürü çok iyi olup gündem hakkinda her seyi bilen biri mi daha mutlu olmasını beklerdik. Ama sorunları olanlar genelde bu insanlar. Daha bilgili, üniversite bitirmiş insanlar yuvalarını  daha çok yıkıyorlar. Hastanelerin psikiatri kliniklerine onların daha az gelmesi beklenirken, daha çok geliyorlar.

Bunu Matrix filminde de görmüştüm. Filmin bir yerinde “Ignorance is bliss=cehalet mutluluktur” şeklinde bir cümle geçiyordu.

İnsanın mutlu olması her zaman kolay olmuyor. Mesela çok parası olan, her istediği evi alan, her istediği arabayı alan zengin olan kişilerin mutlu olduğunu düşünürüz, biz de onlar gibi olmak isteriz. Gerçekte böyle değildir. O kişilerinde kendine göre sorunları, mutsuzlukları, kendilerine ait sorunları vardır. Yan, işin özü, para varlık  her zaman mutlu etmez.

 

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..