Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar Kursu: Donanım-1.Bölüm

Bilgisayar Kursu: Donanım-1.Bölüm
 

İyi bir bilgisayar kullanıcısı olmanın en temel koşullarından biri de çok derinlemesine olmasa da kullandığınız bilgisayar sistemini biraz tanımamızdan geçer. Bilgisayarların temel mantığı bildiğimiz basit bir elektronik kartın çalışma mantığından veya çok genel anlamda bir sistemin çalışmasından çok farklı değildir. Herhangi bir sisteme verilerin girildiği Giriş Noktaları (Inputs) ve sistemin girilen bu girdilere ve sahip olduğu veri işleme bilgilerine göre bu girdileri işleyip, dış dünyaya yani bize çıktı oluşturduğu çıkış noktaları (Outputs) vardır.

Bilgisayar sistemlerinde giriş noktaları klavyeniz, fareniz,ağ ortamı, dokunmatik ekranlar, ses komutları vb.. pekçok şey olabilir. Bu girdileri alan bilgisayar sistemi bunları işleyerek elde ettiği sonuçları size görüntü, ses vb.. bir çıktı olarak sunar.

Bu bağlamda en temel bir bilgisayar sisteminde girdiler için klavye ve fare, çıktılar için de bir ekran bulunur. Bilgisayar sisteminin kalbini verilerin işlendiği ve kasa diye tabir edilen içinde her türlü elektronik kartın bulunduğu yapı oluşturur. Kasanın bir bilgisayar sistemindeki görevi elektronik kartlara uygun çevre koşullarını yani uygun sıcaklık ve temizlik koşullarını sağlayarak ev sahipliği yapmak ve elektronik kartların çalışmaları için gereksinim duydukları besleme gerilimlerini sağlamaktır.

Bilgisayar kasalarının içerisinde bulunan güç kaynakları Avrupa' da olduğu gibi bizim ülkemizde de 220VAC elektrikle çalışır. Bununla beraber Japonya gibi ülkelerde de 110VAC ile çalışma sözkonusudur. Bilgi olmasaı anlamında kısaca değinmek istiyorum. Burada adı geçen V gerilimin biriminin "Volt" olduğunu AC ise kabul edilen gerilimin AC yani dalgalı bir gerilim olduğunu ifade eder.

Şimdi akla şu soru gelebilir. Bunun başka bir şekli de mi var? Evet, doğrudur diğer bir gerilim türü daha vardır. O da sabit gerilim yani DC gerilimdir. İşin temelinde tüm elektronik kartlar 220VAC gerilimi alır, onu sahip olduğu elektronik kartlar üzerinde DC gerilime dönüştürür ve bu şekilde kullanır.

Mevcut bir bilgisayar sisteminde de tüm bileşenler 5,12,3.3 ve 1.8VDC gibi sabit gerilimlerle çalışır. O zaman akla bu soru gelebilir. Madem bilgisayar sistemi ve pekçok elektronik kart DC gerilimlerle çalışıyor, neden direkt bu gerilimle beslenmiyor da , AC gerilimden doğrultularak elde ediliyor.

Aslında cevap ta elektrik santrallerine kadar uzanıyor. Sebep sabit AC gerilimin bir noktandan diğer bir noktaya taşınmasının hem daha kolay hem de daha düşük maliyetli olmasıdır. Bundan dolayıdır ki tüm elektronik sistemler kendileri için gerekli olan DC enerjiyi AC gerilimi işleyerek elde ederler.

İşin bu tarafında çok önemli bir tespit yapmakta fayda var:

"Tüm bu anlatınlanlara göre kasa içindeki güç kaynağı çok önemli bir eleman, baksanıza tüm sisteme enerji sağlıyor."

derseniz ben de size çok haklı olduğunuzu söyleyebilirim. Burada yapılacak ucuz ve yetersiz güç üreten bir güç kaynağı seçimi sisteminizin performansını çok olumsuz yönde etkileyecektir.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..